kapat
   
25 Ekim 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ATO'dan 'Piyasa Stres Endeksi'

Ankara Ticaret Odası (ATO), piyasanın stresini ölçmek amacıyla, protesto edilen senetler, karşılıksız çıkan çekler, özel sektörün alacak tahsilatında karşılaştığı sorunlar ve batık tüketici kredilerini dikkate alarak ''Piyasa Stres Endeksi'' oluşturdu.

ATO'nun Piyasa Stres Endeksi, piyasalardaki ''borç ödememe eğiliminin'' son aylarda, özellikle de Mayıs-Haziran aylarında yaşanan dalgalanmadan sonra önemli ölçüde arttığını ortaya çıkardı.

AYDA ORTALAMA 93 BİN SENET PROTESTO EDİLDİ

Piyasa Stres Endeksine göre, 2002 yılında ayda ortalama 41 bin 562 senet protesto edilirken, bu yılın ilk dokuz aylık döneminde protesto edilen aylık ortalama senet sayısı 93 bin 604'e yükseldi.

Protesto
edilen aylık ortalama senet sayısı, 2002 yılına göre yüzde 125 artış gösterdi. Bu yılın Ağustos ve Eylül aylarında protesto edilen senet sayısı ilk kez 100 bin sınırını aştı.

Aynı gelişme, karşılıksız çek sayısında da yaşandı. Bankaların bildirdiği karşılıksız çek sayısı 2002 yılında ayda ortalama 61 bin 914 düzeyinde seyrederken, bu yıl aylık ortalama 82 bin 585'e çıktı.

Merkez Bankasının İktisadi Yönelim Anketinde iş yerlerine yönelttiği ''son bir ayda alacak tahsilatında meydana gelen gecikmenin bir önceki aya göre seviyesiyle'' ilgili soruya ''daha yüksek'' diyenlerin oranı, 2002 yılından bu yana ''daha düşük'' diyenlerin sürekli üzerinde seyretti.

Her üç göstergenin de Ocak 2002'deki düzeyi 100 kabul edilerek oluşturulan endeks, bu yıl Eylül sonu itibariyle 156.0 seviyesine yükseldi.

ÖDEMEME EĞİLİMİ ARTIYOR

2002 yılı Ocak ayında 100 olan stres endeksi, 2001 krizini izleyen aylarda özellikle protestolu senet sayısında Aralık 2002'de 97,3'e indi. 2002 yılında özellikle enflasyonun beklenmedik şekilde düşmeye başlamasıyla birlikte piyasadaki stresin de azaldığını gösteren endeks, 2003 yılında protestolu senet ve karşılıksız çek sayısındaki artışla birlikte 118,6'ya yükseldi.2004 yılı, özellikle karşılıksız çek sayısındaki yüksek artışla birlikte piyasa stresinin giderek yükseldiği bir yıl olurken, 2005 yılı hem karşılıksız çekler hem de protestolu senetlerdeki yüksek oranlı artışlarla birlikte ''ödememe eğiliminin'' oldukça arttığı bir yıl olarak kayıtlara geçtiATO Piyasa Stres Endeksi, 2004 yılı sonunda 141,6 iken, 2005 yılı sonunda 158,6'ya çıktı.

Piyasalar, 2006 yılına düşen bir stresle başladı. Ocak ayında 143,4, Şubat ayında 146,1, Mart ayında 150,8 olan endeks, Nisan'da 125,7'yle bu yılki en düşük düzeyine geriledi.

Mayıs ayında piyasalarda yaşanan dalgalanmayla birlikte ''ödememe eğilimi'' de hızla büyümeye başladı. Mayıs ayında 137,7, Haziran ayında 143,5, Temmuz ayında 141,3 ve Ağustos ayında 154,4 olan stres endeksi, Eylül ayında ise 156'ya çıkarak bu yılın en yüksek düzeyine ulaştı.

ATO BAŞKANI AYGÜN

ATO Başkanı Sinan Aygün, protestolu senetler, karşılıksız çekler, alacak tahsilatında karşılaşılan sorunların, küçük işletmelerin yaşadığı nakit sıkışıklığının bir göstergesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:''Sektörler, global aktörlerin eline geçti. Büyük balık küçük balığı, büyük sermaye küçük sermayeyi yutuyor. Piyasanın kurallarını global aktörler koyunca, piyasada ciddi bir nakit sıkışıklığı ortaya çıkıyor. Piyasadaki durgunluk ve nakit sıkışıklığı enfarktüsü tetikliyor. İş adamı iş stresini atmak için tespih, stres topu kullanıyor. Ancak global oyuncuların yol açtığı gaz birikmesinin, ekonomide işler iyi gidiyor nameleriyle boşaltılması mümkün değil. Stres, tıpta pek çok hastalığın başlamasına ve artışına neden olarak gösteriliyor. Piyasanın yaşadığı stres de ekonomideki hastalıkların göstergesidir. Eylül ayı stres endeksi 156'ya yükselmiş, bu oran kriz sonrasından bile yüksek. Ekonomiyi yönetenlerin bu gelişmelere dikkat etmesi gerekiyor.''

ENDEKS NASIL OLUŞTURULDU?

ATO'nun Piyasa Stres Endeksi, protesto edilen senet sayısı, karşılıksız çıkan çek sayısı, Merkez Bankasının özel sektör imalat sanayi iş yerleri arasında yaptığı iktisadi yönelim anketi kapsamındaki son bir ayda alacak tahsilatında meydana gelen gecikmenin seviyesiyle ilgili soruya verilen yanıtlar dikkate alınarak oluşturuldu. 2002 Ocak ayında endeks 100 kabul edildi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Türkiye'nin 'Turizm stratejisi' hazır
 Türkiye istihdam vergilerinde 'Dünya Şampiyonu'
 Kılıç: Asgari ücret 663 YTL olmalı
 Tüketici şikayetleri tek noktadan yapılacak
 Kazaklar hükümete baskı yapıyor, olaylar kışkırtılıyor
 Kâbus geri döndü reel faiz % 13.6'ya fırladı!
 Ucuz cep telefonu, daha uzun süre konuşturuyor
 Rakamlarla oynadı, beş parasız hapsi boyladı
 İşçiye dayak, Türk işçisini tasfiye planı
 Sponsorluğa asılıp markayı büyütecek
 Yabancı fonlar kapıda 1 milyar $'la bekliyor
 'Sıkı mali politikadan asla ödün vermeyin!'
 4 milyon Euro'luk cezada temyiz geri çekildi
 Petrol fiyatı 56 dolara indi
 Asgari Ücret Komisyonu 690 YTL için toplanacak
 Diyanet, 2007 bütçesiyle 37 idareyi geride bıraktı
 İngilizler gibi tüketirsek 2 gezegene ihtiyaç olacak
 Kişi başına AR-GE harcaması 22 dolar
 12 milyon kişi ev işleri ile uğraşıyor
 Meysu Cincinnati markasıyla kola üretti
 Şirketlerden
ŞELALE KADAK
Ahmet Nazif Zorlu ne zaman banka kuracak?
Zorlu...
Kazak saldırısı işçilerin kavgasından çıktı
Kazakistan'ın Artova eyaleti vali yardımcısı olayları Türk...
Fast food ile beslenip rejimden çıkmıyorlar
Yemekte erkeklerin tercihi et yemekleri ve kebaplar, kızların ise...
Birbirlerini suçladılar
Birbirlerini suçladılar
7 kişiyi öldürüp, 2 kişiyi yaralayan katiller Yiğit Bekçe ve Mehmet...
Asırlardır var olan ilişkimiz rehin alınamaz, alınmamalı
Asırlardır var olan ilişkimiz rehin alınamaz, alınmamalı
Fransa'da iktidar partisi UMP'nin Senato Grup Başkanı, "İnkâr yasa...
IMKB
E: 39.644 D:% -0,45
DOLAR
S: 1,460 D:% -0,034
EURO
S: 1,844 D:% 0,000
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu