kapat
   
26 Ekim 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Taşıtlar 'otomatik' tanımlanacak
Taşıtlar 'otomatik' tanımlanacak

Akaryakıt pompalarına yazarkasa takılmasının ardından, sistemin işleyişini hızlandıracak olan taşıtlara otomatik tanıma (OT) sistemi de devreye sokuluyor.

Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağı ile motorlu taşıtlara ait plaka bilgisinin yazarkasalar tarafından otomatik olarak tanınmasını sağlayacak otomatik tanıma sistemine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Taslağa göre, Karayolları Trafik Kanununa göre kayıt ve tescil zorunluluğu bulunan motorlu kara taşıtlarına, taşıta ait plaka, motor ve şasi numarasını hafızasında muhafaza eden ve akaryakıt alımı sırasında bu bilgileri pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak ileten taşıt kimlik birimi sistemi kurulacak.

Sistem,
akaryakıt alımı sırasında pompa tabancasının taşıtın yakıt deposunun girişine yaklaştırılmasıyla çalışmaya başlayacak ve birimdeki bilgiler, taşıttaki ve pompadaki cihaz vasıtasıyla doğrudan ve otomatik olarak ödeme kaydedici cihaza aktarılacak.

Bu sistem kullanılarak gerçekleştirilen akaryakıt alım işlemlerinin sonunda, pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlardan otomatik olarak çıkacak fişlerin üzerinde, birimdeki bilgiler ile birlikte, otomatik tanımlamayı ifade eden ''OT'' ibaresi de yer alacak.

HANGİ ÖZELLİKLER ARANACAK?

Taşıt kimlik birimleri, taşıtın plaka bilgisi ile motor ve şasi numaralarını ihtiva edecek ve ödeme kaydedici cihazlarla iletişim yapabilecek özelliklere sahip bulunacak.

Cihaz, taşıtın depo girişine kolaylıkla çıkartılamayacak tarzda monte edilecek, sökülmek istendiğinde de bir daha kullanılamayacak şekilde tahrip olacak. Cihaz üzerine kaydedilen bilgiler sinilenemeyecek ve değiştirilemeyecek. Her taşıt kimlik birimi de yurt genelinde bütün yazarkasalarla iletişimi sağlayacak şekilde dizayn edilecek.

HANGİ ARAÇLARA TAKILACAK?

Taslağa göre, genel yönetim kapsamındaki idareler, köy tüzel kişilikleri ve Türkiye'ye diplomatik statüde gelen taşıtlar ile raylı sistem ve iş makineleri haricindeki şu taşıtlar, otomatik tanıma kapsamında bulunacak:
Otomobil, motosiklet (motorlu bisiklet ve triportör gibi yük motosikleti dahil), minibüs ve midibüs, otobüs, kaptıkaçtı, arazi taşıtı, panel van, motorlu karavan, kamyonet, kamyon, çekici, traktör, özel amaçlı taşıtlar (itfaiye, cankurtaran, cenaze araçları v.b)

BAKANLIKTAN ONAY ALINACAK

Taşıtlara takılacak taşıt kimlik birimleri ve bu birimlerle iletişimi sağlayacak cihazların üretim, ithalat, montaj, programlama ve servislik hizmetleri, Maliye Bakanlığından onay alan üretici veya ithalatçı kuruluşlar tarafından yerine getirilecek.

Bu kuruluşlar, söz konusu hizmetleri, doğrudan doğruya ya da yetkili satış ve bakım-onarım servisleri vasıtasıyla gerçekleştirecek. Taşıtların satılması veya plakalarının değişmesi durumunda, taşıt kimlik biriminde yapılacak değişiklikler de yine üretici ve ithalatçı kuruluşlarca üstlenilecek.

Taşıt kimlik birimine plaka bilgisi ile motor ve şasi numaralarının programlanması işlemleri, Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezinden elektronik onay alınmak suretiyle yapılacak. Bu kuruluşların yetkili elemanları, taşıt kimlik birimi takılacak taşıtın plaka bilgisi ile motor ve şasi numaralarını transfer etmek üzere onaylı cihazlar vasıtasıyla bu merkezle bağlantı kuracak. Bilgiler doğrulandıktan sonra Bilgi İşlem Merkezince elektronik yolla gönderilen bilgiler, otomatik olarak taşıt kimlik birimine kaydedilecek.

Taşıtlarına programlanmış kimlik birimi takılan taşıt sahiplerine, üretici veya ithalatçı kuruluşlarca bir taşıt kimlik belgesi verilecek. Belgede, diğer bilgilerin yanı sıra firmanın unvanı ile montaj ve programlama işlemlerini yapan servis elemanının adı, soyadı, imzası ve montaj tarihi gibi bilgiler bulunacak.Taşıt kimlik birimi sisteminin mükelleflerce kullanılabilmesi için Maliye Bakanlığının onayı gerekecek. Bu işe talip olan kuruluşlar, bir dilekçe ile Bakanlığa başvuracaklar.

MONTAJ TARİHİ

Onay işlemleri 31 Ocak 2007 tarihine kadar tamamlanacak. Gelir İdaresi Başkanlığı da onay verilen üretici ve ithalatçı kuruluşların listesini 1 Ocak 2007'den itibaren web sitesinde yayımlayacak.

Taşıtlara montaj işlemine ise Gelir İdaresi Başkanlığının daha sonra ilan edeceği bir tarihte başlanacak.

Bu arada kapsam dışı tutulan taşıtlar ile yabancı plakalı taşıtlara yapılan akaryakıt satışları ile varil, bidon gibi kaplarla yapılan satışlarda zorunlu bilgilerin giriş işlemi yazarkasadaki klavye kullanılarak gerçekleştirilecek.Mecburiyet kapsamındaki taşıtlara kimlik birimi takılıncaya kadar yapılacak akaryakıt satışları da klavyeden plaka bilgisi girilmek suretiyle yapılacak.Getirilen düzenlemelere aykırı hareket edenlere özel usulsüzlük cezası kesilecek.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Borsa günlük %2,39 yükseldi
 Sayısal Loto 3 milyon YTL'ye koşuyor
 Jeotermal enerjide düğmeye basıldı
 Döviz geriledi, borsa yükseldi
 "Ekonomik reformları sürdürün"
 Tüketicinin güveni azaldı
 Hazine ödediğinin %77'sini borçlandı
 Devlet yardımlarına standart getiriliyor
 Bir kilo et üretimi için 14 ton su harcanıyor!
 İMKB tatildeyken, dünya ralli yaptı
 Cem Yılmaz vidanjörde Erdoğan yağda marka oldu
 IMF istedi hayat standardı jet hızıyla çıkarılacak
 ABD'de 'hacker'lar sanal ortamda yatırımcı çarptı
 Cobain, Kral'ı tahtından indirdi
 Deutsche Bank CEO'suna 'niye ikramiye aldın' davası
 5 yıldızlı otellere vergi denetimi
 FB'nin 100'üncü yılına özel altın
 En büyük Ramstore Almatı'da açıldı
 Hitit'ten havayolu firmalarına yazılım
 P&G'den hediyeli kampanya
 'Beko kullanımı artsın'
 Havayolu şirketleri 'Rekabet'e gidiyor
 Elektrikte satışı farklı firmalar yapmalı
ŞÜKRÜ BİNAY
Üzerinde anlaşılmış Niyet Mektubu taslağı
Her ziyaret...
40 günlük bebeğiyle birlikte intihar etti
Doğumdan sonra bunalıma giren 33 yaşındaki Fatma Taşsöken, 40 günlük...
Sema öğretmeni yerlerde sürükleyip kaçırdılar
Şarköy'de, öğretmen Sema K. yerlerde sürüklenip bir arabaya...
200 kişi yaralı bir tutuklu yok
200 kişi yaralı bir tutuklu yok
Kazakistan'ın Artova Eyaleti'ne bağlı Tengiz şehrinin Kulsari...
Ata'ya ziyaretçi akını
Ata'ya ziyaretçi akını
Anıtkabir'i bu yılbaşından 24 Ekim'e kadar ziyaret edenlerin sayısı...
IMKB
E: 40.591 D:% 2,39
DOLAR
S: 1,451 D:% -0,617
EURO
S: 1,838 D:% -0,326
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu