kapat
   
30 Ekim 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
10 gençten 3'ünü öğretmeni dövüyor
Aile ilişkisi okul başarısında etken
Öğretmenimle arkadaş gibi geziyorum
Sorumluluğumuzu unutmuyoruz

10 gençten 3'ü okulda dayak yiyor

SABAH-TNS Piar ortak anketi: Her 10 gençten 3'ünü öğretmeni dövüyor. En az bir kez de olsa erkekler kızlara oranla daha çok "hoca dayağı" yiyor. Dayak yiyen 18 yaş altı kızlarda oran yüzde 13. 18 yaşından büyük kızlarda ise yüzde 19.

10 gençten 3'ünü öğretmeni dövüyor

Çevre, gençleri üniversite eğitimine teşvik ediyor ve yükseköğretime devam etmelerinde arkadaşlarının görüşü önem taşıyor. Gençlerin yüzde 27'sinin öğretmen dayağıyla tanışması şiddetin okullarda sürdüğünü gösteriyor.

Gençler eğitimin önemine inanıyor ve okulun da kendileri için önemli bir sosyal ortam sunduğunu düşünüyor. Ancak öğretmenlerin kendilerini gerçekten anladığına ve adil davrandığına inanmıyorlar. Üniversite eğitimine gençleri destek eden ise çevresinin ve arkadaşlarının yükseköğretimin önemli olduğunu düşünmeleri. Yükseköğretim gençlerin arkadaşları tarafından da çok önemli bulunduğu için çevre gençleri üniversite eğitimi almaya teşvik eden etmenlerin başında geliyor.

ÖDEVLERİ KIZLAR DÜZENLİ YAPIYOR
Gençlerin yüzde 52'si okulunu "çok kolayca arkadaş bulabildiği" bir yer olarak nitelendiriyor. Yüzde 27.4'ü okulda verilen ödevlerin anlamlı olduğunu düşünürken, 90.1 okulun önemine inanıyor. Ancak yüzde 60'ı okulda sıkıldığını itiraf ediyor. Okulda yeni şeyler öğrendiğini ve yeni fikirler edindiğini düşünenlerin oranı yüzde 91.9. Bu arada öğretmenlerin görevlerini "çok iyi" yaptığını düşünenlerin oranı yalnızca üçte bir. Ödevlerini yüzde 23'ü zamanında ve tam olarak bitiriyor. Kızlarda bu oran yüzde 25.7, erkeklerde 20.3. Ailelerin sadece beşte biri gençlerin ödevlerini düzenli kontrol ediyor. Kız öğrencilerin üçte biri, erkek öğrenciler ise beşte biri hemen hiç kırık not almadıklarını söylüyor. Gençlerin okul yaşantıları incelendiğinde en az bir kez yaşanan deneyimlerin başında okul kırmak geliyor. Ancak öğretmenden dayak yemek deneyiminin de genel olarak yüzde 27 olması okullarda hala dayağın sürdüğünü gösteriyor. Kız öğrencilerin yüzde 17'si erkek öğrencilerin de yüzde 37'si en az bir kez öğretmenlerinin kendilerini dövdüğünü söylüyor. Gençlere okul başarılarını 1 ile 10 arasında değerlendirerek, kendilerini puanlamaları istendiğinde kızların kendilerini daha başarılı buldukları görülüyor. Kızlar kendilerine 10 üzerinden ortalama 7.2, erkekler ise 6.6 veriyor. Gençlerin içinde bulundukları çevre eğitime önem veriyor ve arkadaşları üniversite eğitimini önemli görüyor. Gençlerin yakın arkadaşlarının yüzde 84.7'si lise eğitiminin, yüzde 96'sı üniversite eğitiminin tamamlanması gerektiğini belirtiyor ve bunun önemine işaret ediyor. Gençlerin arkadaş çevresinin yüzde 50'si de yüksek lisans eğitiminin de önemli olduğunu söylüyor.

SOSYAL
SORUMLULUĞU UNUTMUYOR

Gençlerin boş zamanlarını geçirme etkinliklerinden biri de sosyal sorumluluk projelerinde yer almak. Ortaöğretim ve üniversite öğrencilerinin yaklaşık yüzde 30'u okuldan sonra mutlaka kursa katılıyor. Gidilen kurslar ilk üç sırada spor, dil ve bilgisayar. 10 gençten üçü ayda bir kez "gönüllü çalışmaya katılıyor ya da bir hayır" işliyor. Bu oran 6 aylık dilim söz konusu olduğunda ise 56.4'e yükseliyor. Bu oran aynı zaman diliminde üniversite öğrencileri arasında yüzde 66'ya ulaşıyor. Boş zaman geçirme etkinliklerinden beri de alışveriş merkezleri ve cafeler. Ayda en az bir kez alışveriş merkezine giden gençlerin oranı yüzde 79. Yüzde 23'nün yolu mutlaka haftada bir kez bu merkezlere düşüyor. İkinci adres cafeler. Yüzde 71'i ayda bir kez gidiyor. Sonra sırasıyla sinema, internet cafeler, spor salonu, tiyatro geliyor. Gençlerin boş zamanlarını geçirme biçimleri cinsiyetlerine göre değişiyor. Kızlar daha çok kitap okuyor, tiyatroya gidiyor. Erkekler kahveye, internet caflere, discoya, bara gidiyor ve spor yapıyor. Ancak yarısı her gün televizyonda bir film izliyor. Gençlerin yüzde 20'si her gün yüzde 20'si de haftada iki üç kez kitap okuyor. Bu oran kızlarda erkeklere oranla yüzde 10 daha yüksek. Ortaöğretim ve üniversite öğrencilerinde ise oran yüzde 25'e ulaşıyor. Gençlerin yüzde 60'ı arkadaşları ile evde buluşuyor. Bu oran kızlarda yüzde 71.6, erkeklerde yüzde 47.3. Cafelerde buluşmayı daha çok 18 yaş üstü kızlar ve erkekler tercih ediyor. Kızların yüzde 20.8'si alışveriş merkezlerini buluşma yerleri olarak belirlerken, bu oran erkeklerde 12. Erkekler daha çok cafe ve çay bahçesinde buluşuyor. gibi mekanlar. 18 yaş altı erkeklerin bir başka buluşma mekanları ise internet cafeler. Gençlerin arkadaşları yaşıtları. Yüzde 9.1'nin arkadaşları kendilerinden büyük, yüzde 2.7'si küçüklerle arkadaşlık ediyor. Gençlerin yüzde 70.7'sinin gelir kaynağını ailelerinden aldıkları harçlıkları oluşturuyor. Ortalama aylık harçlıkları ise gençlerin 50 YTL. Gençlerin yüzde 28.5'i ayda 50 YTL, yüzde 17.1'i 51- 100 YTL harçlık alıyor. 1.2'sinin ise aylık harçlıkları bin YTL'nin üzerinde. Gençlerin yüzde 30'u harçlıklarının belli bir yaşam standardını sürdürmeye yeterli olduğunu belirtiyor.

PERVİN KAPLAN


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Evlenmeye gittiği evden cesedini getirdiler
 'Yani ben bütün jüri üyeleriyle mi yattım'
 Yağışlar yine hayatı felç etti
 Einsenhower'ın Türk konukları
 Direniş silahı çıktı
 Modern Türkiye'yi anlattı
 Zanlının otosundan Glock ve çelik yelek çıktı
 Yere çakılan uçaktan altı yolcu kurtuldu
 Aşiret düğünü
 Erkeklerin 6 ayı kadının 'arkasından' bakmakla geçiyor
 Balcıoğlu bugün uğurlanıyor
 Aracı sahibiyle gasp ettiler
 Kumarhane basılmadan haber verildi
 Cinayete anne de ortak
 Evde kilitli bıraktığı bebeği yangında öldü
 'Türkmenbaşı 500 bin dolarlık saat verdi'
 10 yaşında tecavüz
 Miras kavgası kana bulandı
 Diyanet'in 'Ölüme hazır olun' hutbesi
OKUR TEMSİLCİSİ
Mektubun esrarı
Prof. Taner Akçam'ın İngilizce...
ÜLKÜ TAMER
Kitap Sergisi'nden Kitap Fuarı'na
TÜYAP'ın İstanbul...
Nobel Deivid'in zirve Fener'in
Nobel Deivid'in zirve Fener'in
Fenerbahçe 6. haftada Sivas'ta kaybettiği liderliği 5 hafta sonra...
İşte Beşiktaş
İşte Beşiktaş
Sakarya'ya karşı 70 dakika futbolun F'sini ortaya koyamayan Kartal,...
Sezer'e yanıt verdi
Başbakan Erdoğan, Anayasa'daki demokratik, laik, sosyal hukuk devleti...
Rehn: Kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz
AB Komisyonu üyesi Olli Rehn Türkiye ile ilgili olumsuz tartışmaların...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu