kapat
   
03 Kasım 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gençlerin %83.4'ü: İsteyen başını örter
Eşime jest olsun diye kilisede evlendim
Ülkesini de dinini de değiştirdi
Türban kimliği ayırt etme aracı
Gençlere göre türban siyasi mesele değil
Farklı dinden biriyle evlenirim
Türban siyasi bir simge

Gençlerin %83.4'ü: İsteyen başını örter

10 gençten 8'i "İsteyen kadın başını örter" diyor. Kentlerde yaşayan 15-22 yaş arası genç kızların yüzde 9.1'i türbanlı. Yüzde 57'si kendini "dindar" olarak tanımlayan gençlere göre evlilikte mezhep ya da din önemli değil.

Türban Türkiye'nin gündemini sık sık meşgul eden konuların başında geliyor. Gençler ise bu konuda 'büyüklerine' oranla daha demokratlar. Araştırmaya katılan 15-22 yaş grubu arasındaki gençlerin yüzde 83.4'ü "Sizce kadınlar başlarını örtmeli mi örtmemeli mi, yoksa isteyen mi örtmelidir?" sorusuna "İsteyen örtmelidir" yanıtını veriyor. Oysa bu soruya yine TNS-Piar'ın geçen yıl yaptığı profil araştırmasında 25 yaş üstü yetişkin nüfusun yüzde 66'sı "İsteyen başını örter" yanıtını vermişti. Her 10 gençten 8'inin "İsteyen başını örter" görüşünü savunması yetişkinlere oranla daha serbest düşünce yapısında olduklarını gösteriyor. Araştırma 15-22 yaş arasındaki genç kızlarda türban kullananların oranını da ortaya çıkarıyor. Aralarında İstanbul, İzmir ve Ankara'nın da bulunduğu 17 ilde bin 214 genç kızın katıldığı araştırmanın sonuçlarına göre bu yaş grubundaki kızlarda türban kullanma oranı yüzde 9.1. Genç kızların yüzde 2'si saçı görünecek biçimde başını örtüyor. 15-17 yaş grubundaki genç kızların yüzde 7.9'unun, 21-22 yaş grubundaki genç kızların ise yüzde 10.9'unu başı bağlı. Ancak eğitim düzeyi ilköğretim ve altı olanlarda bu oran yüzde 23'e kadar çıkıyor.

KIZLAR DAHA DEMOKRAT
Türban konusunda gençlerin görüşlerine gelince kızların erkeklere oranla daha demokrat oldukları görülüyor. Genç erkeklerin yüzde 15.4'ü kadınların başını örtmesi gerektiğini savunurken, bu oran genç kızlarda 7.5. Kızların yüzde 87.1'i türban konusunda kadının isteğinin önemli olduğuna işaret ediyor. 18 yaş altı erkeklerde kadının başını örtmesi gerektiğini savunanların oranı yüzde 18.3'e çıkarken, bu oran aynı yaş grubu kızlarda 9.4. Üniversite gençleri arasında da bu oranlarda farklılaşmalar göze çarpıyor. Üniversiteli gençlerin yüzde 11.5'i kadınların başını örtmesi gerektiğini, yüzde 15.4'ü örtmemesi gerektiğini söylüyor. Seçimi kadına bırakanların oranı ise yüzde 73.1.

TÜRBANDA AİLE VE ÇEVRE ÖNEMLİ
Araştırma türbanda aile
ve yakın çevrenin önemini gösteriyor. Türbanlı genç kızların ailelerinde ve yakın çevrelerinde türbanlılar bulunuyor. Türbanlı kızların hemen tamamının annesi sokağa çıkarken başını örtüyor, yüzde 65'inin arkadaşlarının hepsi ya da çoğu türbanlı. Başı açık arkadaşlarının oranı yüzde 6. Oysa başı açık kızların etrafındaki arkadaşlarının yüzde 12'sinin türbanlı olması onların türbanlılarla sosyalleşme oranının daha fazla olduğunu gösteriyor. Kızların yüzde 86.2'si başlarının açık veya kapalı olması nedeniyle sosyal çevrelerinden tepki almıyor. Ancak türbanlı genç kızların yüzde 11'i okuldan olumsuz bir tepki aldıklarını söylüyor.

DİN DEĞİL SEVGİ ÖNEMLİ
Gençlerin yüzde 8.2'si "çok dindar" yüzde 49'u "oldukça dindar" olmak üzere yüzde 57.2'si kendisini "dindar" olarak tanımlıyor. Kendini "çok, oldukça dindar" olarak tanımlayanların oranı kızlarda yüzde 61 iken, erkeklerde yüzde 53. 4. Gençlerin yüzde 42.7'si kendini "pek ya da hiç dindar değil" şeklinde tanımlıyor. Bu oran Türkiye 25 yaş üstü yetişkin nüfusta yüzde 30. Gençlerin yüzde 61.4'ü kendi dini inancının anne ve babası ile tamamen aynı olduğunu söylerken, 5.7'si tamamen farklı, 32.9'u biraz farklı diyor. Gençlerin yüzde 63'ü bir başka dinden ve mezhepten biri ile evliliğe de sıcak baktıklarını gösteriyor. Kızların yüzde 55'i erkeklerin yüzde 72'si bu farklı din ve mezhepten birisi ile evlenebileceklerini söylüyor. Kızların üçte ikisi başka dinden ya da mezhepten birisiyle evlendiklerinde ailelerinin olumsuz tavır sergileyeceklerini belirtirken, erkeklerin yarıya yakını ailelerinin ılımlı bir tavır içinde olacaklarını belirtiyor. Kendini "çok dindarım" diye tanımlayan gençlerin yüzde 18.3'ü, "oldukça dindarların" da yüzde 12.1'lik bir kısmı bir başka din ya da mezhepten birisi ile evliliğe "kesinlikle olabilir" derken, çok dindarların yüzde 23.9, oldukça dindarların yüzde 41.3 "belki olabilir" diyor.

PERVİN KAPLAN


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Sel felaketlerinde ölü sayısı 39'a çıktı
 Papa'ya silahlı protesto
 Sel yüzünden kapalı yollar
 Tecavüz mağduru bebek hastaneye kaldırıldı
 Batman TÜPRAŞ'ta üretim durdu
 Antalya günlük güneşlik!
 Sümerbank davasında karar bozuldu
 Olli Rehn: Türkiye ile ilişkilerimiz şizofrenik
 Babuna: Bunların en iyi yöntemi şantaj yapmak
 93'lük yazara ilk celsede beraat
 Gül: Kıbrıs'ta çözüm seçimlerden sonra olur
 Ruhsatlar Sezgin döneminden
 Erdoğan'dan Kıbrıs için telefon diplomasisi
 Org. Büyükanıt resmi temaslar için Atina'da
 İçişleri Bakanı'nın vakfını soydular
 'AB Raporu müzakere konusu yapılamaz'
 Suçlanan müdüre destek kampanyası
 Nataşa getirene 12 yıl hapis
YILMAZ ÖZDİL
Beykoz kaba dalgalı...
Diyarbakır...
Çorum'un,...
ERGUN BABAHAN
Yargıcın taraf olması
Hrant Dink'in mahkumiyet kararının...
MEHMET BARLAS
İdeolojik tarihle liberal demokrasi birlikte...
UMUR TALU
Şebekleşme hali
Gelinim sana...
FATİH ALTAYLI
Hangi ceza bu eyleme karşılık gelir!
Türkiye'de bir...
ERDAL ŞAFAK
Dünyanın tüm işçileri
İki alıntıyla...
7 ABD askerini öldüren canlı bomba Türk
Irak'ta geçen hafta, 7 Amerikan askerinin öldüğü intihar saldırısını...
'Prodi affıyla çıktılar kan döküyorlar'
Türkiye seri katil şokuyla "Rahşan affını" tartışırken, İtalya'da...
Eksiğimiz 10 numara
Eksiğimiz 10 numara
PSV'ye şanssız bir şekilde yenildiklerini söyleyen G.Saray Başkanı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu