kapat
   
05 Kasım 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cari açığa döviz S.O.S'u
Cari açığa döviz S.O.S'u

Türkiye ekonomisi bu yıl ilk kez toplam döviz gelirleriyle ithalat harcamalarını bile karşılayamaz bir noktaya geldi. Cari işlemlerdeki aynı kırılganlığın 2007 yılında da devam edeceği tahmin ediliyor.

Bu yıl 118.8 milyar dolarlık döviz gelirine karşılık 123.4 milyar dolarlık ithalat yapması beklenen Türkiye, gelecek yıl da 134.5 milyar dolarlık gelire karşılık 136.3 milyar dolarlık ithalat yapacak. Toplam döviz harcaması ise bu yıl 145.5 milyar, gelecek yıl da 160.5 milyar dolara çıkacak.

Türkiye ekonomisinde bu yıl başlayan, toplam döviz gelirleriyle tek başına ithalat harcamalarını bile karşılayamama kırılganlığı gelecek yıl da sürecek. Bu yıl olduğu gibi gelecek yıl da ihracat, turizm, taşımacılık, yurt dışı müteahhitlik gibi alanlardan sağladığı toplam gelir ithalat faturasını bile karşılayamayacak. Türkiye, hem ithalatın bir kısmı hem de faiz ödemeleri, turizm, taşımacılık gibi döviz harcaması kalemlerini borçlanarak finanse etmek zorunda kalacak.

Hükümet
2007 Ekonomik Programıyla,bu yıl için 30.7 milyar dolara çıkarılan cari işlemler açığı tahminini, gelecek yıl için ise 30.4 milyar dolar olarak belirlenmişti. Ekonomik programla birlikte, ödemeler dengesi bilançosunun alt kalemlerine ilişkin tahminler de açıklandı. Buna göre bu yıl 118.8 milyar dolara kadar yükselmesi beklenen toplam döviz gelirleri gelecek yıl ise 134.5 milyar dolar olarak gerçekleşecek. Yine bu yıl 145.5 milyar dolar olarak gerçekleşeceği beklenen Türkiye'nin toplam döviz harcamalarının ise gelecek yıl 160.5 milyar dolara ulaşacağı öngörüldü.

Döviz harcamalarının büyük bölümünü ithalat meydana getiriyor. Türkiye'nin 2005 yılında 106 milyar dolar olan ödemeler dengesi bilançosundaki tanımıyla(FOB) ithalat harcamalarının bu yıl 123.4 milyar dolara yükselmesi öngörüldü. Böylece toplam 107.8 milyar dolarlık döviz geliri sağlanan 2005 yılında ithalat harcamalarının tümünü karşılayabilen toplam döviz gelirleri bu yıl ise ithalatın ancak yüzde 96.3'ü kadar bir büyüklük oluşturdu. 2007 yılında ise ithalatın yine toplam döviz gelirlerinin üzerine çıkarak 136.3 milyar dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Gelecek yıl döviz gelirleri ithalatın ancak yüzde 98.7'sini karşılayabilecek.

Toplam döviz gelirlerinin bu yıl 24.6 milyar, gelecek yıl da 27.4 milyar dolarlık kısmını hizmet gelirleri oluşturacak. Bu kapsamdaki taşımacılık gelirlerinin gelecek yıl 3.6 milyar dolardan 3.9 milyar dolara, turizm gelirlerinin 18.1 milyardan 19.8 milyara, diğer hizmet gelirlerinin de 2.9 milyardan 3.8 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Bu yıl 4.7 milyar dolar olan yatırım gelirlerinin ise 2007 yılında 5.4 milyar dolar olacağı öngörüldü. Türkiye'nin cari transfer gelirlerinin de bu yıl 1.5 milyar, gelecek yıl da 1.8 milyar dolar olması öngörülüyor.

DÖVİZ HARCAMALARI

Yapılan tahminlere göre bu yıl ithalattan sonra döviz harcamalarının 11.4 milyar dolarla ikinci büyük kalemini hizmet giderleri oluştururken, yatırım giderlerinin ise 11 milyar dolar olacağı bekleniyor. Gelecek yıl ise 12.8 milyar dolarla yatırım giderlerinin ikinci sıraya çıkması bekleniyor. 2007 yılında hizmet giderlerinin 11.8 milyar dolarda kalacağı tahmin ediliyor.

Türkiye ekonomisinin dünya ile yaptığı tüm ticari ilişkilerinden elde edeceği döviz bu yıl ithalatından 4.6 milyar dolar gelecek yıl da 1.8 milyar dolar daha düşük kalacak. Dolayısıyla Türkiye hem bu yıl hem de gelecek yıl ithalatının bir kısmının yanı sıra diğer tüm döviz harcamalarını karşılayabilmek için dış borçlanmaya gitmek zorunda olacak.(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 ATO: Sosyal Güvenlik'te açık
 Mama ve bisküvinin vergisi iniyor
 17 erkek markamız oldu alışveriş merkezi yetmiyor
 350 bin Euro'luk Bentley'ye sadece 2 günde 6 talip çıktı
 Otomobilde tasarımcı kral oldu
 'Seçim öncesi elektriğe asla zam yapılmayacak'
 'Ortaklarımız ana parasını alamaz'
 'Petrol fiyatları doğalgaza geç yansıyor, fiyat 6 ay sonra...
 'Aklı ve cesareti olan madencilik işine girer'
 Deutsche Bank 2007'de geliyor
 Ekim TÜFE'si cesaret verici
 Vergi, ceza ve harçlar 2007'de % 7.7 artacak
 Emeklilerin maaşına % 4.7 zam yapılacak
 KKR'dan Vivendi'ye 40 milyar $'lık teklif
 Çinli zengin servetini 1 yılda % 50 artırdı
ŞÜKRÜ BİNAY
Pide kebap lahmacun
Geçen Perşembe akşamı üç gündür evde...
NURAN YILDIZ
AB'ye iletişim desteği verelim
AB'nin iletişimi...
Ambulanslarla kumar baskını
Acarkent'te bir villada kumar oynandığı ihbarını alan jandarma kılık...
Bebeğe kameralı ikinci muayene
Tecavüz mağduru bebek dört kişilik bir heyet tarafından kamerayla...
Cumhuriyet için binler Ata'ya yürüdü
Cumhuriyet için binler Ata'ya yürüdü
"Cumhuriyet için halk yürüyüşü" mitingine binlerce kişi katıldı.
Başbakan'dan şaşırtan sözler
Başbakan'dan şaşırtan sözler
Erdoğan, 40'a yakın kişinin öldüğü Güneydoğu'daki sel felaketinin...
IMKB
E: 39.307 D:% -0,50
DOLAR
S: 1,446 D:% -1,701
EURO
S: 1,842 D:% -1,813
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu