kapat
   
10 Kasım 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ecevitin iktidar dönemi İş dünyasının hükümete karşı verdiği ilanlardan sonra başlayan tüpgaz ve sana yağı kuyruklarıyla hatırlanıyor.
Demirel: Taksim'e gitme seni öldürecekler Ecevit: Ben yarın orada olacağım
Maraş katliamı, yolsuzluklar tüp kuyrukları belini büktü
Rahşan Hanım Bülent Bey'i aldatıyor
Köy-Kent projesi nedir?
ABD ambargosunu trafik kazası kaldırdı
TÜSİAD'ın "GİT" ilanları

Maraş katliamı, yolsuzluklar tüp kuyrukları belini büktü

Ecevit, 1974'ten askeri darbenin olduğu 1980'e kadar Demirel'le dönüşümlü olarak iktidara geldi. Ancak başbakanlığına terör, kıtlıklar ve iş dünyasının ilanlı protestosu damga vurdu.

CHP lideri Bülent Ecevit'in MSP ile koalisyonu bozarak başbakanlıktan istifa ettiği 18 Eylül 1974'ten 12 Eylül 1980'e kadar geçen süreyi tanımlayacak en iyi kelime "çalkantılı yıllar"dır. Ecevit yaklaşık 6 yıllık zaman diliminde iki kez başbakanlık koltuğuna oturdu ama ne ülkeye ne de CHP'ye hâkim olamadı.

Motelde kuruldu
MSP ile koalisyonun dağılmasından sonra yapılan 5 Haziran 1977 seçimlerinde CHP yüzde 41.4 ile birinci parti oldu ama aldığı oylar tek başına iktidarı getirmedi. Ecevit'in kurduğu azınlık hükümeti güven oyu alamadı. Bunun üzerine görev Demirel'e verildi. Temmuzda ikinci Milliyetçi Cephe hükümeti kuruldu. Bu hükümet aralık ayına kadar görev yaptı. Ecevit'in "Kumar borcu olmayan 11 milletvekili arıyorum" sözlerine yanıt Adalet Partisi'nden geldi. Florya Güneş Motel'de bir grup milletvekiliyle buluşan Ecevit, 10 bakanlık koltuğu karşılığında AP'den 11 milletvekili transfer etti. Ecevit, Meclis çoğunluğunu sağlayıp, 17 Ocak 1978'de 3'üncü kez başbakan oldu. Bu dönemde Ecevit'in tek somut başarısı Amerikan ambargosunun kaldırılması oldu. 21 ay süren başbakanlığı terör, yokluklar ve TÜSİAD'ın "Git" ilanlarıyla hatırlandı. Yine bu dönemde yurtdışına çıkışlara sınırlama ve en fazla 500 dolar karşılığı döviz alma kısıtlamaları getirildi. Transfer bakanlardan Hilmi İşgüzar ve Tuncay Mataracı'nın adlarının yolsuzluk olaylarına karışması, Ecevit'i zor durumda bıraktı.

"Ya
hizipçiler ya ben"

Türkiye'deki en büyük katliam olarak tarihe geçen Maraş katliamı da yine bu dönemde yaşandı. Bu korkunç olayda 19 Aralık 1978'de şehirde başlayan gerginlik 4 gün sonra katliama döndü. Olaylarda resmi rakamlara göre 111 kişi öldü, binlerce kişi de yaralandı. Ekim 1979 Senato yenileme ve milletvekili ara seçimlerini Demirel'e karşı 5-0 kaybeden Ecevit çoğunluğu korumasına rağmen "Halktan güvenoyu alamadım" diyerek başbakanlıktan bir kez daha istifa etti. Görevi alan Demirel, MHP ve MSP'nin desteğiyle, 12 Eylül'e kadar görevde kalacak bir azınlık hükümeti kurdu. Cumhuriyet Halk Partisi 1975 ile 12 Eylül 1980 arasındaki süreçte üçü olağanüstü olmak üzere toplam 6 kurultay topladı. Bu kurultaylardan günümüze kalanlar ise "Demokratik Sol" kavramı ve çokça bölünme. Bu yıllar Ecevit'in İsmet Paşa'ya karşı birlikte mücadele ettiği arkadaşlarıyla da yollarını ayırdığı yıllardır. Deniz Baykal'ın genel sekreter Eyüboğlu ile anlaşmazlıkları nedeniyle 4 arkadaşıyla beraber yönetimdeki görevlerinden istifa ettiği Mart 1976'dan sonra partideki karmaşa arttı. CHP içinde genel merkezciler, Baykalcılar, Topuzcular ve solcular gibi çeşitli gruplar oluştu. Bu grupların amacı Ecevit'i değiştirmek değil, parti yönetimini ele geçirmekti. Ara seçimi kaybeden Ecevit güvenoyu isteyince, CHP 12 Eylül öncesindeki son kurultayını 24 Mayıs 1979'da topladı. Ecevit bu kurultayda yıllar önce İsmet Paşa'nın yaptığı gibi delegeleri tercihe zorladı. Katı hizipçi anlayışa sahip bir parti yönetimi kurulursa genel başkanlığı bırakacağını söyleyen Ecevit, istediğini aldı. Bu CHP'nin askeri darbe öncesi son kurultayı oldu.

Özay ŞENDİR


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ata'yı en son onlar gördü
 Cenazeyi dünya izleyecek
 'Polislerin yürümesi demokratik bir hak'
 Savcı, bebeğe tecavüz için 23 yıl hapis istedi
 Baba Arslan için 2 yıl hapis istemi
 Kardeşlerin mirastaki 'saklı hakkı' kalkıyor
 Emniyet: Cenazede kışkırtma bilgisi alındı
 AKP kongresinde yas düzeni uygulanacak
 Yeni rektör formülüne YÖK tepkisi
 Hatay'da yeni Ali Dibo
 İnsani yardımda iki basamak atladık
YILMAZ ÖZDİL
Tarih böyle bir olayı kaydetmemiştir...
Bakın ne yaptı...
MEHMET BARLAS
Ana muhalefet partisi AB'dir
Eskiden Fransız...
ERGUN BABAHAN
Sıkıntılı bir dönem
AB'nin Kıbrıs ültimatomuna...
BALÇİÇEK PAMİR
Nefes alamıyorum
Canım sıkılıyor, canım.
Neden...
UMUR TALU
Bir yer yok muydu?
Çocuklar için hassassınızdır.
FATİH ALTAYLI
Büyük cezalar da ödenirmiş
EPDK akaryakıt dağıtım...
ERDAL ŞAFAK
Türkler geliyor!
Reformların yavaşlaması,...
Papa suikasti Rusya'nın işi
Yeni Savunma Bakanı Gates'in adı İran kontrgerilla skandalında...
Ermeni yasası geçirilecek
Meclis'in ilk kadın başkanı Pelosi'nin bu göreve gelmesini Ermeniler...
Rüyam UEFA'yı Kadıköy'de kaldırmak
Rüyam UEFA'yı Kadıköy'de kaldırmak
Christoph Daum, Fenerbahçe'de yapamadığını Fenerbahçe'nin stadında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu