kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yuksel Aytug @ SABAH
SMS:
4122-YA MESAJ
 
Yarışma tuzaklarına kim dur diyecek?
Bu dizinin kod adı: Malumun ilamı
İbo'lu Hülya akıllara seza!
Ne Demiş?
Gaf Kürsüsü
ZAP'TİYE

Yarışma tuzaklarına kim dur diyecek?

Televizyonlarda-ki SMS yarışmaları mağdurlarının sayısı giderek artıyor. Gün geçmiyor ki, Yakından Kumanda'yı arayıp, ya da mesaj gönderip, "Yüksel Bey bizi kandırdılar" diye başlayan yakınmalarla karşılaşmayalım. Söz konusu yarışmalara ekranda mutlaka rastlamışsınızdır. Genellikle askılı bluz ya da büstiyer giymiş, şuh konuşan sunucular size ekrandan bir soru soruyorlar: Örneğin, "Rengi mor bir sebzedir. İçi oyulup, kıyma, domates, soğan konularak yemeği de yapılır. Bakın buraya şeklini de çiziyorum" gibi... Üstelik ekranda P.T.L.CAN ve KARN.Y.R.K harfleri dururken... Ödül 500 ile 1000 YTL arasında değişiyor. Sunucuya bakarsanız, ilk arayan bu parayı kazanacak. Hemencecik! Ama ne mümkün?

TATBİKAT YAPTIM
Şikayetler üzerine yarışma numarasını aradım. Karşımdaki telesekreter "Bu aramada soruyu yakalayamadınız, denemeye devam edin" dedi. Tabii oltaya gelmedim. Ama zokayı yutan okurlarımdan birinin mesajını buraya almak istiyorum. Belki başta RTÜK ve Tüketiciyi Koruma Derneği olmak üzere birileri ilgilenir umuduyla... Sayın Yüksel Aytuğ Beyefendi ben emekli bir vatandaşım. 18.10.2006 19.10.2006 bağlayan gece sahura kalktım. Saat erken olduğu için TV'leri karıştırdım. TV 8'de yarışma programı vardı, gözüm takıldı. Yarışmada bir hayvan adı soruluyordu. Bu hayvanı bilen yarışmacıya 1000 YTL verilecekti. Bir on dakika seyrettim. Sunucu bayan bu hayvanın bir kuş olduğunu 5 harften oluştuğunu hatta 3 harfini açarak (KUM..) yarışmak isteyenlere ip ucu da sundu. Daha da açıklık getirerek İzmir'de bu kuş adına sandviç olduğunu belirterek kuşu tarif etti. Tabii ki bunun KUMRU kuşu olduğunu belirtmediyse de ima etmiş oldu. Biz de bundan ötürü nasıl olsa 2.5 YTL olan mesaj karşılığında 1000 YTL kazanmak güzel olur düşüncesiyle aradık. Numarayı arayınca karşımıza telesekreter çıktı ve anonsuna başladı. Yarışmaya katılmak için ön şart olarak çok çok basit bir matematik sorusu soracaklarını, bildiğimiz taktirde yarışmaya katılacağımızı anons etti. Soru; "42 eksi 40 ne eder?"di. Cevap verdik, "2" dedik. Telesekreter "Yanlış oldu, kapatın, tekrar arayın" dedi. Allahallah dedik, tekrar aradık. Yine bir soru: "27 eksi 19 ne eder?" Hemen 8 cevabını tuşladık. Bu sefer aynı telesekreter "Söylediğiniz anlaşılmadı tekrar arayın" dedi ve telefon kapandı. Bundan sonra 3 defa daha aradım aynı şekilde. Ya "Anlaşılmadı" ya da "Yanlış, tekrar arayın" anonsunu duyduk ve hemen telefon kapandı.

UYKU TUTMADI
Şimdi gelelim meseleye: Biz Türk Milleti olarak acaba saf mıyız? Yoksa iyi niyetli miyiz? Ne olur bir de gece siz arayın. Bunun nasıl bir durum olduğunu öğrenin. TV 8 kanalını aradım, "Bizle bir alakası yok" deyip bir telefon numarası verdiler. Ben de tekrar size durumu bildirdim. Acaba benim gibi kaç kişi bu şekilde mağdur olmuştur. 5 arama 12.5 YTL eder. Ama enayi durumuna düşmem beni dün gece hiç uyutmadı... İşte "Kumru" deyip, kısa yoldan 1000 YTL kazanmayı düşleyen izleyiciler için kurulan ökse bu... Söz konusu uygulama neredeyse tüm kanallarda var. Ancak bu yarışmalar SMS üzerinden işleyen diğer organizasyonları da tehdit ediyor. İzleyici üzerinde güven bunalımı yaratıp, işini dürüstçe yapmak isteyenlerin de ekmeğine kan doğruyor. İzleyici artık her interaktif uygulamada "Acaba?" diye kuşkuya kapılıyor. Benden ihbar etmesi... Tüm ilgisiz ilgililerin ilgilenmesi dileğiyle...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Da Vinci sergisinde keşfettiklerim   / 09-11-2006
 Televizyonlar niye tatbikat yapmadı?   / 08-11-2006
 Bu ayıp hepimize yeter   / 07-11-2006
 Nerede haber hiyerarşisi?   / 05-11-2006
 Reis'ler ve Asena'ların akademik kariyeri   / 04-11-2006
 Hayata gerdan kırmak   / 03-11-2006
 Var mısınız, yok mu?   / 02-11-2006
 Ne çabuk da unutmuşuz...   / 01-11-2006
 Bir Demet Tiyatro yeniden doğuyor   / 31-10-2006
 Sevgili Atam, sen bilmezsin...   / 29-10-2006
YÜKSEL AYTUĞ
Yarışma tuzaklarına kim dur diyecek?
Televizyonlarda-ki...
Ecevit'in sesinden 'Takalar' yeniden
Ecevit'in sesinden 'Takalar' yeniden
Fransa'da yaşayan ses sanatçısı Senem Diyici'nin 'Takalar' adlı...
Duygusal olmayan bir insan bu pozu veremez
Duygusal olmayan bir insan bu pozu veremez
Garanti Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın hayata geçirdiği Doğuş...
Cartier'ye okul şartı!
Cartier'ye okul şartı!
Dünyaca ünlü mücevher ve saat markası Cartier'nin, ilk mağazasını...
Sabancı'nın büyük başarısı
Sabancı'nın büyük başarısı
Amcası Sakıp Sabancı'nın kurduğu müzeyi dünyanın en iyileri arasına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.