kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Seda Kaya Guler @ SABAH
 

Orda bir sınıf var ki, yarısı sözlü yarısı nişanlı!

Tam da gündemde kalmaya doyamayan birinin şov uğruna 'gelinlik' giydiği günün sabahı! Nevşehir'in Kozaklı ilçesinin Çayiçi köyünde Yunus Emre İlkokulu 7. sınıf öğrencileriyle sohbet ediyoruz. TNT Ekspres'in Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile birlikte yürüttüğü 'Kitap Toplama Kampanyası' nedeniyle buradayız. Yaklaşık iki bin kitap okula teslim edilmiş; vali, kaymakam, ilköğretim müdürü, TNT Genel Müdürü, ÇYDD Başkanı (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği) konuşmalar yapmış, yazar Sevim Ak kitaplarını imzalıyor. Mavi önlüklü çocukların önünde resim defterleri. Sayfaları açıp bakıyoruz; okul, orman, kuşlar, çiçekler ve gelin! Kızların çoğunun defterinde 'gelin' var...

KIKIRDAMAYA BAŞLIYORLAR
"Gelin" der demez kıkırdamaya başlıyor küçük kızlar. "Çok mu istiyorsunuz gelin olmayı?" deyince daha çok kıkırdıyorlar. "Ne yapacaksınız bu yaşta gelin olup?" diyerek kızıyorum. "Elbisesi güzel, ondan!" diyorlar. "Peki, sevdiğiniz var mı?" diye soruyorum... Ortalık karışıyor birden. Herkes bir ağızdan konuşmaya başlıyor; "Onun var!", "Şunun var!", "Bu nişanlı!", "Şu sözlü!", "Ona altın taktılar", "Buna söz kestiler!" Ağzım açık, sınıf öğretmenine bakıyorum. Başıyla onaylıyor söylenenleri. Meğer bu köyde kızlar erkenden evlendirilirmiş. Erkekler de. Aynı okulda, aynı sınıfta okuyan nişanlı çiftler de varmış! Bir öğretmen bir gün elini bir kız öğrencisinin başına koymuş, erkek öğrenci atılmış hemen; "Çek elini nişanlımın başından!" Gerek kaymakam, gerekse öğretmenlerin çabasıyla yaş ortalaması biraz yükselmiş köyde. Bu yükselmiş hali! Kısacası kızlar 8. sınıfı bitirince evlendiriliyorlar. Nevşehir'de okula gitmeyen kız çocuğu yok ama 8. sınıf bitinceye kadar! Sonra köyde okul yoksa gönderilmiyorlar uzağa. Yurt da yok kızların kalacağı. Evde oturup ne yapacaklar? Para çok gerekli değil. Zengin bir köy. Çalışmak diye bir kavram yok zaten. Evlensinler bari. Başları bağlansın. Çoluk çocuğa karışsınlar. Olgunlaşmamışlar, regl olmamışlar, göğüsleri büyümemiş, kimsenin umursadığı yok. Ya küçücük kızlarla evlenen koca adamlara ne demeli? Bu normal mi? Kızların erken yaşta ilişkiye girip, anne olmaları yüzünden anne-bebek ölümlerinin yaşanması da umursanmıyor, "Ne yapalım kader!"deniyor!

KIZLARIMIZI OKUTMALIYIZ!
Kader, mader değil... Vallahi değil! Bir şeyler yapmalıyız. Erken yaşta evlenmelerin önüne geçmeliyiz. Hem erkekleri hem kızları okutmalıyız. Bir ayırım yapacaksak önceliği kızlara tanımalıyız. Çocuklara ilk eğitimi veren onlar çünkü. Bir kız çocuğunu meslek sahibi olmadan, para kazanmasını bilmeden evlendirmemeliyiz. Bir kızı bekleyen tek gelecek evlilik değil! Bunu nasıl anlatacağız? Sevgili Fatih Altaylı, sevgili kız babaları. Anlarsınız ne demek istediğimi. İçimin nasıl yandığını. Ne yapacağız?

NOT: TNT Ekspres Kitap Toplama Kampanyası 7 yıldır sürüyor. 7 yılda 2 milyon kitap bağışlandı, ihtiyacı olan okullara gönderildi. Okulunuza kitap istiyorsanız herhangi bir ÇYDD şubesini, kitap bağışlamak istiyorsanız 444 0868 numarayı arayın. Kuryeler evinize gelip ücretsiz olarak kitapları teslim alıyorlar.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gerçeklerle yüzleşelim mi?   / 07-11-2006
 Geçen haftanın ardından   / 05-11-2006
 Yarın onu yalnız bırakmayalım!   / 31-10-2006
 Gerçek Sıla'ların ruhu hesap sormasın bizden   / 29-10-2006
 Bir telefon konuşması   / 24-10-2006
 Sen de mi Hakkı Devrim!   / 22-10-2006
 Sevgiliye özel bir ses   / 17-10-2006
 Ben bunu hiç hak etmedim!   / 15-10-2006
 Kadın hamileyken ilgi ister   / 10-10-2006
 İş, Aşk ve Kadınlara Dair...   / 08-10-2006
HAKAN & UTKU
Survivor çeşitlemeleri
Uzunca bir süredir firarda olan...
SEDA KAYA GÜLER
Orda bir sınıf var ki, yarısı sözlü yarısı nişanlı!
Tam...
Cildinizi soğuklardan nasıl korursunuz?
Cildinizi soğuklardan nasıl korursunuz?
Sonbahardaki ani hava değişimleri, cildin savunma ...
Leke dolan cildiniz ışıkla gençleşiyor
Leke dolan cildiniz ışıkla gençleşiyor
Dünyada beş yıldır, Türkiye'de ise yeni kullanılmaya başlanan...
Kültürel takıldılar!
Kültürel takıldılar!
Geleneksel Türk Sanatları'nın üç önemli ismi Dr. Münevver Üçer, Sıtkı...
Değişik bir leopar!
Değişik bir leopar!
Moda Polisi
'Animal Print' modası bu sezona damgasını vuranların...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.