kapat
   
12 Kasım 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Ankara'nın gündemi Cumhurbaşkanlığı seçimi

Başbakan Edoğan çok rahatlamış ve galiba cumhurbaşkanlığına adaylığı kesin. Bu sözcükler, Ankara'da görüştüğüm gazeteci arkadaşlarımın ortak görüşü. Aslında Ankara'da kiminle karşılaştıysam gündeme gelen konu "Erdoğan Çankaya'ya çıkacak mı?" Daha ben bu konudaki soruyu sormaya hazırlanırken, bu soru ile karşılaştım.
Ankara'ya gelmişken değişik partideki yöneticilerle de bu konuyu araştırmaya başladım. AK Parti'nin kongresi olduğu için kaldığım otel AK Parti delegeleri, belediye başkanları tarafından işgal edilmişti. Görüştüğüm AKP milletvekilleri ve belediye başkanları Çankaya için değişik görüşteler. Bazıları Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkışına kesin gözü ile bakarken, bazıları ise daha temkinli. Temkinli olan Ak Partililer'den edindiğim izlenim Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkması halinde AKP'nin seçimlerde tek başına iktidar olmasının tehlikeye gireceği yönünde. Bu görüşü savunan AK Parti'liler Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkmasına pek de sıcak bakmıyorlar.

DYP uzlaşmadan yana
DYP'nin kurmayları ile de bir araya geldim. DYP'liler kendilerinden emin, ancak Cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda duyarlı olmak zorunda olduklarını söylüyorlar. DYP lideri Mehmet Ağar, TBMM de uzlaşı ile Çankaya'ya çıkacak ismin belirlenmesinin ülkedeki toplumsal barışın sağlanması için gerekli olduğunun altını çiziyor. Ülke olarak zor bir dönemeçten geçiyoruz, ortalığı germenin kimseye yararı olmayacağını vurguluyor Mehmet Ağar.

CHP geçit vermiyor
CHP kurmayları, Çankaya konusunda Erdoğan'a geçit vermeme konusunda kararlı gözüküyorlar. Baykal'ın kurmaylarının, sivil toplum örgütlerinin de desteğini alarak Erdoğan'ın Çankaya yoluna barikat kurma düşüncesinde olduklarını gördüm. Kendilerine "TBMM'de CHP bu üstünlüğe sahip olsaydı Baykal Çankaya'ya çıkmaz mıydı?" soruma da "Elbette çıkardı" cevabını alınca, "peki bu nasıl demokrasi anlayışı" diye sordum. "Size gelince evet, Erdoğan'a gelince hayır hangi demokraside var" deyince de "Biz Atatürk ilkelerinin bekçileriyiz. Erdoğan ise din eksenli bir görüşün temsilcisi. Onun Çankaya'ya çıkması Türk milletinin içine sinmez" cevabı ile karşılaştım.

Mumcu'nun öncelikleri farklı
Anavatan Lideri Erkan Mumcu'ya da "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Anavatan'ın tavrı ne olacak" diye sordum. Mumcu'nun cevabı şu oldu: "Adaylar ortaya çıksın, ondan sonra karar veririz." Mumcu, Çankaya'dan ziyade Türkiye'nin artan dış borcu, cari açık ve AB ile ilişkiler konusundaki tedirginliğini dile getirdi. Mumcu'ya göre, "Avrupa Birliği (AB) ne yar'dan, ne de serden vazgeçme niyetinde değil. AB, Türkiye'nin külfetini istemiyor, ancak nimetinden de vazgeçmek niyetinde değil" değerlendirmesinde bulundu.

MHP kendinden emin
MHP'liler suskun ancak kendilerinden emin gözüküyorlar. Görüştüğüm MHP kurmayları, Erdoğan'ın Çankaya isteği ülkeyi maceraya sürüklemek demektir değerlendirmesini yapıyor. MHP'lilere göre Erdoğan Çankaya'ya çıkacak ve AK Parti iktidarının da sonu olacak. MHP Kurmaylarından Oktay Vural'a "kilo almışsın" deyince ilginç bir cevap verdi. "Muhalefette kilo alıyoruz, ancak önümüzdeki seçimlerden sonra iktidara gelince çok çalışacağız ve bu kiloları tekrar vereceğiz" dedi.
Siyasi partilerin hepsinde gördüğüm manzara hiç kimsenin ayakları yere basmıyor. Değişen bir şey yok. Gördüğüm kadarı ile Cumhurbaşkanlığı seçimi Ankara'nın öncelikli gündem maddesi ve her şey Çankaya seçimlerine endekslenmiş durumda. Anlaşılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri çok şeye gebe.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ankara'da puslu bir hava var   / 11-11-2006
 Bankalar Birliği'nin başına 'mister' yolunu kim açtı?   / 09-11-2006
 Cenaze töreni mi siyasal aktivite mi?   / 08-11-2006
 AK Parti kongresi Cumhurbaşkanlığı için gösterge olabilir   / 07-11-2006
 İstihdam yaratan otomotiv sektörüne üvey evlat muamelesi   / 04-11-2006
 AUTO SHOW görülmeye değer   / 03-11-2006
 Futbol Federasyonu'ndaki gelişmelerde hukuksal yapı çok tartışılacak   / 02-11-2006
 AB, gündemi dolduracak   / 30-10-2006
 Hem dersini bilmiyor hem de şişman herkesten!   / 20-10-2006
 Müzakere durursa Türkiye nasıl etkilenir?   / 19-10-2006
NURAN YILDIZ
Tek kişilik partiyle devam
AKP'nin 2. Olağan Kongresi'ne...
ŞÜKRÜ BİNAY
Tevfik Bilgin maksadını aşıyor mu?
Son bir haftadır BDDK...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Ankara'nın gündemi Cumhurbaşkanlığı seçimi
Başbakan...
Dedeman'da kanlı çatışma
İşadamı Caner Kaya, Dedeman Otel'de bir silahlı saldırı sonucu...
Öyle sanıyorlar ama playboy değilim
Hülya Avşar'a atv'de konuk olan Okan Bayülgen, gösterildiği gibi...
Ecevit'i halk uğurladı
Ecevit'i halk uğurladı
"Halkçı Ecevit" imajıyla son 50 yıla damgasını vuran Ecevit, Meclis...
Yeni kalbiyle 'Can'ı ilk kez kollarına aldı
Yeni kalbiyle 'Can'ı ilk kez kollarına aldı
Doğum yaparken kalbi hasar gören Nurcan Reçber, kazada hayatını...
IMKB
E: 39.627 D:% -0,66
DOLAR
S: 1,444 D:% -0,345
EURO
S: 1,857 D:% 0,216
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu