kapat
   
13 Kasım 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Cari açığı çok dikkatli izlemeliyiz"

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, milli gelirin yüzde 8'ine ulaşan cari açığın yarattığı risk nedeniyle büyüme hızında beklenen yavaşlamanın enflasyon üzerindeki olumlu etkisinin de sınırlı olacağının tahmin edildiğini belirterek, ''Cari açığı çok dikkatle izlemeliyiz'' dedi.

Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonunun sektör toplantısında konuşan Sabancı, AB sürecine değinerek, Avrupa Komisyonunun son İlerleme Raporunun, bir yandan reform sürecindeki yavaşlamayı eleştirirken, diğer yandan Türkiye'nin AB üyeliği yolunda kaydettiği ilerlemeler ile ilgili olumlu değerlendirmeler yaptığını bildirdi.

Diğer
aday ülkelerin müzakere süreçleri ile karşılaştırıldığında, Türkiye'nin müzakere sürecinin biraz daha zorlu geçebileceğini ifade eden Sabancı, AB'ye uyum sürecinin hükümetin icraatının temel gündem maddesi olmasının gerekliliğini her fırsatta vurguladıklarını, bütün aday ülkelerin müzakere süreçlerinin en canlı tartışmaların yaşandığı, hükümetlerin en yoğun bilgilendirme kampanyalarına giriştikleri dönemler olmasına rağmen, Türkiye'de bu tür bir sahiplenme olmamasının üzüntü verici olduğunu söyledi.

Sabancı, ''Durum böyle olunca da AB'nin bazı konulardaki çifte standardı, verdiği sözleri tutmama eğilimi ve kendi değerlerine aykırı hareketleri gibi pek çok konuyu dünya kamuoyuna anlatmakta ya güçlük çekiyor ya da çok geç kalıyoruz. AB de Türkiye'ye verilen sözler konusunda adil olmalıdır'' dedi.

Ekonomide kaydedilen gelişmelere de değinen Sabancı, ''Her ne kadar kriz sonrası dönemde elde edilen bu başarılar geleceğe dair bize umut veriyor olsa da içinde bulunduğumuz ekonomik ve siyasi şartlar bakımından bunun tek başına yeterli olmadığını görüyoruz. Uluslararası konjonktürün, geçici süreyle de olsa aleyhimize dönmesi son 4 yıllık süreçte elde ettiğimiz makro ekonomik kazanımları olumsuz etkilemektedir'' diye konuştu.

Konut başta olmak üzere, tüketici kredilerinin yavaşladığı bu dönemde ilk 6 ayda yüzde 7 olarak gerçekleşen büyüme hızının da kademeli olarak düşeceğinin anlaşıldığını ifade eden Sabancı, ''Milli gelirimizin yüzde 8'ine ulaşan cari açığımızın yarattığı risk nedeniyle büyüme hızında beklenen yavaşlamanın enflasyon üzerindeki olumlu etkisinin de sınırlı olacağı tahmin edilmektedir'' dedi.

''ÜSTÜNLÜK SAĞLAYACAK BOYUTTA DEĞİL''

Ömer Sabancı, temel ekonomik göstergelerde son dönemde görülen bu gelişmelere rağmen Türkiye'nin ekonomik performansının geçmiş dönemlerle karşılaştırıldığında eşine az rastlanır bir iyileşme gösterdiğini belirterek, ''Ancak bu performansın rekabet içerisinde bulunduğumuz diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla belirgin bir üstünlük sağlayacak boyutta olmadığı da görülmektedir'' dedi.

Geçmiş yıllarda yüksek düzeylerde tasarruf fazlası vererek kamu açıklarını kapatan özel kesimin, bu sefer tasarruf açığı verdiğini, bunun da cari açığın giderek artmasına yol açtığını belirten Sabancı, şunları kaydetti:

''Bu koşullar, dalgalanma öncesi dönemde bile önemli miktarda açık pozisyonu bulunan reel sektörün kredi riskinin giderek artmasına neden olmaktadır. Bu risklerin ise önümüzdeki dönemde, esas itibarıyla küçük ve orta ölçekli işletmelerin kaynak yapısının bozulmasına neden olma olasılığı bulunmaktadır.Cari açığı çok dikkatle izlemeliyiz. 2006'nın 9 ayında ekonomimiz 25 milyar dolardan fazla bir cari açık verdi. 12 aylık cari açık Eylül sonu itibariyle 32,5 milyar dolara ulaştı. Bu rakam, cari açığın milli gelire oranının yüzde 8 civarında olduğunu gösteriyor. Oysa bizim gibi, yurt dışından henüz sürekli bir portföy ve doğrudan yatırım akışının gerçekleşmediği ülkelerde bu pek rastlamadığımız bir oran. Cari açıktaki genişlemenin önüne geçilememesine ek olarak, yapısal işsizlik ve enflasyon oranlarının sürdürülebilir denge seviyelerine çekilememesi, bütçe gelir ve gider kalemlerinin kalitesinde yeterli iyileşmenin sağlanamaması gibi unsurlar ekonomimizdeki mevcut sorun alanları arasında sayılabilir.''

KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE

TÜSİAD Başkanı Sabancı, ekonominin üretim tarafına yönelik özensiz yaklaşımlara son verilmesi gerektiğini belirterek, ''Faaliyetini yasalara saygı içinde yürüten, büyük-küçük, yerli-yabancı yatırımcının karşısında, kayıt dışı çalışan, faturasız mal satan, sigortasız eleman çalıştıran, gelirini eksik beyan eden kişi ve kurumların çok daha etkin bir şekilde izlenmesi ve cezalandırılması gerekmez mi?'' dedi.

Kayıt dışı ekonomi ile mücadele için dünyada kullanılan çeşitli modeller bulunduğunu, Türkiye'nin de bu modellerden birini uyarlayarak bu çok önemli problem ile sonuç alıcı biçimde mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Sabancı, yeni Türk Ticaret Kanununun getireceği gelişmelere değindi.

Sabancı, inşaat sektörünün ekonomideki istikrarlı büyüme ortamından olumlu etkilendiğini, yaratılan istihdam oranı bakımından inşaatın diğer sektörleri geride bıraktığını ifade ederek, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Tüm sektörlerimizde başarılı performansın devamı, sağlamış olduğumuz ekonomik ve siyasi istikrarı korumamıza bağlıdır. Bu noktaya gelebilmek için çok zaman, enerji ve kaynak sarf ettik, çok bedel ödedik. Bu süreci yeniden yaşayamayız. Ekonomimizin makro değerlerinde sağlanmış olan belirgin iyileşmeyi sürdürmek ve daha da ileri götürmek durumundayız. Aynı durum AB ile ilişkilerimiz için de geçerlidir. Müzakerelerin başlatılması noktasına kolay gelmedik. Bu yolun geri dönüşü yok. Bulunduğumuz yerin değerini iyi kavramalı ve ileriye doğru yürümeye devam etmeliyiz. ''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Yurtdışına cazip turlar!
 "Mortgage Yasası bu yıl çıkacak"
 Borsa günlük % 1,51 geriledi
 Yunan Alpha Bank Türkiye'de banka satın alacak
 Bütçe ekimde 2,4 milyar YTL açık verdi
 Enflasyon zammı yoksullaştırıyor
 Türkiye'nin ihracatı 72 milyar dolara yaklaştı
 Elektrikte kaçak oranı azaldı
 Dolar 1,4480 YTL seviyesinde
 Pamuk Factoring ve Pamuk Leasing satışa çıkarıldı
 "Ortadoğu'nun Sabancısı" kule dikecek Türk arıyor
 Sahte içki bel büktü rakı üretimi düştü
 Emeklilerden vergi alın
 Akaryakıtta 'kaşla göz arasında' yapılan kaçak EPDK'dan döndü
 Otomobil 'Oscar'ını Güler imzalı Ford S-Max aldı
 Mevduata koşan halkın tasarrufu 400 milyarı aştı
 TMSF Başkanı Ertürk'e soruşturmaya Şener'den red
 Rumlardan Bakü-Ceyhan'a özel bandıra
 Tedbirler sayesinde dalganın zararı olmadı
 Koç, komşuda turizm patlamasına şaşırdı
 Metro, Ericek'te toprağa 120 bin $ ekti
 Erdemir, müşterinin ayağına gidecek
 Bütün Fiskobirlik depoları sigortalı
 Tekstil sektörünün üzerine gitme sözü
 Emlağın 300 devine vergi incelemesi başladı
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yabancı Türkiye riski alıyor yerliler ise riskten...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Merkez ile Babacan soğuk mu?
Bu sıralar Merkez Bankası...
ŞÜKRÜ BİNAY
Tevfik Bilgin maksadını aşıyor mu? (2)
Dün BDDK Başkanı...
UFUK SANDIK
Yılın 'Oscar'larında asıl Türkiye kazandı
Otomotiv...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Global piyasalardaki gelişmeler ve Türkiye'ye...
'Hassas bölge'yi arayamayan Türklere eğitim
Denemelerde Frankfurt Havaalanı'na silah ve bomba sokuldu. Genital...
Savcı kocam beni hem dövüyor, hem aldatıyor
Cumhuriyet savcısı Mehmet Uyanık'ın boşanmak istediği eşi Şahender...
Partimiz seçime yetişecek Sarıgül de bizimle
Partimiz seçime yetişecek Sarıgül de bizimle
Turkuaz Hareketi ile ortaya çıkıp yeni parti mesajı veren Ali Müfit...
Aşkla son yürüyüş tam 7.3 km sürdü
Aşkla son yürüyüş tam 7.3 km sürdü
Cenazede akıllara kazınan görüntü, Rahşan Hanım'ın mezarlığa kadar...
IMKB
E: 39.030 D:% -1,51
DOLAR
S: 1,453 D:% 0,833
EURO
S: 1,863 D:% 0,649
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu