kapat
   
16 Kasım 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

9 vali elde çanta illerindeki yatırımı pazarladı

Mehmet KılıçlarBaşbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in organize ettiği ve Gap İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgil'in yürüttüğü, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Urfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak illerini kapsayan "9 ile 90 yatırımcı" toplantısı İstanbul Grand Cevahir Otel'de yapıldı. Toplantıya bu illerin valileri, bazı bölge milletvekilleri ve bu illerden yetişip büyük şehirlere yerleşen iş adamları katıldı. Toplantının amacı, yatırım açısından geri kalmış bu illere yatırım olanaklarının araştırılması, Türkiye'de birer marka haline gelen iş adamların doğup büyüdüğü illere yatırım yapma imkanlarının araştırılmasıdır.
Toplantıya başkanlık eden GAP İdaresi Başkanı Muamer Yaşar Özgül belli ki çok iyi hazırlanmış. Önce muhteşem bir sunuş yaptı. Arkasından GAP'ın bölgeye sağlayacağı katkıları anlattıktan sonra, bölgede alternatif yatırım imkânlarını bir bir sıraladı. Toplantıya Adıyaman ve Batman valileri mazeretleri nedeniyle katılamamış, Gaziantep Valisi de hava muhalefeti ile kalkmayan uçağın azizliğine uğramış. Diğer illerin valileri çantalarına koyduklar alternatif yatırım imkanlarını, kendin ilinden çıkmış ve İstanbul'da yaşayan işadamlarına sundular. İllerine yatırım yapabilecek işadamlarının etrafını kendi ilin valisiyle birlikte kuşatan bazı milletvekilleri de vardı. Mardin Milletvekili Nihat Eri, Şırnak milletvekilleri Abdullah Veli Seyda ve İbrahim Hakkı Birlik ile Adıyaman milletvekili Mehmet Özyol'un çabaları ve heyecanları görülmeye değerdi.

Mardin'den somut proje
Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, çantasında yeni yatırım projeleri dışında somut bir proje ile gelmişti. Mardin'de kurulu ve İl Özel İdaresi tarafından işletilen plastik boru fabrikasının 18 Aralık'ta yapılacak satış ihalesine ait dosyayı yatırımcılara sundu. Bölgede tek olan ve özellikle yeniden yapılandırılan Irak için, nakliye avantajı nedeniyle uygun olan bu fabrikanın tahmini satış değeri 16 milyon YTL. Vali Kılıçlar bu fabrikayı satın alacak kişi veya kuruluşların çok kâr edeceğinin altını çizdi.

Diyarbakır'dan anket
Diyarbakır Valisi Efkan Ala donanımlı gelenler arasındaydı. Vali Efkan Ala, toplantıya gelmeden önce Diyarbakır'a yatırım yapabilecek 90 işadamı ile bir anket yapmış ve bu anket sonuçlarını da toplantıya taşımıştı. Diyarbakır Valisi Efkan Ala'nın anket sonuçlarına göre, bölgede yatırımı olmayan işadamlarının yatırım yapmama nedenlerinin sıralaması şu şekilde idi. Pazar sorunu, teşviklerin yetersizliği, ham maddeye uzaklık, güvenlik ve bürokratik engeller. Bu grubun yatırım yapmak için talepleri ise, ucuz elektrik sağlanması, vergi muafiyeti, uygun koşullarla kredi imkanları, bürokratik kolaylıklar ile SSK prim muafiyeti şeklinde idi. Bölgede yatırımı olan işadamları nın ise yüzde 52'si ikinci bir yatırım yapmayı düşünüyorlar. Bunun nedenini de şu şekilde sıralıyorlar. Bölge kökenli oluşu, hammadde, dış pazar, iç pazar, teşvik olanakları. Bölgede yatırımı olup bir başka yatırım yapmak niyetinde olmayan yüzde 48'lik bölümün düşünceleri de şu şekilde sıralanıyor. Bürokratik engeller, nitelikli eleman sıkıntısı, yan sanayi yetersizliği, teşviklerin yetersizliği, kredi olanaklarının yetersizliği ve altyapı yetersizliği şeklinde oldu.
Toplantıya katılan iş adamları olaya sıcak yaklaştılar. GAP İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül'ün başkanlığında, Diyarbakır Valisi Efkan Ala ile birlikte 13 işadamından oluşan Kalkınma Platformu oluşturuldu. Kalkınma Platformu'na seçilen işadamları belli aralıklarla GAP İdaresi Başkanı'nın başkanlığında bir araya gelecek ve alınan kararlar da bu toplantıya davetli olan 90 yatırımcıya bildirilecek. Güneydoğu'nun kalkınmasına olumlu katkı sağlayacak bu projenin desteklenmesinde yarar vardır. Ancak projenin başarıya ulaşabilmesi için siyasi otoritenin destek vermesi gerekir. Eğer bu toplantıya Başbakan Erdoğan katılmış olsaydı, inanıyorum ki katılım çok daha üst seviyede olacak ve başarı şansı daha yüksek olacaktı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Makro ekonomik veriler ne söylüyor?   / 14-11-2006
 Global piyasalardaki gelişmeler ve Türkiye'ye Etkileri   / 13-11-2006
 Ankara'nın gündemi Cumhurbaşkanlığı seçimi   / 12-11-2006
 Ankara'da puslu bir hava var   / 11-11-2006
 Bankalar Birliği'nin başına 'mister' yolunu kim açtı?   / 09-11-2006
 Cenaze töreni mi siyasal aktivite mi?   / 08-11-2006
 AK Parti kongresi Cumhurbaşkanlığı için gösterge olabilir   / 07-11-2006
 İstihdam yaratan otomotiv sektörüne üvey evlat muamelesi   / 04-11-2006
 AUTO SHOW görülmeye değer   / 03-11-2006
 Futbol Federasyonu'ndaki gelişmelerde hukuksal yapı çok tartışılacak   / 02-11-2006
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Dünya liginde oynayan şirket
Türkiye Şişe ve Cam...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
9 vali elde çanta illerindeki yatırımı...
MELİHA OKUR
Rusya'nın mücadelesi akıllı 'enerji' örneği
Başbakan...
Sezen ve Ajda yaşlı MTV'ye çıkamaz
MTV Türkiye'nin patronu Güvenkaya, Sezen Aksu ve Ajda Pekkan'ın...
SABAH gazetesi Almanya merkezine görkemli açılış
SABAH'ın Almanya'nın Mörfelden kasabasında bulunan tesisleri, Alman...
Herkesi kovan ODTÜ Hatemi'yi alkışladı
Herkesi kovan ODTÜ Hatemi'yi alkışladı
Batılı konuklarına protestolarla zor anlar yaşatan ODTÜ'lüler,...
Urfa'daki Oxford'un sırrı genç ve kaliteli hocalar
Urfa'daki Oxford'un sırrı genç ve kaliteli hocalar
14 yıl önce kurulan Harran Üniversitesi'nin bilimsel yayınlarda...
IMKB
E: 39.654 D:% -0,00
DOLAR
S: 1,446 D:% -0,379
EURO
S: 1,850 D:% -0,404
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu