kapat
   
29 Kasım 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Laiklik yeniden tanımlansın
Haçla yola çıktı inerken kapadı
Ata'ya dua edip sözünü deftere yazdı
AB desteği dünya basınında flaş oldu

Haçsız sefer

Papa 16'ncı Benedict, Türkiye'ye ayak basarken ve Anıtkabir'e çıkarken haçını sakladı, İslam'la barışma mesajları verdi.

Haç palto altında
Katoliklerin ruhani lideri Papa, Türkiye ziyaretine verdiği önemi ilk adımda gösterdi. Önceki Papa'nın tersine Benedict, haçını paltonun altından çıkarmadı. Papa, Erdoğan'la görüşmesinde İslam'dan çok olumlu ifadelerle söz etti.

Yurtta, Dünyada Barış
PAPA, yine haçını göstermeden çıktığı AnıtkabirPapa 16'ncı Benedict, Türkiye'ye ayak basarken ve Anıtkabir'e çıkarken haçını sakladı, İslam'la barışma mesajları verdi ziyaretinde Atatürk için dua etti ve özel deftere "Yurtta barış, dünyada barış" diye yazdı. Vatikan çevreleri Papa'nın haç göstermeme hassasiyetini doğrulayarak "Laik Cumhuriyet'in kurucusuna saygı olarak yaptı" dediler.

"Yüzde 95'i Müslüman"
Başbakan Erdoğan'ın Papa ile görüşmesinden sonra Türkiye için "Nüfusunun yüzde 95'i gibi bir oranı Müslüman ülke" demesi yeni polemik doğurdu. Şimdiye kadar hep "Yüzde 99'u Müslüman ülke" deniyordu.


Laiklik yeniden tanımlansın

Papa, Ankara yolunda laik Türkiye ve Avrupa yerine, geleneklere dayanan Hıristiyan Avrupa ile Müslüman Türkiye ilişkisinin yararına özel vurgu yaptı.

Vatikan'ın devlet başkanı Papa 16. Benedict'in Türkiye'ye yaptığı tarihi ziyaret dün başkent Ankara'da başladı. Papa, Roma Leonardo Da Vinci Havaalanı'ndan Türkiye saatiyle 10.00'da Alitalia'ya ait Airbus 321 ile hareket etti. Papa'ya beş kardinalin de yer aldığı 30 kişilik Vatikan delegasyonu ve 66 kişilik seçkin bir basın grubu eşlik etti. Aralarında CNN, CBS, Le Mondei, El Pais, AP, AFP gibi dünyanın önde gelen basın yayın organlarının seçilerek alındığı Papalık uçağında Türkiye'den bir tek SABAH yer aldı. Papa, bir kadın pilotun kullandığı Airbus 321'e hareket etmeden beş dakika önce bindi ve öncelikli gazetecilerin bulunduğu bölüme gelerek teşekkür etti. Papa seyahatin amacının "diyalog, kardeşlik, barışma, dinler ve kültürlerin buluşması için kültürler arası anlayış" olduğunu söyledi.

LAİKLİK VE LAİSİZM
Gazeteciler Papa'ya Türkiye seyahatiyle ilgili olarak önemli sorular yönelttiler. Papa kendisine yöneltilen sorular arasında en ilginç yanıtı "Avrupa ve Türkiye'de laiklik teması" üzerine verdi. Papa "sağlıklı laiklik" ve "laisizm" arasındaki farka dikkat çekerek "geleneksel değerlerin kamu alanından dışlanmasının doğru olmadığını" vurguladı. Hiçbir kağıda bakmadan konuşan Papa 16. Benedict "Avrupalı bir ulus olmak isteyen, gerilim ve umut dolu bir ülkeye gidiyorsunuz. Avrupa Türkiye'ye yardım edebilir mi? Dini, kültürel kimliklere saygılı daha bilinçli bir entegrasyondan söz edilebilir mi?" sorusuna öncelikle Atatürk'ün modern Türkiye'yi kurarken model olarak Fransız Anayasası'nı aldığını hatırlatarak yanıt verdi. Papa "Modern Türkiye'nin orijininde Avrupa aklı, düşüncesi ve yaşam stili ile diyalog var" dedi. Ancak bu noktada 16. Benedict Avrupa ve Türkiye arasındaki din ve tarihi bağlar farkına da dikkat çekti.Uçaktaki tek Türk gazetecisi Yasemin Taşkın, 27 yıl önce Papa II. Jean Paulle Türkiyeye gelen Vatikanın önemli kardinallerinden Roger Etchegaray ile konuştu.Papa "Avrupa aklı ve Türk Müslüman geleneği arasındaki diyalog modern Türkiye'nin varoluşunda yazılı ve bu anlamda birbirimize karşı sorumluluklarımız var" dedi.

KAMUSAL ALAN
Papa konuşmalarında "laiklik" temasını dikkatle ele aldı. Avrupa'da "sağlıklı bir laiklik" ve "laisizm" tartışması olduğunu ve bunun Türkiye ile diyalogda önemli bulduğunu vurgulayan Papa, "Laisizm, kamu hayatını geleneklerin her birinden dışlayan bir anlayış, çıkışı olmayan bir sokaktır" dedi. Papa laikliğin yeniden tanımlanması gerektiği üstünde ısrarla durarak laikliğin temelinde dini değerlerin olması gerektiğini savundu. Kamu alanı ve din arasındaki fark, otonomi, tutarlılık ve ortak sorumluluğun altını çizen Papa bütün bunların altındaki değerlerin orijininin ise din olduğunu söyledi. Papa "Biz Avrupalılar bizim laik ve laisist aklımızı yeniden ele almalıyız. Türkiye'de kendi tarihinden, orijininden hareketle laiklik ve gelenek arasındaki bağı gelecek için nasıl inşa etmesi gerektiğini düşünmeli" dedi.

YENİ İTTİFAK ÖNERİSİ
Papa'nın Türkiye'de laiklik nasıl olmalı ve Avrupa laikliği üzerine düşünceleri uçaktaki basın mensuplarının ilginç yorumlarına yol açtı. Yabancı basında Papa'nın bu konuşması 16. Benedict'in geleneklere dayalı, Hıristiyan bir Avrupa'nın geleneksel Müslüman Türkiye ile diyalogunu, bugünkü anlamda laik Avrupa'nın laik Türkiye'yle diyaloguna tercih ettiği yorumlarına yol açtı. Avrupa'yı entegre bir Türkiye yerine kendi Müslüman kimliğini güçlendirmiş Türkiye'nin Avrupa'da çekirdek Hıristiyan ülkelerin yer alacağı birinci halkaya bağlı, ikinci bir halkada yer alması, Vatikan'ın Türkiye üzerine son günlerde yaptığı dış politik açılımlarına da uyuyor. Genel kanı Vatikan'ın Avrupa ve Türkiye'de yeni bir laiklik tanımı arayışı ile Türkiye'deki İslami çevrelere "yeni bir ittifak önerisi" getirdiği şeklinde yorumlanıyor.

YASEMİN TAŞKIN


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Papa: Türkleri seviyorum
 Trafikte 'Papa' çilesi
 Eğitim Şurası'nın iptali için dava
 Sezer'den, Vakıflar Kanunu'na kısmi iade
 Erdoğan'dan tazminat kazandı
 İftiralardan müteessiriz
 İmajını düzeltti, AB için Türkiye'ye destek verdi
 Mason Locası'nda soruşturma şoku
 Çakıcı'ya 19 yıl 2 ay hapis cezası
 DHKP-C Brüksel bürosuna kilit
 Aşçı'nın ölümü an meselesi
YILMAZ ÖZDİL
Turkuaz Bodrum...
Vallahi bana sorarsanız, değil Papa,...
ERGUN BABAHAN
Papa ve mesajı
Amerikan ABC Televizyonu Papa'nın...
MEHMET BARLAS
Erdoğan Papa'yı karşılayıp, spekülasyonları...
BALÇİÇEK PAMİR
60'ına gelince kocam "çıtır" mı bulacak?
Dünya Seksoloji...
UMUR TALU
Şeref tribünü!
Fenerbahçe, belki Galatasaray, belki de...
FATİH ALTAYLI
Özgüven ve cesaret
Dünün iki "cesuru" vardı. Biri...
ERDAL ŞAFAK
111'inci Papa
Başbakan Erdoğan dün...
Ocakta gösterimde
Bir Rum kızıyla Türk gencinin aşkını anlatan film, EOKA'cıları kendi...
Basın adını koydu: Irak'taki iç savaş
ABD'nin saygın medya kuruluşları Los Angeles Times ve NBC Irak'taki...
Küme düşürme mi zaman aşımı mı?
Küme düşürme mi zaman aşımı mı?
Bazı hukukçulara göre, 2001'de gerçekleştiği öne sürülen olayı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu