kapat
   
29 Kasım 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Papa: Türkleri seviyorum
Papa'nın güzergahında şüpheli paket paniği
Dış basında Papa'nın Türkiye ziyareti
Papa ile Bartholomeos birlikte dua etti

Papa ile Bartholomeos birlikte dua etti

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in resmi davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Vatikan Devlet Başkanı ve Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus, İstanbul'a geldi.

Atatürk Havalimanı Devlet Konukevinde bir süre dinlenen Papa 16. Benediktus, daha sonra Mercedes marka bir araca binerek hava limanından ayrıldı. Sahil yolunu takiben Yenikapı, Eminönü ve Unkapanı güzergahını kullanan konvoy, saat 19.00'da Fener Rum Patrikhanesi'ne ulaştı.

PATRİKHANE'YE GELİŞİNDE BEŞ DAKİKA BOYUNCA ÇANLAR ÇALINDI

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in resmi davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Vatikan Devlet Başkanı ve Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus, Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret etti. Papa 16. Benediktus'un Fener Rum Patrikhanesi'ne gelişinde yaklaşık 5 dakika boyunca çanlar çalındı. Papa ve Fener Rum Patriği Bartholomeos, ayrı araçlarla Patrikhane'ye geldiler.

Bahçeye
serilen kırmızı halıdan geçerek Aya Yorgi Kilisesi'ne giren Papa, girişte bulunan Aziz Andrea'nın çiçeklerle süslü ikonasını ve İncil'i öptü.Papa 16. Benediktus ve Patrik Bartholomeos buradan çan sesleri, alkışlar, tütsü ve ilahiler eşliğinde ayinin gerçekleştirileceği bölüme geçtiler. İki din adamı, Kilise Başrahibi Athenagoras'ın yönettiği şükran ayinini ayakta dinlediler. Ayinden önce Papalık ve Fener Rum Patrikhanesi ilişkilerini anlatan bir kitapçık da katılanlara dağıtıldı.

Papa, gözlüklerini takarak bir kitapçıktan ayini takip etti. Ayinde zaman zaman Patrik Bartholomeos da dua okudu. Ortodoks geleneklerine göre gerçekleştirilen ayin, yaklaşık 40 dakika sürdü.

Ayinin ardından Fener Rum Patriği Bartholomeos, hoş geldin konuşması yaptı. Konuşmayı oturarak dinleyen Papa 16. Benediktus da İngilizce bir konuşma yaptı.

KUTSAL EMANETLERİN SANDUKALARINI ÖPTÜLER

Konuşmalardan sonra Papa 16. Benediktus ile Patrik Bartholomeos, 2004 yılında Vatikan'dan Patrikhane'ye getirilen Aziz Grigorios Theolog ile Aziz İoannis Hrisostomos'un kutsal emanetlerinin bulunduğu kilise içindeki bölüme geçerek, kutsal emanetlerin sandukalarını öptüler. Bu sırada bir de ilahi okundu. Papa ile Patrik Bartholomeos, daha sonra kiliseden ayrılarak Bartholomeos'un çalışma ofisine geçtiler.

Bu arada, Patrikhane yetkilileri, Katolikler ile Ortodokslar arasında devam eden yakınlaşmanın bu ziyaret ile çabuklaşacağına, iki kilise arasındaki diyaloğun ileride olumlu sonuç vereceğine inanıldığını dile getirdiler.

AYİNE KATILANLAR

Ayine, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, İstanbul Başkonsolosu Deborah Jones, Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Giorgos Gennimatas, İstanbul Başkonsolosu Aleksis Aleksandris, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Prof. Dr. Kezban Hatemi, Prof. Dr. Niyazi Öktem, gazeteci Can Dündar ve Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

NOTLAR

Öte yandan, Patrikhane'deki ziyaret ve ayine, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğüne akredite olmuş yerli ve yabancı toplam 55 gazeteci alındı.Ayini izleyenlerin dışındaki basın mensupları, sahildeki parkta oluşturulan noktada görev yaptılar. Polis bariyerleriyle çevrilen alanın içinde yerli ve yabancı 100'e yakın basın mensubu yer aldı.

Gazeteciler, iki ayrı güvenlik noktasından geçerek, akreditasyon kartları kontrol edildikten sonra bekleme alanına alındılar.

Papa'nın Patrikhane'ye gelişi nedeniyle 7 televizyon kanalının canlı yayın aracı da burada konuşlandırıldı.

Patrikhane bahçesine kurulan büyük boy plazma ekrandan, ziyaret canlı olarak bahçede bulunan konuklara izletildi.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da Papa 16. Benediktus'un Patrikhane'ye girişinden yaklaşık 10 dakika önce buraya gelerek, alınan önlemleri denetledi.

PAPA VE BARTHOLOMEOS KUTSAL EMANETLERE HÜRMET DUASI YAPTI

Roma Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus ve Fener Rum Patriği Bartholomeos, İstanbul'daki ilk buluşmalarında, 2 Ortodoks azize ait kutsal emanetlere hürmet duası yaptılar.

16. Benediktus ve Patriğin, huzurunda dua etmiş olduğu kutsal emanetler, Aziz Yorgo ve Aziz Yunanna Krisostomo'ya ait kemik ve giysi gibi objelerden oluşuyor.

4. ve 5. yüzyıllarda Anadolu topraklarında yaşayan sözkonusu azizleri simgeleyen kutsal emanetler, bundan 2 yıl önce Vatikan tarafından Fener Rum Patrikhanesi'ne iade edilmişti.

Aziz Yorgo ve Aziz Yunanna Krisostomo'ya ait kemik ve diğer objeler, 1204'teki haçlı seferi sırasında, İstanbul'da yağmalanarak İtalya'ya kaçırılan eşyalar arasında yer alıyordu.

Geçen yıllarda, söz konusu kutsal emanetlerin Vatikan'da bulunduğu ortaya çıkmış, Patrik Bartholemeos da bunların Fener Rum Patrikhanesi'ne iadesini istemişti.

Dönemin papası 2. Jean Paul, başlangıçta bu kutsal emanetleri Fener Rum Patrikhanesi'ne bizzat kendisi götürmeyi istemiş, ancak sağlık durumu elvermeyince, 2004 yılında söz konusu kutsal emanetleri Patrik Bartholomeos'a Roma'da teslim etmişti.

2 yıl önce yapılan bu jest, Katolik ve Ortodoks kiliseleri arasında bir yakınlaşma göstergesi olarak yorumlanmıştı.

"EKÜMENİK PATRİKLİK"

Papa 16. Benediktus, Fener Rum Patrikhanesi'ne yaptığı ziyaretin iki kilisenin uzlaşması ve karşılıklı sevgiyi güçlendirmesi dileğinde bulundu.

Papa 16. Benediktus, Fener Rum Patrikhanesi'ndeki Aya Yorgi Kilisesi'nde kendisi için düzenlenen Şükran Ayini sonrasında bir konuşma yaptı.

Birlik ve kardeşlik içinde yaşamanın güzel olduğuna işaret eden Papa 16. Benediktus, ''Şahsınız ve Ekümenik Patriklik Kutsal Sinod'un beni kardeşçe karşıladığı bu anı takdirle her zaman kalbimde taşıyacağımı söylüyor ve derin şükranlarımı dile getiriyorum. Kilise için anlamlı ve gerçek iyi niyetle dolu bu buluşmayı bize armağan ettiği için Rabbe şükrediyorum'' diye konuştu. Papa 16. Benediktus, ''Katolik ve Ortodokslar arasında tam birlik içinde çalışmaya koyulmamazı destekleyen unutulmaz olayları anımsayarak sizinle birlikte olmak bana büyük bir sevinç veriyor'' dedi.

İki kilise arasındaki tarihsel ilişkilere atıfta bulunan Papa 16. Benediktus, ''Hıristiyan imanıyla çok yakından bağlantılı olan ve eski çağlarda birçok kilisenin yeşerdiği bu topraklarda bulunmaktan dolayı seviniyorum'' diye konuştu.

Papa 16. Benediktus, geçmişte İstanbul'da yaşamış olan aziz ve episkoposları anarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Doğu dünyasının bu bölgesinde, Ortodoks ve Katolikler arasında kilisenin imanı ve disiplini konusunda güvenilir ve yetkin sayılan yedi Ekümenik Konsil toplanmıştır. Bunlar tam birlik yolunda sağlam mihenk taşları olup, adımlarımıza rehberlik etmektedirler. Konuşmama son verirken, sizinle birlikte olmaktan duyduğum sevinci tekrar ifade etmek istiyorum. Bu toplantımızın karşılıklı sevgimizi güçlendirmesi ve kiliselerin uzlaşması ve barışa götüren yolda sebat etme kararımızı yenilemesini diliyorum.''

ÇEVREDEKİ APARTMANLARA FATİH SULTAN MEHMET POSTERLERİ ASILDI

Papa 16'ncı Benedikt'in Fener Rum Patrikhanesi'ne gelişi öncesinde, Patrikhane yakınındaki apartmanlara Fatih Sultan Mehmet posterleri ve Türk bayrakları asıldı.

Papa 16'ncı Benedikt Fener Rum Patrikhanesi'ne ulaştı. Patrikhane çevresinde geniş çaplı güvenlik önlemleri alındı. Patrikhaneye açılan sokak ve caddeler trafiğe kapatılırken, İstanbul Emniyeti'ne bağlı çok sayıda çevik kuvvet polisi Patrikhane ve çevresinde kuş uçurtmuyor.
Patrikhane'nin önünden geçen Yıldırım Caddesi Sakinleri caddeye giriş çıkışların kapatılmasından dolayı evlerine ulaşamazken, çevredeki apartmanlara asılan Türk bayrakları ve Fatih Sultan Mehmet posterleri dikkat çekti.

Papa, Fener Rum Patrikhanesi'ndeki ayinden sonra Harbiye'deki Vatikan Türkiye Temsilciliğine geçerek, geceyi burada geçirecek.

PAPA YARIN FENER RUM PATRİKHANESİ'NDEKİ AYİNE KATILACAK

Geceyi İstanbul'da geçirecek olan Papa 16. Benediktus, yarın Fener Rum Patrikhanesi'ndeki ayine katılacak, ardından da balkondan halkı selamlayarak, hitap edecek. Papa, aynı gün Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camisi'ni de ziyaret edecek.

16. Benediktus, 1 Aralık Cuma günü, İstanbul'daki Holy Spirit Katedrali'ndeki ayini yönetecek ve öğleden sonra Türkiye'den ayrılacak.

PAPA İSTANBUL'DA

Papa 16. Benediktus'u taşıyan ve kokpit pencerelerinde Türk ve Vatikan bayrakları bulunan, THY'nin ''Bodrum'' adlı uçağı, Atatürk Havalimanı'na inişinin ardından Devlet Konukevi'nin önüne yanaştı.

Merdivenin yanaşmasının ardından uçaktan inen Papa'yı, İstanbul Valisi Muammer Güler ile resmi görevliler karşıladı. Vali Güler ile tokalaşan Papa 16. Benediktus, daha sonra konukevine yürüdü.

Papa, Devlet Konukevi'ne girişinde kendisini bekleyen Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II ile selamlaştı. Papa 16. Benediktus daha sonra konukevi dinlenme salonuna geçti.

İstanbul Valisi Muammer Güler, Papa 16. benediktus'un, ''İstanbul'un çok önemli bir kültür ve medeniyetler başkenti, medeniyetlerin buluşma noktası olduğunu'' söylediğini bildirdi.Papa 16. Benediktus, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde kısa bir süre dinlendi.

İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Selamet'in eşlik ettiği Papa'ya, çay ve kuru pasta ikram edildi. Bu arada salon girişinde Papa'yı karşılayan Fener Rum Patriği Bartholomeos ile Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II ve diğer patrikhane görevlileri, Papa'yı dışarda araçlarında bekledi.

Papa, 5 dakikalık kısa dinlenmenin ardından kendisini karşılayan ilgilerle Fener Rum Patrikhanesi'ne hareket etti.

Bu arada Papa 16. Benediktus'un havalimanından ayrılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İstanbul Valisi Muammer Güler, Papa'nın İstanbul'a gelmekten çok büyük memnuniyet duyduğunu ifade ettiğini belirterek, ''Papa, 'İstanbul'un çok büyük bir şehir olduğunu, ilk defa bu kadar büyük bir şehirde bulunduğunu, İstanbul'un çok önemli bir kültür ve medeniyet başkenti, medeniyetlerin buluşma noktası' olduğunu söyledi'' dedi.

GÜVENLİK TEDBİRLERİNDEN MUTLU OLDU

Vali Güler ayrıca, Papa'nın ziyareti nedeniyle alınan güvenlik tedbirlerinden dolayı çok mutlu olduğunu ifade ettiğini, kendisine bilgiler verildiğini ve bu konuyla ilgili herkesin çok çalıştığını söylediğini kaydetti.Güler, kendisinin de Papa'yı İstanbul'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini söyledi.

Bu arada Papa gelmeden bir saat önce Sahil Kennedy Caddesi çift yönlü araç trafiğine kapatıldı. Güzergah boyunca vatandaşların üst geçitleri kullanmasına da izin verilmedi.

PAPA'NIN İSTANBUL PROGRAMI

Papa 16. Benediktus, Fener Rum Patrikhanesi'ni zayaret ederek, Patrik Bartholomeos ile bir araya gelecek.

Harbiye'deki Vatikan Temsilciliği konutunda kalacak olan Papa 16. Benediktus, yarın da Fener Rum Patrikhanesi'nde Patrik Bartholomeos ile birlikte ayin yönetecek.

Papa, daha sonra Ayasofya Müzesi'ni, Sultanahmet Camii'ni ziyaret edecek.Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II ile birlikte Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Patriklik Merkez Kilisesi'nde ''Kelam Töreni'' diye adlandırılan ayini yönetecek olan Papa, daha sona Vatikan Konutu'nda Türkiye Musevileri Cemaati Hahambaşı İsak Haleva ile görüşecek.

Papa 16. Benediktus, 1 Aralık Cuma günü, Saint-Esprit Katedrali'ndeki ayine katıldıktan sonra Türkiye'den ayrılacak.

ALINAN ÖNLEMLER

Papa 16. Benediktus'un İzmir'den gelişinde karşılanacağı Atatürk Havalimanı'nda, 110 nolu körük ile Devlet Konukevi arasında arındırılmış bölge oluşturuldu. Bu bölgeye, uçak ve araç parkına izin verilmedi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Havalimanı Koruma Şube Müdürlüğü, Mülki İdare Amirliği ve PTT otoparkları boşaltıldı.

Havalimanının işletmecisi TAV'ın iç hatlar terminalinde yürüttüğü çalışmalar ziyaret süresince durduruldu.

Atatürk Havalimanına girişte şüpheli görülen araçlar ve içindekiler polislerce aramadan geçirildi.

Devlet Konukevi'nin bulunduğu bölgenin girişine bariyer konularak içeriye personel dahil herkes kimlik kontrolü ve arama yapılarak alındı.Apronda, THY teknik ve terminaller arasındaki araç yolu güzergahında polis devriye gezdi. Ayrıca Atatürk Havalimanı çevresinde çok sayıda polis nöbet tutuyor.

(AJANSLAR)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Trafikte 'Papa' çilesi
 Eğitim Şurası'nın iptali için dava
 Sezer'den, Vakıflar Kanunu'na kısmi iade
 Erdoğan'dan tazminat kazandı
 Laiklik yeniden tanımlansın
 İftiralardan müteessiriz
 İmajını düzeltti, AB için Türkiye'ye destek verdi
 Mason Locası'nda soruşturma şoku
 Çakıcı'ya 19 yıl 2 ay hapis cezası
 DHKP-C Brüksel bürosuna kilit
 Aşçı'nın ölümü an meselesi
YILMAZ ÖZDİL
Turkuaz Bodrum...
Vallahi bana sorarsanız, değil Papa,...
ERGUN BABAHAN
Papa ve mesajı
Amerikan ABC Televizyonu Papa'nın...
MEHMET BARLAS
Erdoğan Papa'yı karşılayıp, spekülasyonları...
BALÇİÇEK PAMİR
60'ına gelince kocam "çıtır" mı bulacak?
Dünya Seksoloji...
UMUR TALU
Şeref tribünü!
Fenerbahçe, belki Galatasaray, belki de...
FATİH ALTAYLI
Özgüven ve cesaret
Dünün iki "cesuru" vardı. Biri...
ERDAL ŞAFAK
111'inci Papa
Başbakan Erdoğan dün...
Ocakta gösterimde
Bir Rum kızıyla Türk gencinin aşkını anlatan film, EOKA'cıları kendi...
Basın adını koydu: Irak'taki iç savaş
ABD'nin saygın medya kuruluşları Los Angeles Times ve NBC Irak'taki...
Küme düşürme mi zaman aşımı mı?
Küme düşürme mi zaman aşımı mı?
Bazı hukukçulara göre, 2001'de gerçekleştiği öne sürülen olayı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu