kapat
   
29 Kasım 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Papa: Türkleri seviyorum
Papa'nın güzergahında şüpheli paket paniği
Dış basında Papa'nın Türkiye ziyareti
Papa ile Bartholomeos birlikte dua etti

Papa: Türkleri seviyorum

Cumhurbaşkanı Sezer'in resmi davetlisi olarak Türkiye'ye gelen katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus, Selçuk'ta Meryemana Evi'ni ziyaret etti, dua okuyarak hacı oldu. Papa Türkçe kelimeler kullandı, Türkleri sevdiğini söyledi.

Ayinden önce bir konuşma yapan Papa, 'peder, oğul ve kutsal ruh' ile 'sevgili kardeşlerim' gibi Türkçe kelimeler kullandı.

Vatikan Devlet Başkanı ve Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus, İzmir'in Selçuk ilçesindeki Meryemana Evi'ni ziyaretinin ardından, burada düzenlenen ayine katıldı.

Papa,
Meryemana Evi'nin yanında bulunan alanda hazırlatılan özel bölümde düzenlenen ve yaklaşık 1,5 saat süren ayinde açılış dualarının ardından yaptığı konuşmada, Meryemana Evi'nin Hristiyan dünyası için çok önemli bir mekan olduğunu belirterek, kendisinden önce Papa 6. Paul ile Papa 2. Jean Paul'ün burayı ziyaret ettiğini ve Hristiyan dünyasına önemli katkılar yapan Papa 23. Johanna'nın da papa seçilmeden önce Ocak 1935-Aralık 1944 tarihleri arasında Papalık temsilcisi olarak Türkiye'de görev yaptığını hatırlattı.

"BEN TÜRKLERİ SEVİYORUM"

Papa 23. Johanna'nın Türk halkına değer verdiğini ve Türklere hayranlık duyduğunu dile getiren 16. Benediktus, Johanna'nın "Ben Türkleri seviyorum, doğal niteliklerini takdir ediyorum" sözlerinden alıntı yaptı.

Ayine katılmak için Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden ve dünyanın dört bir yanından Meryemana Evi'ne gelenlere teşekkür eden Papa, Türkiye'de bulunan Hristiyan cemaatine de seslenerek, "İsa'nın küçük sürüsü, bu kutsal topraklardaki mevcudiyetiniz için size teşekkür ederim" diye konuştu.

Meryemana Evi'nde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Papa, "Kıtalar arası bir köprü olan bu topraklarda barış ve esenlik için bir arada yaşamak önemlidir" dedi.

BARIŞ ÇAĞRISI

Konuşmasında dünyanın evrensel barışa, silahsızlanmaya ve karşılıklı anlayışa ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Papa, evrensel esenlik prensibinin hayata geçirilebilmesi için Hristiyanlar arasındaki anlaşma ve birleşme arzusunun giderek daha fazla ön plana çıktığını söyledi. Papa, "Birlik içinde olmak büyük önem taşıyor" diye konuştu.

AYİNİ TÜRKÇE SÖZLERLE TAMAMLADI

Papa, İtalyanca yaptığı sekiz dakika süren konuşmasını, Türkçe "Aziz Meryem, bizim için dua et" sözüyle tamamladı.

Vatikan'ın renkleri olan sarı ve beyaz kurdeleler ve çiçeklerle süslü bahçede ayin Türkçe, İtalyanca, Almanca, Fransızca, Latince dualar ve ilahilerle devam ederken, insanlık barışı, uluslararası kurum ve kuruluşların adaletli ve merhametli olmaları için de dualar okundu. Ayinde ayrıca Müslümanların inancında Meryemana'nın özel ve saygın bir yeri olduğu da belirtilerek, Müslümanlar için de dua edildiği belirtildi.

Ayinin sonunda Papa, ayine katılan rahipleri tek tek selamlayarak, onlara bugünün anısına keselerin içinde küçük birer hediye verdi.

İZMİR BAŞPİSKOPOSU

Ayin, ev sahibi konumundaki İzmir Başpiskoposu Ruggero Franceschini'nin açılış konuşmasıyla başladı. Türkiye'nin farklı bölgeleri ve yurt dışından gelen cemaate teşekkür eden Franceschini, "Yüreklerimizde bu karşılaşmanın heyecanını taşıyacağız" dedi.

Papa'nın ziyaretinin büyük önem taşıdığını ifade eden Franceschini, bu ziyaretin Katolik, Protestan, Ortodoks ve İslam dünyası mensupları arasında anlayış ve barış getirmesini diledi. Franceschini, Meryemana'nın Hristiyanlar kadar Müslümanlar için de çok sevilen bir kişilik olduğunu dile getirerek, "Burada tek Allah'ın evlatları olarak toplandık" diye konuştu.

Franceschini ayrıca, geçen yaz Meryemana Evi'nin içinde bulunduğu Bülbül Dağı mevkisindeki orman yangınlarına da değinerek, başta İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal olmak üzere yangınların söndürülmesi için büyük gayret sarf eden Türk yetkililere içtenlikle teşekkür etti.

Franceschini, Meryemana Evi'nin bulunduğu alanın özenle korunmasına yıllardır katkıda bulunan Selçuk Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı makamlarına da teşekkür etti.

Papa 16. Benediktus'un, beraberindekilerle birlikte öğlen yemeğini Meryemana Evi'nin bulunduğu bölgede yiyeceği bildirildi.

TÜRK BAYRAĞI SALLADI

Ayinin tamamlanmasının ardından alandan ayrılırken, kendisine sevgi gösterisinde bulunanları uzun süre selamlayan Papa, kendisine verilen Türk Bayrağını da salladı.

ÖZEL KONUK

Ayinde Türkiye'de bulunan kiliselerin temsilcileri, ev sahibi Selçuk Kaymakamı Aziz İnci, İzmir'deki meslek kuruluşlarının ve sivil toplum
kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra çok özel bir konuğun bulunduğu öğrenildi.

1800'lü yıllarda rüyasında Meryemana Evi'nin bulunduğu yeri gören Alman rahibe Katherina Emmerich'in rüyasında gördüklerine ilişkin yazılan kitabı okuyan ve buranın bulunması için ilk çalışmaları başlatan İzmir'de görev yapmış rahibe Adele Mania'nın kuzeni Mandat Gracey ve ailesi de bugün yapılan ayinde özel davetli olarak hazır bulundu.

Papa, Meryemana Evi'ne gelişte arka bölümdeki girişi kullandı. Doğrudan Meryemana Evi'ne giren Papa ve kardinalleri dışında kimse içeriye alınmadı.

Burada yaklaşık 8 dakika kalan Papa, çıkışta kendisine tezahüratta bulunanların yanına gitti ve tek tek iyi dileklerini kabul etti. Papa daha sonra ayini başlattı.

Bu arada, güvenlik gerekçesiyle Meryemana Evi'nin alt bölümündeki otoparkta bekletilen gazetecilere içeriye alınabilecekleri söylendi. Bunun üzerine giriş kapısında izdiham yaratan gazetecilerin bir bölümü içeriye alındı. Gazetecilerin tamamı alınmadan girişlerin durdurulması üzerine jandarmayla basın mensupları arasında tartışma çıktı.

Ayine davetli olarak katılan İzmir Ticaret Borsası Başkanı Tuğrul Yemişçi, Papa'nın kendilerine Vatikan tarafından yaptırılan özel madalyonu hediye ettiğini belirterek, "İzmir ve Türkiye için güzel bir etkinlik oldu" dedi.İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da Türkiye'nin tanıtımı açısından
önemli etkinliğin gerçekleştirildiğini ifade etti.

NOTLAR

Papa 16. Benediktus, göreve geldiği Nisan 2005'ten bu yana bir Müslüman ülkeye yaptığı ilk ziyaretinde Türkiye'de bulunan 500 Katoliğin davet edildiği ayini yönetti. Dünya genelinde 1,2 milyar olduğu tahmin edilen Katoliklerin ruhani lideri olmasının yanı sıra yaklaşık 900 kişilik nüfusa sahip, görevlerini babalarından devralan 80 İsviçreli muhafızın ''ordusunu'' oluşturduğu Vatikan Devleti'nin de Başkanı olan Papa, Meryemana Evi'ni ziyaret ederek, hacı olan 3. Papa oldu. Daha önce 1967 yılında Papa 6. Paul, 1979 yılında da Papa 2. Jean Paul Meryemana
Evi'ni gezerek buraya verdikleri önemi göstermişler ve hacı olmuşlardı.

MERYEMANA EVİ

Hristiyanlar için bugün önemli bir kutsal mekan olarak kabul edilen Meryemana Evi, 1961 yılında Papa 23. Jean'ın burayı kesin olarak hac yeri ilan etmesiyle Vatikan tarafından de resmen tanındı. Meryemana Evi, yaşamı boyunca Anadolu'ya hiç gelmemiş olan Alman rahibe Katherina Emmerich'in gördüğü rüyayı araştıran Lazarist rahipler tarafından bulundu. 1891 yılında İzmir Kolej Müdürü olan Larazist rahip Eugene Poulin bu dindar rahibenin kendisine yazdıklarının ne
derece doğru olduğunu anlamak amacıyla bir grup rahibi Efes'in güneyindeki dağlarda araştırma yapmakla görevlendirdi. Rahipler araştırmaları sonucunda bugün Meryemana Evi'nin bulunduğu yerde, evin kalıntılarına ulaştılar. Olayın bütün dünyanın dikkatini çekmesi üzerine din araştırmacıları, evin katılıntıları üzerinde araştırmalar yaparken, evin birinci yüzyıldan kalma olduğu da bilimsel olarak kanıtlandı.

İzmir Başpiskoposu Monsenyör Timoni, 1892 yılında burada din törenlerinin yapılmasına izin verirken, Papa 23. Jean 1961 yılında Meryemana Evi üzerinde artık çok az kalmış olan tartışmaları da durdurdu ve burasını kesin olarak hac yeri ilan etti.

(AJANSLAR)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Trafikte 'Papa' çilesi
 Eğitim Şurası'nın iptali için dava
 Sezer'den, Vakıflar Kanunu'na kısmi iade
 Erdoğan'dan tazminat kazandı
 Laiklik yeniden tanımlansın
 İftiralardan müteessiriz
 İmajını düzeltti, AB için Türkiye'ye destek verdi
 Mason Locası'nda soruşturma şoku
 Çakıcı'ya 19 yıl 2 ay hapis cezası
 DHKP-C Brüksel bürosuna kilit
 Aşçı'nın ölümü an meselesi
YILMAZ ÖZDİL
Turkuaz Bodrum...
Vallahi bana sorarsanız, değil Papa,...
ERGUN BABAHAN
Papa ve mesajı
Amerikan ABC Televizyonu Papa'nın...
MEHMET BARLAS
Erdoğan Papa'yı karşılayıp, spekülasyonları...
BALÇİÇEK PAMİR
60'ına gelince kocam "çıtır" mı bulacak?
Dünya Seksoloji...
UMUR TALU
Şeref tribünü!
Fenerbahçe, belki Galatasaray, belki de...
FATİH ALTAYLI
Özgüven ve cesaret
Dünün iki "cesuru" vardı. Biri...
ERDAL ŞAFAK
111'inci Papa
Başbakan Erdoğan dün...
Ocakta gösterimde
Bir Rum kızıyla Türk gencinin aşkını anlatan film, EOKA'cıları kendi...
Basın adını koydu: Irak'taki iç savaş
ABD'nin saygın medya kuruluşları Los Angeles Times ve NBC Irak'taki...
Küme düşürme mi zaman aşımı mı?
Küme düşürme mi zaman aşımı mı?
Bazı hukukçulara göre, 2001'de gerçekleştiği öne sürülen olayı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu