kapat
   
29 Kasım 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Küme düşürme mi zaman aşımı mı?
Yanıt bekleyen sorular?
Tepkimiz sertleşecek
Kıran: Oskay'la kaç kez konuştum, bilmiyorum
Talimat ne diyor?
İşi Cumhuriyet Savcılığı çözer
Cihan Oskay neler demişti?

İtalya gibi olacak mı?

Şike iddiaları İtalya'da temiz futbol sayfası açmıştı. Türk taraftar da son şike iddialarından sonra gerçeğin ortaya çıkmasını bekliyor.

Cihan Oskay'ın "F.Bahçe'nin şampiyonluğu için 2000-2001'de Samsunspor'a şike için 150 bin dolar götürdüm" sözleri gündeme bomba gibi düştü. Hem Fenerbahçe, hem Samsunspor iddiayı yalanladı, ancak Samsun Başsavcılığı ve Futbol Federasyonu inceleme başlattı.

Ya zaman aşımı ya da ağır ceza

İddia doğruysa şikecileri, yalansa iddia sahibini ceza bekliyor. Bir diğer ihtimal ise iddiayı zaman aşımı kapsamına sokup bu dosyayı kapatmak. İtalya'da benzer bir iddia ile başlayan "Temiz Ayaklar" hareketinde bir kulüp küme düşmüş, 5'i de ceza almıştı.


Küme düşürme mi zaman aşımı mı?

Bazı hukukçulara göre, 2001'de gerçekleştiği öne sürülen olayı soruşturmak gereksiz, çünkü iddia doğrulansa da zaman aşımı yüzünden ceza verilemiyor Karşı görüştekiler ise disiplin suçu hakkında "İddialar ve deliller bugün ortaya çıkmıştır" diyerek bugünün talimatlarıyla yargılama yapılabileceğini savunuyor.

Cihan Oskay'ın Pazartesi gecesi Telegol Programı'nda 2000-01 sezonu için ortaya attığı iddialar sonrası "Şimdi neler olabilir?" sorusu yanıt bekliyor. Programda Samsun- Fenerbahçe maçıyla ilgili olarak Samsun'a şike için, Galatasaray-Trabzonspor maçıyla ilgili olarak da konuk ekibe teşvik için para gönderildiği öne sürülmüştü. SABAH söz konusu iddialar hakkında hukuk adamlarının görüşlerine başvurdu. Ortaya iki farklı yol çıktı: Federasyona yakın isimlerin de içlerinde yer aldığı hukukçulara göre iddialar 2001 ile ilgili, yani 5.5 yıl öncesine ait olduğu için zaman aşımı söz konusu...
Disiplin Talimatı'nın konuyla ilgili maddesinin son fıkrasında soruşturma ihlalin gerçekleştiği sezonu takip eden sezon sona erdikten sonra başlarsa, kuruluşların küme düşürülemeyeceğini, sadece puan silme cezası verilebileceği belirtiliyor.

TALİMAT EKİM'DE DEĞİŞTİ
"Soruşturma zaman aşımı"
başlıklı 54. maddenin c fıkrası "Talimatın 34. maddesinde (Müsabaka sonucunu etkileme) yer alan ihlallerle ilgili olarak zaman aşımı süresi yoktur" diyor. Ancak bu fıkra Ekim 2006'da yapılan son değişiklikte talimata eklendi. Dolayısıyla iddiaların yaşandığı 2001'e yönelik de uygulanıp uygulanmayacağı tartışma konusu... Hukukta "Aleyhte hüküm geriye doğru uygulanmaz" prensibi geçerli. Bu nedenle 2001'deki olay için 54. maddenin c fıkrası geçerli olamaz görüşü hakim. Benzer tartışma Türk Ceza Kanunu'ndaki son zaman aşımı değişiklikleri sırasında da gündeme gelmiş ve zaman aşımı sürelerindeki artışın geçmiş tarihli suçlara yönelik işlemeyeceğine karar verilmişti.

İTALYA CEZAYI KESTİ
Karşı görüşü savunan hukukçular ise olayın ceza hukukuna göre değil, disiplin suçuna girdiğini savunuyorlar. Gelişmelerin "İddialar yeni ortaya atıldığı, soruşturma kapsamında (eğer bulunursa) deliller yeni ortaya çıkarıldığı için bugünün talimatlarıyla değerlendirileceği" görüşündeki bu hukukçulara göre olay da böylece 54. maddenin c fıkrası kapsamına girecek ve zaman aşımından muaf tutulamayacak. Dolayısıyla hazırlanacak rapor sonrası kanaate göre puan silme, hatta küme düşürme cezası bile gündeme gelebilecek. İtalya'da da benzer bir süreç yaşanmış ve Birinci Lig'deki 5 takım puan silme, Juventus ise İkinci Lig'e düşürülüp puan silme cezasına çarptırılmıştı. Federasyona yakın kaynaklara göre iddialar hakkındaki süreç bundan sonra şöyle işleyecek: "İddialar için hukuk kurulundan gelen rapor doğrultusunda gerekli görülürse bir soruşturma komisyonu kurulacak. Adı geçen kişiler ve tanıklar ifade vermeleri için komisyona çağrılacak. İfadeler alınıp, deliller toplandıktan sonra komisyon raporunu tamamlayacak. Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu da kararını bu rapora göre verecek." Zaten Fenerbahçe yönetimi de sonu kendilerine dayansa bile iddiaların enine boyuna araştırılmasını istiyor. Tüm spor kamuoyu gibi....

1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Lucescu: Demek ben haklıymışım
 Zico'dan terapi
 Tigana köpürdü
 Taraftar münferit gelecek
 Kartal'ın vatani görevi
 Yönetim de Doğan da gitmiyor
 Lider Telekom
 Hidolar, Memoları yendi!
 Kartal Fransa'da yıkıldı
 Kayıtlar profesyonel
 Günün içinden
 'Oparayı senden ya da Yıldırım'dan alacağım'
 Savaşta son hamle
Laiklik yeniden tanımlansın
Laiklik yeniden tanımlansın
Papa, Ankara yolunda laik Türkiye ve Avrupa yerine, geleneklere...
İftiralardan müteessiriz
İftiralardan müteessiriz
Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, görüşmesinin ardından Papa'ya şu...
Jartiyer ve beyaz g-string
Jartiyer ve beyaz g-string
Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenen Bükreş Moda Haftası'nda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu