kapat
   
01 Aralık 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu haberi dinle
Özür Sultanahmet'te
Kıyam: Allah'a saygı duruşu
Birlikte dünya barışına hizmet
'Dua etmesi sözlü özürden daha değerlidir'
3 vakit namaza cemaat alınmadı
Papa, Ayasofya'yı turistler gibi gezdi
Kuş figürlerinden barış hediyeleri...

Papa camide kıyama durdu

Papa 16. Benedict, dün Sultanahmet Camisi'ni gezdi. Kıbleye dönerek ellerini bağlayıp kıyama durdu ve dua etti.

Hazreti Muhammed'e yönelik sözleriyle tüm İslam dünyasında tepki toplayan Papa'nın bu hareketi, "İslam'a jest" olarak yorumlandı. İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı da, "Papa'nın el bağlaması sözlü özürden daha değerlidir" dedi.

PAPA: ALLAH'IN İRADESİ
Sultanahmet'te İstanbul Müftüsü Papa'ya, güvercin şeklinde bir Besmele hediye etti. Papa da Müftü'ye su içen güvercinler tablosu verdi ve iki hediyede de barış simgesi güvercin bulunması tesadüfü için "Allah'ın iradesi" yorumu yaptı.


Özür Sultanahmet'te

İslam'a karşı sözleriyle tepki çeken Papa Türkiye'de sözlü olmasa da eylemiyle "özür" diledi. Ayasofya'yı turist gibi gezen Papa, Sultanahmet Camisi'nde imamın davetiyle kıbleye dönüp, ellerini kavuşturdu ve dua etti.

İstanbul ziyaretine önceki gün başlayan Papa 16'ncı Benedict, dün akşam ilk olarak 'dua' edip etmeyeceği merakla beklenilen Ayasofya Müzesi'ni ziyaret etti. Papa, daha sonra kendisine tahsis edilen araçla Sultanahmet Camisi'ne geçti. Vali Güler ile kardinallerin gezisine eşlik ettiği Papa'yı caminin kapısında İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Eminönü İlçe Müftüsü Muharrem Bilgiç ve Başimam Emrullah Hatipoğlu karşıladı. Caminin kapısında ayakkabılarını çıkartıp, mes türü beyaz bir ayakkabı giyen Papa'ya içeri girişinden itibaren dünyada Çinili Cami olarak tanınan Sultanahmet Camisi ile ilgili bilgiler Müftü Çağrıcı tarafından aktarıldı. Çağrıcı, caminin köşelerinde Hz. Muhammed ile yakın dostlarının isimlerinin yer aldığını ifade ederek, kıblenin Mekke'deki Kabe yönünde olduğunu anlattı. Kubbelerde muhteşem yazı örneklerinin bulunduğunu aktaran Çağrıcı, camide 21 bin çini bulunduğunu bunların da İznik ve Kütahya çinileri olduğunu ifade etti. Daha sonra mihrabı gösteren Çağrıcı, "Cuma namazında imamın buraya çıkıp, cemaate yüzünü dönerek 15, 20 dakikalık bir konuşma yapması farzdır, cumanın şartlarındandır. Genelde din ve insanlığa ilişkin temel konularda bilgi verilir, yüce Tanrı'nın buyrukları anlatılır" dedi. Secdenin İslam ibadetinin zirvesi olduğunu altını çizen Müftü Çağrıcı, "Çünkü peygamber şöyle buyuruyor; Kulun tanrısına en yakın olduğu an secde anıdır. Onun için insan başının yüce Tanrı'nın önünde yere konulması, tevazunun da zirvesi olur" dedi.

KIBLEYE
DÖNÜP DUA ETTİLER
"Sayın Papa" diye hitap eden Çağrıcı, camide önemli bir başka bölümün ise vaaz kürsüsü olduğunu bildirdi. Müftü Çağrıcı, mihrab ve minberin önüne geldiğinde Papa'ya arzu etmesi halinde 30-40 saniye birlikte huzur duruşunda bulunmayı teklif etti. Bunun üzerine Papa, Çağrıcı'yla birlikte kıbleye döndü ve ellerini bel hizasında getirdi. Sol elini sağ elinin üzerine koyan Papa gözlerini kapatarak bir süre dua etti. İkilinin yaklaşık bir dakika süren huzur duruşunun sonunda Papa, hafifçe başını öne eğerek, kıbleyi selamladı. Daha sonra Müftü Çağrıcı, camiyle ilgili bilgi isteyip istemediğini sorunca Papa, "'Ben de onu soracaktım'' dedi. Sultanahmet Camisi Başimamı Emrullah Hatipoğlu, caminin Sultan 1. Ahmet tarafından yapıldığını ifade ederek, "Caminin alanı seçildiği zaman burada şahıslara ait evler vardı. Bedelleri ödenip gönülleri hoşnut edilerek alındı. Sonra temel attı. İlk kazmayı kendisi vurmuştur. Kazma, Topkapı Sarayı'nda korunmaktadır" dedi. 2 bin 600 metrekare cemaat alanına sahip camide 8 bin kişinin namaz kılabildiğini bildiren Hatipoğlu, "Her Cuma cemaatle dolar. Ramazan ayında giriş avlusu ve bahçeler de dolar. Kadir gecesi Ramazan'nın son bölümünde olan gecedir. Bu gece de tüm bahçeler dolar" şeklinde konuştu. Caminin mimarının Sedefkar Mehmet Ağa olduğunu, kubbe yüksekliğinin ise 143 metre olduğunu ve döneminin altı minareli tek cami olduğunu kaydetti.

MÜFTÜ'DEN PAPA'YA ÖVGÜ
Daha sonra yeniden söz alan Müftü Çağrıcı, "Sayın Papa'nın ortak kültür değerimiz olan Ayasofya'dan sonra Sultanahmet Camisi'ne gelişi dinlerimiz, inananlarımız arasındaki ilişkiye yeni bir yön kazandıracaktır. Türkiye'ye ayak basar basmaz vermiş olduğunuz mesajlar, Türk toplumunu takdir eden sözleriniz, ayrıca İslam dininin barış dini olduğu ve gücünün bilgi ve akla dayandığı yönündeki mesajlarınız halkımız tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı'' dedi. Bu mesajların dünya ve Türk medyasında son derece güzel yankılar uyandırdığını kaydeden Çağrıcı, şöyle devam etti: "Bizler din adamları olarak zaten dünya barışına katkı için elimizden ne gelirse yapacağız. Özellikle bugün dünyada yaşanan acılar, ızdırap, ahlaki bunalımlar konusundaki fikirleriniz ve kararlı duruşunuz, ilkeliliğiniz, bizim tarafımızdan izleniyor ve büyük hayranlıkla karşılanıyor.''

Yasemin TAŞKIN - Ercan SARIKAYA - Güngör KARAKUŞ -


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kalbim İstanbul'da kaldı
 Papa'nın duasının dünyada yankıları
 Papa beyaz güvercinler uçurdu
 Acaristan sakinlerine 'tapu iptal' şoku
 Anıtkabir'e ziyaretçi akını
 Ünlü tarihçiden Türkiye'ye destek
 Kuzey Irak'ta tehlikeli oluşum
 Bin yıllık ayrılığa son vermek için mutabakat
 Büyükanıt'lı ilk YAŞ'ta 37 ihraç
 Danıştay'dan bağımsız yargı için ilk adım
 Televizyon izlemede ABD'yi solladık
 Esrar içen askerlere 2 yıl hapis istemi
 Emzirme yardımı 54 YTL'ye düşürüldü
 Genelkurmay'ı eleştiren savcı davalık
 Black Hawk şirketine saldıranlar yakalandı
YILMAZ ÖZDİL
Aç da görelim...
Gelecek de, bir gün gelecek...
Şık...
ERGUN BABAHAN
Hukuk mu inanç mı...
Türkiye bütün büyük laflara rağmen...
MEHMET BARLAS
Keşke Papadopulos değil Papa ağırlıklı...
BALÇİÇEK PAMİR
'Kim kaç para eder' uzmanı
Papa'nın Türkiye ziyareti...
UMUR TALU
Haberin var mı derdin de var!
Hürriyet'in sürmanşetinde...
FATİH ALTAYLI
Dava yanlış adrese
İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü,...
ERDAL ŞAFAK
Kaçış yok!
Avrupa Konseyi'nin dün...
'Not kriziyle' zirve 12 saat ertelendi
'İşinde başarısız olduğu' yazılı ABD notu basına sızınca Irak...
Cami yapılmasın diye domuz yarışı başlattılar
ABD'nin Teksas eyaletinde ilginç bir tartışma yaşanıyor. Müslüman...
Adaletin bu mu futbol: 0-1
Adaletin bu mu futbol: 0-1
F.Bahçe, 2 kez direğe takıldığı, bir penaltı kaçırdığı, İspanyol...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu