kapat
   
08 Aralık 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Fırsatçı 'devlet baba'
Bu haberi dinle
Fırsatçı 'devlet baba'

Malatya'nın Darende ilçesinde "Namık Efendi Konağı", evin büyük hissedarları haberdar edilmeden resmi makamlar tarafından "Darende Kültür Evi"ne dönüştürülmesi kararlaştırıldı, evin kapısı açılarak içeri girildi.

Malatya'nın Darende'nin ilçesinde "Namık Efendi Konağı" olarak bilinen eve ilişkin yaşananlar devletin işine gelen yasa ve düzenlemeleri uygulamakta fırsatı hiç kaçırmadığını ortaya koydu.

Sonunda devletin karlığı çıktığı olay, Darende'nin Nadir Mahallesi'ndeki M. Namık Paksoy'dan miras kalan evin çok sayıda varisinden biri olan ve sadece on beşte bir hisseye sahip İhsan Paksoy'un, diğer varislerden habersiz Darende Kaymakamlığı'na eve ilişkin noter kanalıyla muvafakatname göndermesiyle başladı. Darende Kaymakamlığı aracılığıyla konunun intikal ettirildiği Malatya Valiliği, Sivas'taki Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne başvurarak "Namık Efendi Konağı"nın "taşınmaz kültür varlığı" olarak tescil edilmesini talep etti.

KURUL
KARARIYLA "TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIĞI" İLAN EDİLDİ


Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 16 Mart 2006 tarihinde yaptığı toplantıda, evin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda belirtilen nitelikleri taşıdığına karar vererek, buranın "taşınmaz kültür varlığı" olduğunu kararlaştırdı.

FIRSAT BU FIRSAT EV "DARENDE KÜLTÜR EVİ"NE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Darende Kaymakamlığı, Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca "taşınmaz kültür varlığı" ilan edilmesinin ardından bir proje sundu. Kaymakamlık, söz konusu evin "Darende Kültür Evi"ne dönüştürülmesini talep ederken, içinde misafirhane, teras, cafe bölmelerinden oluşan "Darende Kültür Evi" projesi Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca 20 Nisan 2006 tarihinde onaylandı.

DEVLETTEN İLGİNÇ YANIT: BİR HİSSEDAR BİZE YETER


Öte yandan sadece evin on beşte bir hissesine sahip varisçilerden birinin muvafakatnamesine dayalı olarak özel mülkiyete ait evi ilk önce "taşınmaz kültür varlığı" olarak tescil edilip, ardından da "Darende Kültür Evi"ne çevirmeye karar verilirken, evin büyük varislerinin hiçbiri haberdar edilmedi. Evin kardeşleriyle birlikte üçte bir hissesine sahip Ankara'da öğretmenlik yapan Ümmügülsüm Paksoy, gelişmelerden ilçedeki yakınları aracılığıyla haberdar edildi. Paksoy başta Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu olmak üzere çeşitli makamlara yaptığı başvurulardan sonuç alamazken, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne verdiği dilekçeye ilginç bir yanıt aldı. Genel Müdürlük, "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu" ile "Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmeliğin" hükümlerini hatırlatarak, alınan kararların yasa ve yönetmeliklere uygun olduğunu savundu. Genel Müdürlük, bir mülkün taşınmaz kültür varlığı ilan edilmesinin için mülkiyetin hissedarlarından birinin başvurusunun yeteceğine dikkat çekti.

DAVA AÇILDI

Kararların geri alınması için çabalarından sonuç alamayan Ümmügülsüm Paksoy, üçte bir hissesine sahip olduğu ve her yaz kullandığı evin "Darende Kültür Evi'ne dönüştürülmemesi, kendisinin kullanımında kalması için davalar açtı. Malatya İdare Mahkemesi'ne Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararlarının iptali, Danıştay'a da kararlara dayanak olan "Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmeliğin" 6 ve 7'nci maddelerinin iptali ve dava sonuna kadar yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı.

DAVALAR DEVAM EDERKEN EVE GİRİLDİ

Öte yandan yaşanan gelişmelere son olarak resmi makamların eve "zorla" girmesinin de eklendiği ortaya çıktı. Alınan kararların yargıya taşınmasına karşın geçen hafta başında evin restorasyon çalışmasına ilişkin incelemeler yapmak üzere yetkililerin evin kapısını açarak girdiği kaydedildi. Daha önce de evin çatısının yenilendiği bildirildi.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Türkiye'nin teklifi dünyada yankıları
 Helikopteri mayın düşürdü
 Vapur seferleri normale döndü
 Kocanın tecavüzü boşanma nedeni
 AKP binasına saldırı
 Ehliyetler için merkez geliyor
 Kurbanlık fiyatları belirlendi
 Babam 'Nobel alacaksın' demişti
 Uzaktan kumandalı bomba helikopteri düşürdü
 Diyanet: Yılbaşında kurban eti serbest
 Altaylı ve Aydemir'e Türkiye başarı ödülü
 Özel harekat 10 saniyede uçağa girdi, 2 dakikada korsan...
 Ay sonunda doğum var
 Mezarlık görevlileri için psikolojik destek
 'Erke dönergeci' 2007'de piyasada
 PKK'dan ateşkese son verme sinyali
 Federalist Kürt partisi kuruluyor
YILMAZ ÖZDİL
Bi liman versem...
Taviz vermiyoruz.
Liman veriyoruz.
ERGUN BABAHAN
Keşke babası da görebilseydi
Türkiye'nin AB'ye yaptığı...
MEHMET BARLAS
Siyaset hem vizyon hem misyon hem de cesaret...
BALÇİÇEK PAMİR
Kar kitabına bayılıyorlar
Stockholm'de Nobel'den başka...
UMUR TALU
Oldu mu tam olsun!
Avrupa'nın dayatmacı, dışlamacı,...
YAVUZ BAYDAR
Tabii ki siyaset olacak...
STOCKHOLM Alışılmamış bir...
FATİH ALTAYLI
Hücum futbolu
Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması...
ERDAL ŞAFAK
Püf noktası
Türkiye'nin AB'de yaptığı...
Soykırımdan suçlusun
Fransa'nın 'Tarihçiler karar versin' diyerek tanımadığı Ruanda...
"Irak'ta bizsiz bir çözüm olamaz"
Irak Çalışma Grubu'nun "ABD, doğrudan görüşmeli" raporu verdiği iki...
Borcu gören kaçıyor
Borcu gören kaçıyor
Beşiktaş'ın borcu Demirören'in 3 yıllık döneminde 3 haneli rakamlara...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu