kapat
   
19 Aralık 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yazar İpek Çalışlar'a beraat

''Latife Hanım'' adlı kitabın gazetede yapılan tanıtımında ''Atatürk'ün manevi şahsiyetine basın yoluyla hakaret edildiği'' iddiasıyla açılan davada yargılanan yazar İpek Çalışlar ile Hürriyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Necdet Tatlıcan, beraat etti.

Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık İpek Çalışlar katıldı. Diğer tutuksuz sanık Necdet Tatlıcan ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada 2 sayfalık yazılı savunmasını okuyan Çalışlar, ''Latife Hanım'' kitabının, Atatürk'ün eşinin 75 yıllık yaşamını belgelerle ve tanıklara dayanarak anlatan bir biyografi çalışması olduğunu belirterek, Hürriyet Gazetesi'nde kitabından aktarılan tek bir paragraf nedeniyle ''Atatürk'ün manevi hatırasına alenen hakaret etmek''le suçlandığını ifade etti.

Latife
Hanım'ın hayatını anlatan bir kitabın Atatürk'e hakaret kastıyla yazılmış olamayacağını belirten Çalışlar, ''Hakkımda açılan bu dava ile Latife Hanım'ın yaşamını anlatan kitabım arasında bir ilişki kuramıyorum'' dedi.Savcının ''Topal Osman'' olayıyla ilgili gün yüzüne çıkmamış bir anlatımı dava konusu yaptığını, hatta Atatürk'e ''korkak'' denildiğini öne sürdüğünü ifade eden Çalışlar, ''Korkak sözcüğü savcının kendi değerlendirmesidir. Benim kitabımda ya da iddianameye yapılan alıntıda böyle bir söz yoktur. Eğer bu sözde bir hakaret varsa bu da savcının kendi değerlendirmesinden ibarettir'' diye konuştu.

Kitapta anlatılan olayın hakaret değil, tarihi bir olay olduğunu savunan Çalışlar, olayın geçtiği tarihlerde tebdili kıyafet için çarşafa başvurulmasının da doğal olduğunu kaydetti.

Çalışlar, ''kendisini korumakla görevli muhafızlarca kuşatılmış evinden tehlikeyi göze alarak çıkmanın da korkak bir kişinin yapacağı iş olmadığını'' söyledi.

Dava konusu anlatımın Latife Hanım'ın kız kardeşi Vecihe Hanım'a ait olduğunu, Vecihe Hanım'ın bu anısını yakınlarıyla paylaştığını, kendisinin de bu kişilerden dinlediğini belirten Çalışlar, ''Topal Osman olayını tarihçiler aydınlatabilir. Benim gibi bir biyografi yazarı da böyle bir olayın aydınlatılmasına katkıda bulunabilir. Yargının tarihi olayları aydınlatmak, değerlendirmeleri yargılamak gibi bir görevi olduğunu düşünmüyorum'' dedi.

Çalışlar'ın avukatı Fikret İlkiz de davanın açılmasının ardından olaya ilişkin Vecihe İlmen'in torunu Mehmet Sadık Öke'nin açıklamada bulunduğunu, bu açıklamalara 30 Ağustos 2006 tarihinde konsept kitap olarak basılan ''Latife Hanım'' adlı kitabında yer verildiğini belirterek, kitabı mahkemeye sundu. Necdet Tatlıcan'ın avukatı Yücel Döşemeci ise müvekkilinin Hürriyet Gazetesi'nin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olduğunu, ancak dava konusu yazının gazetenin ekinde yayınlandığını kaydederek, bu ekin sorumlu yazı işleri müdürünün ise Hasan Kılıç olduğunu bildirdi.

SAVCININ BERAAT İSTEMİ

Esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Şahin, davanın konusunu oluşturan anlatımları hatırlatarak, kitap bir bütün olarak değerlendirildiğinde yazarın Mustafa Kemal Atatürk'ün özellikle Latife Hanım'ın feminist davranışlarına karşı tavırlarını ifade ettiğini, Atatürk'ün çağdaş Türk kadınına yaklaşım tarzını ön plana çıkardığını anlattı.

İddianameye konu olan olayın Latife Hanım'ın yakın akrabalarına dayandırılarak anlatıldığını belirten Savcı Şahin, ''Yazar tarihsel bir olgu anlattığına göre olayın varlığı veya yokluğu tartışması tarihçilere ait olmalıdır'' dedi. Kitap bir bütün olarak incelendiğinde yazarın hakaret kastı olmadığının anlaşıldığını belirten Savcı Şahin, Çalışlar'ın unsurları oluşmayan suçtan beraatına karar verilmesini istedi.

Savcı Şahin, Necdet Tatlıcan'ın da dava konusu yazının yayınlandığı gazete ekinin sorumlu yazı işleri müdürü olmadığı anlaşıldığından beraatına karar verilmesini talep etti.

Esas hakkındaki savunması sorulan İpek Çalışlar da ''Yıllar önce kadınlar mahkeme kürsülerinde oturamıyordu. Artık hakimlik de avukatlık da yapabiliyorlar. Çarşaf, kadın gözüyle bakıldığında hakaret içeren bir giysi olamaz. Ancak erkek bakış açısıyla hakaret olarak düşünüldü. İddianame de şikayet de buna dayandırıldı'' dedi.

BERAAT KARARI

İpek Çalışlar'ın unsurları oluşmayan suçtan beraatına karar veren hakim Muhterem Bulut, Necdet Tatlıcan'ın da dava konusu yazının yayınlandığı gazete ekinin sorumlu yazı işleri müdürü olmadığı anlaşıldığından beraatına hükmetti.

Duruşma sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İpek Çalışlar, davanın açılması üzerine Vecihe Hanım'ın yakınlarının rahatsızlık duyduğunu ve davada tanıklık yapmak istediklerini, duruşmaya uzun bir zaman olması nedeniyle bir açıklama yaptıklarını ve buna 'konsept kitap'' olarak adlandırdıkları ''Latife Hanım'' kitabında yer verdiklerini anlattı.

Bu açıklamanın kafa karıştıran bazı soruların yapıtlarını içerdiğini dile getiren Çalışlar, Latife Hanım'ın bir kaç kez Atatürk'ün hayatını kurtardığını söyledi. İpek Çalışlar'a destek vermek amacıyla eşi Oral Çalışlar, gazeteci-yazarlar Hasan Cemal, Nadire Mater ve Hikmet Çetinkaya da adliye geldi. Aynı mahkemede duruşması olan gazeteci-yazar Ahmet Altan da Çalışlar'ın davasını izledi.

İDDİANAMEDEN


Bağcılar Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Hürriyet Gazetesi'nin 4 Haziran 2006 tarihli Pazar Hürriyet ekinin 17. sayfasında İpek Çalışlar'ın kaleme aldığı ''Latife Hanım'' adlı kitabın tanıtımının yapıldığı belirtilerek, tanıtımda yer alan bazı ifadelere yer veriliyordu.

Bahsi geçen ifadelerde ''Mustafa Kemal Atatürk'ün kadın çarşafı giydiği, korkak bir şahsiyet olduğu, kadın kıyafeti içinde Çankaya'dan kaçmak zorunda kaldığı'' şeklinde anlatımların bulunduğu belirtilen iddianamede, bu anlatımlarla eleştiri ve düşünce açıklamanın ötesinde hiçbir resmi tarihi belgeye dayanılmadan Atatürk'ün hatırasına yayın yoluyla hakaret edildiği öne sürülüyordu.İddianamede, Çalışlar ve Tatlıcan'ın Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanun'un 1 ve 2. maddeleri uyarınca 1,5 ile 4,5'ar yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyordu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Cevahir'deki dayak incelenecek
 Virüslü banka soygunu!
 'Biz Gay'iz' deyip gasp ettiler
 ATM'ler soyguncuların gözdesi oldu
 Fatih Sultan Mehmet, Mevlana'nın torunu mu?
 Sınıfta cinsel eğitim isteniyor
 Nikotin bantlarına dikkat!
 Miniklerden TV eleştirisi
 Motor sayısı milyonu buldu
 AB halkı eşcinsel evliliğe karşı
 Türk kadını siyasete hazır...
 TOKİ, 2007 için 250 bin konutluk program yaptı
 Kovulduğunu kocasına söyledi
 Roche skandalında ikinci perde
 'Mücevherleri alacak kadar zengin değilim'
 Koç'un 'ani' harekâtı!
 Havada facia ucuz atlatıldı
 Linç sırasında camide oldukları tespit edildi
 Yeni üniversitelere kadro yok
 Erdil davasında ikinci kez beraat
 'Jandarma bize tekme tokat vurdu'
 İlköğretim okulunda eylemci öğrenci avı
 Demirel'e toplumsal sorumluluk ödülü
 Türk mültecilerin açlık grevi sürüyor
 Terör toplantısında tedbirler konuşuldu
 DTP'lilerin yürüyüşü Ankara'da sona erdi
YILMAZ ÖZDİL
En cuzel çay...
Ulusal rezaletin detayları netleşti.
ERGUN BABAHAN
Testis
Birileri bizimle testis geçiyor açıkça.
MEHMET BARLAS
Artık dünyada bir Türk diasporası da var...
Akşam'da...
UMUR TALU
Belki şöyle...
Şöyle de düşünebilirler:
Bu millet,...
FATİH ALTAYLI
Köşk'e çıkmak istemiyor ama...
Başbakan Erdoğan'la...
ERDAL ŞAFAK
Türk ve Türklük
AB'nin "Türkiye'de...
Müslümanlara ayrımcılık var
Avrupa Birliği Irkçılık Merkezi, "Müslüman azınlığın kötü koşulları,...
Hamas erken seçimi 'kansız' boykot edecek
Örgütün siyasi büro şefi Meşal, Filistin liderinin erken seçim...
Adalet istiyoruz
Adalet istiyoruz
F.Bahçe Yönetimi, 3 maç seyircisiz oynama ve başkan Yıldırım'a...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu