kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dr. Eren Eroglu @ SABAH
 

Menüsküsün tek çaresi ameliyat mı?

* 45 yaşında bir kadınım. Son üç yıldır sağ dizimde yürüdükçe ağrılar olmaya başladı. Tekrar sıkıntı vermeye başlayınca gittiğim doktor, diz MR'larımı inceleyip o tarafımda menüsküs yırtığı olduğunu ve ancak ameliyatla düzelebileceğini söyledi. Ameliyat olmak konusunda tereddütlüyüm. Siz ne önerirsiniz?

Tedavide neler yapılacağını tartışmadan önce 'menüsküs yırtığı nedir', onu kısaca gözden geçirelim. Her diz ekleminde birbirlerine bakan C harfi şeklinde iki menüsküs vardır ve görevleri kaval ile uyluk kemiği arasında ortaya çıkan darbeleri emip, basıncı eşit dağıtmaktır. Lastiksi bir kıvamda olan bu dokular, iç ve dış menüsküs olarak adlandırılır.
Menüsküs yırtıkları; genellikle ayağın yere sıkıca basılı bulunup, dizin daha gevşek olduğu dönme hareketleri sonucu ortaya çıkar. Yaşa bağlı yıpranıp da yırtılan vakalarda, neden olan olayı tam belirlemek mümkün olmayabilir. Çekilecek röntgen filminin ve gerekirse MR'ın, tanı ve tedavi planlamasında yeri çok önemli.
Yırtılmış menüsküsün nasıl tedavi edileceğine karar vermek için birçok faktör devreye girer. Bunlar arasında yırtığın yeri ve nereye kadar uzandığı, ağrı seviyeniz, yaşınız, ne kadar hareketli olduğunuz, hasarın ne zaman meydana geldiği ve hekiminizin tedaviye dair eğilimi sayılabilir. Tedavi seçenekleri;

* Cerrahi olmayan yol: İstirahat, buz kompresyonu, yukarı kaldırma ve fizik tedavi gibi unsurları içerir. Hastanın bir süre dizlik kullanması gerekebilir.

* Cerrahi tamir: Yırtığın dikilip tamir edilmesi.

* Menüsküsün kısmi çıkarılması: Cerrahi olarak yırtık bölgenin uzaklaştırılması.

* Menüsküsün tam çıkarılması: Tüm menüsküs dokusunun dizden cerrahi olarak uzaklaştırılıp çıkarılması. Dizde kireçlenmeye zemin hazırlayacağı için bu yöntemden elden geldiğince kaçınılır. Yırtığın yeri, tedavi yöntemine karar verirken dikkate alınan en önemli etkendir. Kırmızı bölge de denilen dış kenarlardaki yırtıklar, kan damarları bol olduğu için kolay iyileşir. Bu küçük yırtıklar, istirahat ve bir dizlik yardımı ile kendi kendini toparlar. Tamir gereken durumlarda da tamamen iyileşme oranı yüzde 90-95'tir.

YIRTIĞIN ÖLÇÜSÜ ÖNEMLİ
Kanlanmanın iyi olmadığı beyaz bölgede ise kendi kendine iyileşme ya da tamirden fayda bulma oranı düşüktür. Eğer yırtılan parça, diz boşluğunda serbest kalırsa dizin kilitlenmesine sebep olur. Tedavide daha çok cerrahi olarak kısmi menüsküs çıkarılması uygulanır. Bunların yanında; yırtığın eni, boyu ya da çapraz olması da tedaviyi belirlemekte önemlidir. Boyuna olanlar kendi haline bırakıldığında ya da basit tamir ile daha kolay iyileşirler. Ek olarak; her dizde iki tane olduğunu söylediğimiz menüsküslerden dizin dış tarafında olanı, iç tarafta olanına göre yırtıklarının iyileşmesi konusunda daha iyi huyludur.
Uygulanacak tedavide düşünülmesi gereken en önemli konuların başında, hastayı ileride tedavi seçimine bağlı ortaya çıkabilecek diz eklem problemlerinden korumak gelir. Çünkü zaman içerisinde eklem yüzeylerinde aşınmalar ve kireçlenmeler ortaya çıkabilir. Ortopedistler çoğunlukla menüsküs ameliyatlarını artroskopi ile yapar. Bu yöntemde; dışarıdan açılan deliklerden ucunda ışık ve bir kameranın bulunduğu ince bir tüp, eklem boşluğuna sokulur.
Açılan diğer deliklerden ise girişim için gerekli cerrahi aletler yollanır. Artroskopi yöntemi ile vücudun en büyük eklemlerinden birinin bütünlüğünü bozmadan tamiri mümkün olur.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İki göğsüm de mastit oldu ne yapmalıyım?   / 19-12-2006
 Hem anne hem de arkadaş olunur mu?   / 14-12-2006
 HIV virüsü mü taşıyorum acaba?   / 12-12-2006
 Saç dökülmesi ve tedavi yolları   / 07-12-2006
 Kadınların saçları neden dökülür?   / 30-11-2006
Dr. Eren Eroğlu
Menüsküsün tek çaresi ameliyat mı?
* 45 yaşında bir...
Aramızda aşktan güçlü bir bağ var
Aramızda aşktan güçlü bir bağ var
Hülya Avşar, dört aydır birlikte olduğu Sadettin Saran ile ilişkisi...
Sanatçılar da tarih yazmalı!
Sanatçılar da tarih yazmalı!
Yönetmenliğini Semir Aslanyürek'in üstlendiği 'Eve Giden Yol 1914'ün...
Göçük altında kalmış gibiydim
Göçük altında kalmış gibiydim
Dokuz ay önce eşi Kudret Sabancı'nın oyuncu Sanem Çelik'le ilişkisi...
Mirkelam martılarıyla geliyor!
Mirkelam martılarıyla geliyor!
Müzik hayatındaki onuncu yılını tamamlayan Mirkelam'ın beşinci stüdyo...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.