kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof.dr. Tevfik Ozlu @ SABAH
 

Kadın hekim erkek hastaya bakmaz mı?

* Geçtiğimiz günlerde Hürriyet gazetesinin yaptığı bir haberde; Konya'da iki kadın radyolog Kezban Arbağ ile Ayşe Yüceaktaş'ın erkek hastanın testis ultrasonunu çekmediği iddia edildi. Bu haberin her ne kadar sonradan yalan olduğu ortaya çıksa da, iki radyolog haklarındaki iddiaları reddetse de kafamızda soru işaretleri oluşturdu. Kadın doktorun, erkek hastaya testis ultrasonografisi yapmaması haberleri hakkında ne diyorsunuz? Doktorlar, hastaları arasında cinsiyet ayrımı yapabilirler mi?

Hiçbir doktor; cinsiyetine, ırkına, inancına, politik görüşüne, kılık kıyafetine, ekonomik durumuna bakarak, hastayı refüze etmez. Erkek olsun kadın olsun, türbanlı olsun türbansız olsun, sağcı olsun solcu olsun; her meslektaşımın, kendisinden tıbbi yardım isteyen kişiyi erkek/kadın olarak değil, sadece bir hasta olarak algıladığından kuşku duymuyorum. Zaten aksi düşünülemez.

SİYASETİ KARIŞTIRMAYIN
Bu nedenle zaman zaman dile getirilen; 'erkek hastaya bakmayan kadın doktorlar' veya 'başı örtülü diye hastaneden geri çevrildi' gibi haberleri hep kuşkuyla karşılıyorum. Nitekim, bahsi geçen son olayla ilgili olarak gelinen nokta da beni haklı çıkardı. Gerek hasta tarafının ve gerekse sağlık kurumun yaptığı açıklamalar, cinsiyet ayrımına dayalı bir geri çevirme olayının yaşanmadığı yönündedir. Politik kavgaların, sağlık çalışanları ve sağlık kurumları üzerinden yürütülmemesi gerektiğine içtenlikle inanıyorum. Sağlığa ulaşım hakkı, her inançtan ve her politik görüşten insanın üzerinde uzlaştığı ortak bir insani duyarlılık alanıdır. Siyasi çatışmaların, kişisel kavgaların bu alana bulaştırılmaması gerekir. Ne yazık ki; nadiren de olsa bazı sağlık çalışanları, kendi aralarındaki kişisel hesaplaşmalar uğruna, meslek ilkelerini ayaklar altına atabilmekte ve gerek meslektaşlarını ve gerekse kurumlarını rencide edecek tutum ve davranışlara yeltenebiliyor. Sağlık; herkese, her şeyden önce gereklidir. Her insan, insan olarak dünyaya geldiği için sağlıklı olma, sağlıklı kalma ve sağlığını koruyup geliştirebilme hakkına sahiptir. Bu hak, başka nedenlerle kısıtlanamaz. Kılık kıyafetine, dini inancının olup olmadığına, felsefi ve politik görüşüne, sosyo-ekonomik durumuna bakılarak hiçbir kişiden esirgenemez.

CANİ-KATİL FARK ETMEZ
Kişinin suçlu olması, cani ya da katil olması bile, onun sağlığa ulaşım hakkını ortadan kaldırmaz. Örneğin; yüzlerce insanın ölümünden sorumlu bir idam mahkumu hastalansa, ona da gereken her türlü sağlık hizmeti en iyi şekilde sunulur. Hekimler daha tıbbiyeye ilk başladıkları gün, tıp etiğinin bu evrensel ilkesini öğrenirler. Tıbbiyeyi bitirdikleri gün de bu ilkeye bağlı kalacaklarına yemin ederler. Hekimler açısından durum böyle olduğu gibi, hasta açısından da durum farklı değildir. Hasta, sağlığına kavuşmak peşindedir. Mesleki deneyimine ve bilimsel bilgisine güven duyduğu hekime başvurur. Hastalar cinsiyetine, politik görüşüne veya dinine bakarak hekim tercihi yapmazlar. Erkek hekimlerin kapısını her gün onlarca kadın hasta çalar. Bunların bir kısmı tesettürlü iken, bir kısmı da modern giyimlidir. Kadın hekimlerin kapıları önünde de erkek hastaları görebilirsiniz. Bunlar adiyattan işlerdir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hastanede yığılmalar nasıl önlenebilir?   / 18-12-2006
 'Bilmiyorum' demek cevap mıdır?   / 15-12-2006
 Öz yönetimle kendi tedavinizi yapın   / 11-12-2006
 Sağlık haberlerinin hangisi doğru?   / 08-12-2006
 Kadınlarda saç dökülmesi-2   / 05-12-2006
 Eski filmleri saklamak şart mı?   / 04-12-2006
 Hastaneden epikriz raporunuzu isteyin   / 01-12-2006
 Hekimler için bir empati denemesi   / 24-11-2006
 Kimse bana öğretmedi ki!   / 20-11-2006
 Cerrahımı seçme hakkım yok mu?   / 17-11-2006
Prof.Dr. Tevfik Özlü
Kadın hekim erkek hastaya bakmaz mı?
* Geçtiğimiz...
Deprem korkusundan evimi bile değiştirdim
Deprem korkusundan evimi bile değiştirdim
Bugün vizyona giren 'Küçük Kıyamet'te deprem fobisi olan bir kadını...
Neco olayı ilk değil ben de aynısını yaşadım
Neco olayı ilk değil ben de aynısını yaşadım
Sevim Emre'yi 32 yıl önce ilk gördüğünde 'Aya mı bakıyorum, güneşe...
Henüz neşter yüzü görmemiş!
Henüz neşter yüzü görmemiş!
Nilgün Delikan'ın dört doktor eşliğinde tam 43 kilo vererek bir genç...
Dördüncü kez 'evet' dedi
Dördüncü kez 'evet' dedi
Abacı Şirketler Grubu'nun Başkanı Ömer Abacı, 6 aydır flört ettiği...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.