kapat
   
31 Aralık 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Irak AB'den daha öncelikli sorun"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in idam edilmesine ilişkin olarak, ''Türkiye'nin şu anda Irak, AB sürecine göre çok daha öncelikli bir sorunu haline gelmiştir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, bayramı namazını ikamet ettiği Üsküdar Emniyet Mahallesi'ndeki Akabe Camii'nde kıldı.

Namazın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, bir gazetecinin ''Saddam Hüseyin arife günü idam edildi. Nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki sorusu üzerine, şöyle konuştu:
''Tabii bize göre arife, Arap dünyasına göre bayram. Böyle bir günde bu kararın infaz edilmiş olması ayrı bir olay. Olayın birçok cephesi var. AB üyesi bir ülke olarak baktığınız zaman veya insan hakları noktasından baktığınız zaman farklı yönleri var. Bütün bu yönleriyle ele aldığınız zaman gerçekten çok karmaşa bir sonuç ortada. Irak'ın şu andaki oturmuş diyemeyeceğim bir iç hukuku var. Bu hukuk açısından farklı bir nokta. Fakat olaya ben şöyle bakıyorum. Geçmiş, bugün ve gelecek noktasından bakıyorum. Geçmişi itibariyle çok karışık bir Irak. Savaşlarla maalesef son 10, 15, 20 yılını dolduran bir Irak. Ve şu anda her gün 50-60 kişinin mezhep savaşlarında öldüğü bir Irak var. Şu anda Irak'ta bir iç savaş var. Son 4-5 yılda Irak'ta ölen insan sayısı bunların tamamı Müslüman Sünni'dir, Şii'dir. 650 bin civarında insan öldü. Tabii ki büyük bir felakettir. Bir savaşın aslında faturasıdır bu. Ama biz bugüne ve düne değil, geleceğe bakalım diyorum. Geleceğe yönelik olarak bu kararın adeta bir kine, intikama katkıda bulunması temennisinde bulunamayız. Biz diyoruz ki; bundan sonraki sürece ilişkin intikam şeklinde değil, bir an önce Irak'ın toparlanması ve yeni kuşaklara, yeni nesillere farklı bir Irak bırakılması noktasında ne gibi adımlar atılabilir? Bunun için tüm Irak halkının, tüm dünyanın buna ne gibi katkısı olabilir? Bunu düşünmeye mecburuz diye inanıyorum. Irak'ın şu anda içinde bulunduğu tablodan bir an önce kurtulması için Türkiye olarak, komşu ülke olarak her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuza inanıyorum. Türkiye'nin şu anda Irak, AB sürecine göre çok daha öncelikli bir sorunu haline gelmiştir. Süreci haline gelmiştir. Bunu da bundan sonraki süreçte dış politikamızın öncelikli konusu olarak değerlendirmeye devam edeceğiz.''

BAYRAM
MESAJI


Başbakan Erdoğan, bayrama ilişkin değerlendirmede de bulunarak, ''Milletimizin ve İslam dünyasının Kurban Bayramı'nı tebrik ediyorum. Milletimiz için, ülkemiz için, tüm insanlık için birliğe, beraberliğe, sevgiye ve barışa vesile olmasını temenni ediyorum'' dedi.
Erdoğan, tüm kesilen kurbanların herkes için birlik, beraberlik ve barışa vesile olmasını dilediğini de ifade ederek, dünyada yaşanan savaşların ve iç savaşların da bir an önce barışa dönüşmesini temenni ettiğini söyledi.Terörün son bulması için verilen mücadelelerin başarıyla sonuçlanması dileğinde bulunan Erdoğan, şunları kaydetti:
''2006 artık bitiyor. 2007 yılına giriyoruz. 2007 yılının 2006'ya göre ülkemiz için çok daha başarıyla dolu bir yıl olmasını temenni ediyorum. Gerek ekonomik alanda, gerek sosyal, gerek siyasi alanda ülkemizin birlik ve beraberliği için vesile teşkil etmesini temenni ediyorum. Vatandaşlarımızın, halkımızın spesifik olaylarla meşgul olmaktan daha çok ülkemizin birliğine, beraberliğine, dayanışmasına vesile olacak adımlarda yer almasını özellikle temenni ediyorum. Çünkü dayanışmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Çünkü dayanışmamız bizi çok daha güçlü kılacaktır, çok daha aydınlık günlere taşıyacaktır. Bütün arzumuz, mevcut günün bir önceki günden daha iyi olması, geleceğin bugünden daha iyi omasıdır. Bu yolda ne gibi katkılarda bulunabiliriz? Bunun gayreti içinde olmalıyız. Kaldı ki bayramlar bizler için sevgi ve barış günleridir. Kardeşlik ve dayanışma günleridir. Hele hele Müslümanlar için barışa yönelik çok daha farklı bir dayanışma günüdür. Böyle bir fırsatı hep birlikte değerlendirmeliyiz. Milletimizin ve İslam dünyasının bayramını kutlarken, özellikle Hac'da bulunan kardeşlerimizin de haccını tamamlayarak hayırlısıyla ülkemize dönmelerini temenni ediyoruz.''

ERDOĞAN'IN DEDE OLMASI

Bir gazetecinin ''Yeni dede oldunuz Ahmet Akif aranıza katıldı. Dede olmak nasıl bir duygu?'' sorusu üzerine de Erdoğan, ilk kez dede olduğunu, bundan dolayı da ayrıca mutlu olduğunu ifade etti.

Erdoğan, ''Daha zengin olduğuma inanıyorum. Çünkü bugüne kadar dayı, amca söylemlerine alışmıştım. Şimdi inşallah artık dede söylemine de alışacağız. Tabii biraz daha da yaşlandığımızı anlıyoruz bu vesileyle. Sağlık ve sıhhat içinde doğmuş olması, vatanımıza, milletimize hayırlı bir torun, yavru olmuş olur. Annesine, babasına, vatana, millete faydalı olur'' diye konuştu.

ÇOCUKLARA 5'ER YTL HARÇLIK

Bu arada, Başbakan Erdoğan cami çıkışında kendisini bekleyen vatandaşlarla bayramlaştı ve çocuklara 5'er YTL bayram harçlığı verdi.Öte yandan, Erdoğan'ın bayram namazı kıldığı camiye gelenler, üst aramasından geçirildikten sonra içeri alındılar.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Atatürkçü Düşünce Derneği'nde AB çatlağı
 Torunun adı Ahmet Akif
 DTP'li Baydemir dava rekortmeni
YILMAZ ÖZDİL
...
Hayatınızdaki yenilgilere gülüp...
ERGUN BABAHAN
Saddam Hüseyin
Abdullah Öcalan
Her idam hüzünlüdür.
MEHMET BARLAS
Biz bütün Nobelleri kolayca alabiliriz...
Yarın sabah...
FATİH ALTAYLI
Saddam ve Apo
Saddam asıldı.
Biraz içim burulmadı...
UMUR TALU
Mesajınız var!
Boynuna ip geçirilen sehpadaki adamı,...
ERDAL ŞAFAK
Yargısız infaz
Saddam Hüseyin'in apar...
Ölüm yolunda son 25 dakika
Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin, arife günü sabah ezan okunurken...
Ankara idamla ilgili sessiz, ancak kaygılı
Saddam'ın idamının ardından sessiz kalan Ankara, ülkedeki Şii-Sünni...
Memo'nun dünyası
Memo'nun dünyası
Yeni yılda bebek bekliyoruz. Kız olacak. Çok mutluyum ve çok...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu