kapat
   
07 Ocak 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ABD'ye Rusya'dan yaptırım tepkisi
ABD'ye Rusya'dan yaptırım tepkisi

Rusya ABD'nin iki yıllığına ticari faaliyetlerini durdurduğu Rus silah firmalarının uluslararası kurallara uygun hareket ettiklerini iddia etti.
Vlasikha bölgesinde bulunan Stratejik Füze Gücü Birliği'ni gezen Rusya Savunma Bakanı Sergey İvanov ABD'nin yaptırım kararları ile ilgili değerlendirmede bulundu. İvanov, "İhracat komisyonunun bizatihi başında bulunuyorum. Şirketlerimizin herhangi bir uluslararası anlaşma ya da hukuku ihlal etmediğine garanti veririm. Rusya kitle imha silahları ve füze savunma sistemleri ile ilgili tüm uluslararası kurallara uymaktadır." açıklamasında bulundu.
Rus
silah firmalarının satışlarının artmasından ABD hükümetinin rahatsız olduğunu kaydeden İvanov, "Kendi yasama organlarını uluslararası hukuk olarak görmeleri mesnetsiz bir bakıştır." ifadelerini kullandı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Rus şirketlerine yönelik yaptırımlar ilk defa gerçekleşmiyor. ABD daha önce de kendi iş hukukunu yabancı şirketlere de uygulama yoluna gitmiştir." dedi.
ABD yönetimi, İran ve Suriye'ye silah satmakla suçladığı Çin, Rus ve Kuzey Kore şirketlerine yaptırım uygulama kararı aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı bu şirketlerin ABD hükümeti ve şirketleriyle iki yıllığına ticaret yasağı getirdi. Kararın yılbaşından itibaren yürürlüğe girdiği belirtiliyor.
Yaptırım uygulanacak şirketler arasında Çin ve Kuzey Kore'den dört şirket yer alıyor. Zibo Chemical Equipment, China National Aerotechnology ve China National Electrical ve Kuzey Kore'nin Korean Mining and Industrial Development firmalarının ABD'de yoğun işleri bulunmadığından karardan fazla etkilenmeleri beklenmiyor. Karardan en fazla etkilenecek Rus firmaları Rosoboronexport, Kolomna Design ve Tula Design'ın ABD ile yoğun ticari ilişkileri bulunuyor. Karara tepki gösteren Rus şirketleri, uluslararası yasaları çiğnemediklerini savunuyorlar.
Rosoboronexport silah ihracat firmasının 2005 yılında Suriye ile imzaladığı anlaşmaların değeri 9,7 milyar dolar. ABD'li yetkililer Suriye'ye satılan askeri malzemelerin yüksek askeri teknoloji içerdiğini ve özellikle ileri teknoloji ürünü tanksavarların Lübnan krizinde Hizbullah tarafından İsrail'e karşı kullanıldığını iddia ediyor. Savaş sırasında Rus yapımı Kornet ve Metis füzelerini bulan İsrailli yetkililer Rusya'yı suçlamış; Rusya da bu silahların Suriye'ye 2002 yılında satıldığını iddia etmişti.
ABD Kongresi'nin Kasım ayında hazırladığı rapora göre 2005 yılında Rusya gelişmekte olan ülkelere ilk defa ABD'den daha fazla silah sattı. 'Gelişmekte Olan Ülkelere Konvansiyonel Silah Transferi' adlı çalışmada 2004 yılında 5,4 milyar dolarlık satış yapan Rusya'nın, 2005 yılında bu rakamı 7 milyar dolara çıkararak en çok satış yapan ülke konumuna yükseldiği belirtildi. Raporda 6,3 milyar dolarla Fransa ikinci sırada yer alırken, 6,2 milyar dolarla da ABD üçüncü sıraya geriledi.
Gelişmekte olan ülkeler silah üreticilerinin hayli rekabet ettikleri bir pazar olarak biliniyor. Toplam satışın yüzde 70'inin gerçekleştiği pazarda 2004 yılı toplam hasılatı 26,4 milyar dolar. 2005 yılında ise bu rakam yaklaşık yüzde 20 artışla 30,2 milyar dolara ulaştı. Uzmanlar ABD'nin her zaman etkili olduğu pazarda; Hindistan ve Çin'in daha fazla silah talebi ile İran'ın nükleer programının Rusya'nın satışlarını artırarak ABD'yi geride bırakmasını sağladığını belirtiyor.
Rusya'dan en fazla silah satın alan ülke Hindistan 2005 yılında toplam 5,4 milyar dolarlık harcamayla dünyada birinci sırada. Rusya'dan 3,4 milyar dolarlık silah alan Suudi Arabistan ikinci, Rus silahlarına 2,8 milyar dolar harcayan Çin ise üçüncü sırada yer alıyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Bush'un yeni Irak planı basına sızdı
 Hamaney ölmedi
 El Fetih kuruluşunun 42. yıldönümünü kutladı
 Vatikan'da skandal
 LA Times: ABD Kongresi Ermeni soykırımı konusunda seçim...
 Irak'ta petrol paylaşımının belgesi
 "Bulgaristan Kopenhag kriterlerine uymadı"
 İsrail İran'ı Türkiye'den vuracak
 ABD ile anlaşmıştı Ürdün'e gidiyordu
 Türkmenler büyük bir risk altına girer
 Militanların elinden altı yıl sonra kaçabildi
 İkinci dönemde merkezci oldu
 BM liderine ilk kadın yardımcı
 Aşevine domuz çorbası yasaklandı
 Töre tehditlerinden işi bıraktı
 Dev aslanla dudak dudağa öpüşüyor
 'Kerkük'ü ilhak ederiz' resti
SOLİ ÖZEL
Yaptığını sahiplenmek
Yaptığının sorumluluğundan kaçmak...
Fener %56 şampiyon
Fener %56 şampiyon
Birinci Lig tarihinde sezonun ilk yarısını lider bitirenlerin yüzde...
Bomba gibiyiz
Bomba gibiyiz
Beşiktaş'ın kaptanı İbrahim Üzülmez, "Kampımız sorunsuz geçiyor.
Kapı kavgası sürüyor
Kapı kavgası sürüyor
Genelkurmay Başkanlığı, Talat'ı istifanın eşiğine getiren üst geçidin...
Büyüsün, belki bir gün düzelir
ABD'li özürlü kızın büyümesinin durdurulması büyük bir tartışma...
"Allah'ın bana uyarısı"
Üniversite öğrencisi Ulutaş'ın 3'üncü kattan düştüğü manken Dinç'e...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu