kapat
   
09 Ocak 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bertinotti, Cumhurbaşkanı Sezer'e Kürt sorunundan söz etti

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bugün İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Fausto Bertinotti ile yaptığı görüşme sırasında, "Kürt sorunu"nun da gündeme geldiği öğrenildi.

Bertinotti görüşme sırasında, İtalya Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda geçen ay kabul edilen bir önergede, Türkiye'de Kürt kökenli yurttaşların kültürel ve idari açıdan azınlık haklarından yararlandırılması gerektiğinin belirtilmiş olduğuna değindi.

Hadiseyi "Kürt sorunu" olarak niteyen Bertinotti, Sezer'e bu önergenin, Türkiye karşıtı bir tavır gibi algılanmaması gerektiğini söyledi. Konuyu Avrupa Birliği kriterlerinin bir uzantısı olarak yorumlayan Bertinotti, bu ilkelerin Avrupa'daki tüm azınlıklar için geçerli olduğundan bahsederek, Türkiye'de Kürt kökenli yurttaşların da önergede dile getirildiği biçimde "azınlık hakları"ndan yararlandırılmaları, ayrımcılığa maruz kalmamaları gerektiğinden bahsetti.

Bertinotti,
İtalya Meclisi'nde kabul edilen önergede, İtalyan hükümetinin, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin kesintiye uğramaması için çaba harcamaya ve Ankara'nın, AB perspektifini desteklemeye çağrılmış olduğuna da işaret etti. Bertinotti'nin bu değerlendirmelerine karşılık Cumhurbaşkanı Sezer ise azınlık kavramına farklı anlamlar yüklenmekte olduğuna dikkati çekti.

Kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Türkiye'de azınlık kavramının Lozan Antlaşması ve Anayasa'da tanımlanmış olduğunu hatırlatan Sezer, Türkiye'de Kürt kökenli yurttaşların da çoğunluğun bir parçası olduğunu belirtti. Sezer, bu çerçevede Türkiye'de Kürt kökenli yurttaşların bir "azınlık" olarak görülmediklerini, tam tersine çoğunluğun içerisinde değerlendirildiklerini hatırlattı.

Görüşme sırasında İtalya'nın, Türkiye'nin AB sürecini desteklemeye devam edeceğini yineleyen Bertinotti, Irak'a çalışmaya giderken, uçak kazası neticesinde yaşamlarını yitirmiş olan Türk işçileri için, Sezer'e taziyelerini de iletti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, gün içerisinde İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile yaptığı görüşmede, İtalya Meclisi Dışişleri Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili olarak geçen ay kabul etmiş olduğu önergedeki kimi hususlara ilişkin memnuniyetsizliğini ifade etmişti. Sezer, bu tür gelişmelerin önlenmesine önem verilmesi gerektiğine de değinmişti.

TÜRKİYE ÖNERGESİ OYBİRLİĞİYLE KABUL EDİLMİŞTİ

İtalya Meclisi Dışişleri Komisyonu'nun 20 Aralık 2006'da kabul ettiği Türkiye önergesinde, Ankara'nın AB üyeliğine destekten söz edilirken, "Kürt sorunu" diye nitelenen meseleye siyasal çözüm bulunması da talep edilmekteydi. İtalya Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Umberto Ranieri, önergenin kabulü sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye'de Kürt kökenli yurttaşların "kültürel ve idari haklar"ının tanınması gerektiğinden söz ederek, "Terörizmin açıkça reddedildiği bir ortamda, Türk otoriteleri nezdinde, Kürt sorununa ülkenin toprak bütünlüğünü koruyarak, siyasal bir çözüm bulunması gerektiği düşüncesinin olgunlaştığı kanısındayım. Sorun, söz konusu toplumun, kültürel, dilsel ve idari haklarının tanınmasıyla çözülmelidir" diye konuşmuştu.

Önergede, Türkiye'yi rahatsız edici unsurların da yer almasında belirleyici bir rol oynayan Yeniden Komünist Yapılanma Partisi'nin (YKYP) meclis grup başkanı Ramon Mantovani ise Türkiye'de devlet ile Kürt kökenliler arasında bir çatışma olduğunu iddia etmişti. Mantovani, uzun tartışmalar sonrasında önergenin oybirliğiyle kabul edilmesini "önemli bir gelişme" olarak niteleyerek, şöyle konuşmuştu:

"Bu, önemli bir önerge. Bununla, iki önemli konuda İtalyan hükümeti ile Türk hükümeti arasındaki ilişkiler de köklü biçimde değişecektir. Önergenin oybirliğiyle benimsenmiş olması da önemli."

YKYP Milletvekili Mantovani, terör örgütü PKK ve uzantısı konumundaki örgütlere sempatik yaklaşımlar içinde olmasıyla tanınıyor. İtalya'da komisyonlarda ve parlamentoda kabul edilen önergeler, hükümete bir tavsiye kararı niteliği taşıyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Seyirci kalamayız
 Batı Trakya Türklerinin sorunları TBMM'de
 Mumcu: Erdoğan başkalarının politikasına teslim
 Tartışmalı köprünün yıkımına başlandı
 "Bankamatik diplomat" açıklaması
 AİHM Türkiye'yi mahkum etti
 6.5 kg'luk yazılı savunma!
 YSK'da 6 üyelik boşalıyor
 Siyasi gündem
 Sezer İtalya'da sergi açacak
 Başbakan Lübnan'dan asker selamı getirdi
 Bakan Gül, Rice'tan randevu bekliyor...
 Erdoğan'ın güzârgahında patlama
 AKP seçim için kampa giriyor
 Erdoğan: Sözlerim ABD'ye yönelikti
MUHARREM SARIKAYA
Makedonya K. Irak hattı...
MİT Müsteşarı Emre...
YAVUZ DONAT
Menderes'in tokatlandığı an!..
Celal Bayar'ın kızı...
'Arafat eşcinseldi' polemiği alevlendi
ABD'de eski Demokrat Parti liderinin kitabındaki "Arafat masanın...
İşte Muzır Kurulu'nun 'muzır pipo' tarifleri
Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, Güney Amerika'dan ithal...
Lokmacı Köprüsü bugün yıkılıyor
Lokmacı Köprüsü bugün yıkılıyor
KKTC Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay'ın karşı çıkmasına rağmen Lokmacı...
ABD, Irak'ta sırtını peşmergelere dayadı
ABD, Irak'ta sırtını peşmergelere dayadı
Bush'un Irak'la ilgili yeni stratejisini açıklaması öncesinde,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu