kapat
   
21 Ocak 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'El Kaide Türkiye Komutanı'na dava
'El Kaide Türkiye Komutanı'na dava

Kendisini terör örgütü El-Kaide'nin ''Türkiye Komutanı'' olarak tanıttığı iddia edilen avukat M.T ile örgüt üyesi olduğu iddia edilen 2 kişi hakkında, ''yönetici olarak örgüt faaliyetinde bulunmak, internet yoluyla örgütün propagandasını yapmak, disket bombası yapmak ve bulundurmak, Atatürk'ün manevi şahsiyetine hakaret'' ettikleri iddiasıyla 33 ile 38 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle dava açıldı.

İzmir Cumhuriyet Savcısı Birol Çengil tarafından hazırlanan ve 10. Ağır Ceza Mahkemesine sunulan iddianamede, Tempo dergisinin 4 Ekim 2005 tarihli sayısında ''50 canlı bombayla El-Kaide Türkiye'de'' başlıklı haber üzerine, Cumhuriyet Savcılığı talimatıyla araştırma başlatıldığı kaydedildi.

ARAŞTIRMA

İddianamede,
internet sitesi aracılığıyla kurulan irtibat sonucu yapıldığının tespitiyle başlayan ve yaklaşık 1 yıl süren araştırmada, bu siteyle bağlantılı diğer 10 sitede de El-Kaide terör örgütünün propagandasının yapıldığı ve sitelerin İzmir'den yayınlanıp yönetildiği anlaşıldı.

Araştırmada bu siteleri İzmir'de avukat olarak çalışan M.T'nin yönettiği belirlendi. M.T'nin değişik isimler adına alınan çok sayıdaki cep telefonu numaraları ve e-mail adresleriyle ''Ali İsa Bin Ubeydullah'', ''İmam Ömer Bin Abdulvedud'', ''Mujahid H. Salih'' ve ''Mücahid Fazlullah'' kod isimlerini kullanarak görüşmeler yaptığı tespit edildi. M.T'nin bu görüşmelerde, kendisini ''El-Kaide'nin Türkiye Komutanı'' olarak tanıttığı, silah, bomba yapımı ve ''emniyet güçlerine karşı alınacak tedbirler'' gibi konularda bilgilendirmelerde bulunduğu belirlendi.

M.T'nin internet ve cep telefonu aracılığıyla İzmir'de oturan A.K.K. ve T.Ç. ile irtibat kurduğu kaydedildi.

ATA'YA HAKARET, LADİN'E ÖVGÜ

İddianamede, M.T'nin, 10 Kasımda cep telefonundan bir arkadaşına Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret içeren bir mesaj gönderdiğinin tespit edildiği ifade edildi. M.T'nin ayrıca internet sitelerindeki yazılarında da Atatürk'e hakaret içeren ifadelerin yer aldığı öne sürüldü.

M.T'nin bir dergide, kendi ismiyle, ''Yalanlar ve Komplo Teorileri'' başlıklı, Usame Bin Ladin'i ve örgütü övücü bir yazısının yayınlandığı da iddianamede yer aldı. M.T'nin kişisel bilgisayarında Ladin ve örgütü övücü şiir ve yazıların bulunduğu kaydedildi.

İddianamede, operasyonda M.T'nin evindeki kişisel bilgisayarında, ''bomba disket'' olarak adlandırılan 1 adet disketin ele geçirildiği de ifade edildi.

ARKADAŞINA İTİRAF ETMİŞ

M.T'nin bir arkadaşına, ''Türkiye'de 50 El-Kaide bombacısı mevcut'' başlıklı röportajı yaptığını, bu söyleşi karşılığında para almak istediğini ancak alamadığını söylediği belirtilen iddianamede, arkadaşının, ''Alsancak'ta gezerken bana Mason Locasını göstererek, 'Türkiye'yi Masonlar yönetiyor. Bunlara karşı eylem yapmak lazım' dedi'' şeklindeki ifadesine yer verildi.

TÜRKİYE'DEKİ HEDEFLER

İddianamede M.T'nin evinde yapılan aramada, ''Aliağa TÜPRAŞ Siyonizm Sembolü, hareket Cuma, 09.30-05-40, 15 litre napalm bombası, 2200 C'' yazılı, kroki olarak hazırlanan dokümanın ele geçirildiği kaydedildi. M.T'nin yönettiği sitelerden birinde, ''Türkiye'deki hedefler, İngiliz hedefler'' başlığıyla İzmir Aliağa, Batman TÜPRAŞ ve Kırıkkale rafinerilerinin resimlerinin yer aldığı bir sayfanın bulunduğunun da tespit edildiği bildirildi.

''MÜCADELEYE HAZIR OL'' TALİMATI

Örgüt üyesi olmakla suçlanan T.Ç'nin ifadesinde, M.T'nin kendisine, ''Salih Mirzabeyoğlu da bize yakındır. Mücadeleye hazır ol. Dövüş sporları kursuna git'' şeklinde bir mesaj gönderdiğini belirttiği kaydedildi.

Diğer sanık A.K.K'nin bilgisayarında yapılan incelemedeyse ''Küçük ve etkin bir baskın planlıyoruz. Tapınağın etrafındaki kişileri kesinlikle kan akıtmadan, muhtemelen bayıltıcı ok benzeri şeyler ile etkisiz hale getireceğiz. Sonra içeridekileri sis bombasıyla dışarı çıkaracağız. Eğer bu yer bir apartman dairesiysee sadece dairenin içine zarar vereceğiz, değilse tamamen yakacağız'' şeklindeki ''ebru-2'' başlıklı yazının kayıtlı olduğu da anlatıldı.

İSTENEN CEZALAR

Sanık M.T. için, ''El Kaide terör örgütünün amaçları doğrultusunda yönetici olarak faaliyette bulunmak, örgütün internet yoluyla propagandasını yapmak, disket bomba yapmak ve bulundurmak suçlarıyla Atatürk'ün manevi şahsına hakaret suçundan toplam 38 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Diğer sanıklar A.K.K. ve T.Ç'nin ise söz konusu örgüte üye olmak ve faaliyetlerde bulunmak, internet yoluyla propagandasını yapmak suçlarından 33'er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları istendi. T.Ç'nin ayrıca bomba yapımında kullanılan malzemeleri bulundurmak suçundan cezalandırılması da talep edildi.

BARODAN YARDIM İSTEDİ

Bu arada sanık M.T'nin, tutuklu bulunduğu Buca Cezaevinden, İzmir Barosuna dilekçe gönderdiği öğrenildi. M.T'nin dilekçesinde kendisini ''Kurtlar Arasında kuzu'' isimli bir kitap hazırlamak için El-Kaide terör örgütüyle ilgili bilgiler topladığını ve örgütle ilgisinin bulunmadığını savunduğu öğrenildi. M.T'nin dilekçesinde, Baro'nun kendisine yardımcı olmasını istediği de ifade edildi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Katil zanlısı yakalandı
 Kazada yaralı olarak kurtulan Abdülkadir Akyüz, Ankara'ya...
 "Cinayet geliyorum dedi"
 Siyasi cinayetler kışları işleniyor
 Agos'ta "Yastayız" sürmanşeti
 Radikal Ermeniler Türkiye'yi suçladı
 "Hepimiz Ermeni'yiz"
 Suikast soykırım iddialarını gündeme taşıdı
 6 aylık ceza ertelenmişti
 Chirac, 'Büyük Türk'ü 'şövalye' ilan etti
 Avcılar'da gecekondu yıkımında arbede çıktı
 Hasta numarası yapıp töreye boyun eğmedi
 Yeğen Şahin hakkında yakalama emri
 İhale operasyonu: 24 kişi gözaltında
 Türk tarihi bu kez de Almanya'da sergilenecek
 Papa'dan hukuki statü isteği
YILMAZ ÖZDİL
Kâbus geri döndü...
"Bir ülkede...
MEHMET BARLAS
Gizli görüşmeler konuşulanlara ilgiyi artırır
Önümüzdeki...
UMUR TALU
Ülkeni, onu kanatmadan seveceksin!
Bu dünyaya verdiğimiz...
FATİH ALTAYLI
Kusursuz bir cinayet
Bir cinayet, bu kadar başarılı...
ERDAL ŞAFAK
Sebat
Kim hatırlar? 5 yıl önce...
Sadr kuşatma altında
Irak Başbakanı Maliki'nin desteğini çekmesinin ardından Şii lider...
Ayetullah Hamaney, İran liderini topa tuttu
Ahmedinecad nükleer programla ilgili en sert eleştiriyi Hamaney'in...
Roque Junior Beşiktaş'a!
Roque Junior Beşiktaş'a!
Leverkusen'in yıldızı Beşiktaş'a önerildi. Bonservisi 1 milyon euro.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu