Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin
Hamsi pilaki MALZEMELER * 20 adet hamsi * 4 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 adet soğan (ince kıyılmış) * 4 diş sarmısak (ince kıyılmış) * 1 adet havuç (küçük küp doğranmış) * 1 adet patates (küçük küp doğranmış) * 2 adet yeşil sivribiber * 1 tatlı kaşığı domates salçası * 1 su bardağı su (ılık) * 1 adet domates (kabukları soyulmuş ve küçük küp doğranmış) * 1/2 demet maydanoz (iri doğranmış) * Tuz * Karabiber (arzu edilen miktarda) Hamsilerin sırtlarını ayırmadan kılçıklarını temizleyin. Çapı 25 cm. olan yağsız bir tavada zeytinyağını ısıtın, soğan, sarmısak ve havuçları katın, karıştırarak soğanlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 34 dakika soteleyin. Patatesleri ilave edin, karıştırmaya devam ederek 34 dakika daha soteleyin. Sivribiberleri katın, bir kez karıştırın ve 23 dakika pişirin. Domates salçasına karıştırarak suyu ilave edin, malzemelerin üzerine gezdirip tuz ve karabiber serpin. Domates ve maydanozu yayın. Hamsileri yaprak şeklinde açın, iç yüzeyleri malzemelerin üzerine, kuyrukları da merkeze doğru olacak şekilde yerleştirin. Üzerine kapak kapatıp kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Kuymak tatlısı MALZEMELER * 7 çorba kaşığı tozşeker * 1/2 paket çerkez peyniri * 100 gr. tereyağı * 4 çorba kaşığı nişasta * 1 lt. su Tereyağını tencerede eritin. Bu arada ayrı bir kapta 4 çorba kaşığı nişastayı ve tozşekeri sütle iyice karıştırın. Bu karışımı erimiş tereyağına ekleyin. Kısık ateşte sürekli karıştırarak, pişirin. Pelte kıvamına geldiğinde tencereyi ateşin üzerinden alın. Küp küp doğranmış yarım paket çerkez peynirini ekleyin. Peynir eriyene dek karıştırın. Kaselere doldurun. Üzerine tarçın serperek servis yapın.
Sarmısak soslu kızarmış domates MALZEMELER * 4 adet domates (ortadan ikiye bölünmüş) * 40 ml. zeytinyağı * 1.5 tatlı kaşığı balzamik sirke * 4 diş sarmısak * 1/2 tatlı kaşığı tozşeker * Fesleğen Domatesleri yağlanmış fırın tepsisine kabuklu tarafları alta gelecek şekilde yerleştirin. Zeytinyağı ve sirkeyi küçük kapaklı bir kavanozda çalkalayıp, domateslerin üzerine gezdirin. Sarmısakları bıçakla hafifçe ezip, domateslerin aralarına yerleştirin. Domateslerin üzerlerine tozşeker serpip, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35-40 dakika domatesler yumuşayıncaya kadar pişirin. Domates ve sarmısakları tabağa alın, üzerlerine fesleğen yapraklarını serpip, fırın tepsisindeki sosu gezdirerek servis yapın.
|