kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dr. Eren Eroglu @ SABAH
 

İlaçsız grip tedavisi yapılamaz mı?

* Son bir haftadır devamlı öksürüyorum ve ateşim var. Gittiğim doktor, 'grip olmuşsun' dedi ve bir torba ilaç verdi. Ben bu kadar çok ilaç kullanmak istemiyorum. Bu tür hastalıkların iyileşmesi için kendi kendimize yapabileceğimiz başka şeyler yok mu? Bu kadar ilacı içmemiz şart mı?

Alınacak birkaç küçük tedbir ya da yaşantımızda yapacağımız basit düzenlemeler, hastalığın daha kolay ve çabuk geçmesine yardımcı olur. Bunların başında da grip ve soğuk algınlığında tedaviye ne zaman başlanması gerektiği gelir. Yaşadığınız o can sıkıcı belirtilerin bir kısmı, doğal iyileşme sürecinin bir işareti ve savunma sisteminin hastalıkla mücadele ettiğinin kanıtıdır. Mesela ateş; bedeninizin mikropları normalden daha sıcak bir ortamda öldürmeye çalışması nedeniyledir. Normalden daha sıcak bir ortam, mikropları öldüren proteinlerin kana daha çabuk ve etkili yayılmasını sağlar. Dolayısıyla; orta dereceli bir ateşe bir-iki gün tahammül ederseniz daha çabuk iyileşirsiniz. Aynı şekilde öksürük de balgamı dışarı atarak hastalığın akciğere yerleşmesini engeller. Burun açan ilaçlar da bu bölgedeki kan damarlarını büzüştürerek kan akışını azaltır; bu da mikroplarla savaş için sıcak olması gereken burun ve boğazın soğumasına sebep olur. Burnumuzu düzenli olarak temizleyerek salgıları geri yutmamak önemlidir. Fakat bunu yaparken çok zorlayarak mikrobun orta kulağa taşınmasına sebep olmamak gerekir. Bunun yanında, tuzlu su ile burnun temizlenmesi hem tıkanıklığı açar hem de virüs ya da bakterileri ortamdan uzaklaştırır. Tuzlu su, şu şekilde hazırlanabilir; 1 su bardağı ılık suyun içine yarım çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karbonat eklenir. Eritildikten sonra sıra ile her iki burun deliği, bir damlalık ya da burun pompası yardımı ile yıkanır. Vücudu sıcak tutup, istirahat etmek; tüm enerjiyi hastalıkla savaşmaya yöneltme fırsatı verir. Bir battaniyeyi üzerinize çekip yatmak, yapacağınız en doğru harekettir. Bununla birlikte; içeceğiniz sıcak içecekler tıkanıklıkların açılmasına yardımcı olur, susuz kalıp kurumanızı engeller ve boğazınızı yumuşatır. Eğer burnunuz ve boğazınız tıkalıysa gece rahat bir uyku uyuyamazsınız. Papatya, nane ve kuşburnu gibi bir bitki ile hazırlanan çayın içine bir tatlı kaşığı bal katıp tatlandırın; eğer içki içiyorsanız dört çorba kaşığı konyak ekleyin, içmiyorsanız yarım limon sıkın. Bunu yatmadan önce sıcak olarak içmek sizi rahatlatacaktır. Bu içeceğin oda ısısına gelmiş halini gargara için de kullanabilirsiniz. Sıcak buharlı bir duş almak da aynı şekilde üst solunum yollarını rahatlatarak, kaslarınızı gevşetip iyileşmenize yardımcı olur.

MENTOL SİNÜSLERİ AÇAR
Tahriş olmuş burun deliklerinin etrafına mentol, okaliptüs ya da kafur içeren merhemler sürmek, hem burnu açar hem de tahrişi düzeltir. Bunların hepsinin de hafif yüzeysel uyuşturucu etkisi vardır; burun çevresindeki acıyı geçirmekte faydalıdır. Sıcak ya da soğuk uygulamak, dolmuş sinüsleri bir ölçüde rahatlatmakta faydalıdır. Bunun için buz torbaları ya da sıcak su termoforları kullanılabilir. Fakat aşırı sıcak ya da soğuğun cildi yaralamasına izin vermemek gerekir. Gece rahat nefes almak için her zaman yatılandan daha yüksek yastıkla yatılması, solunum yollarının açık kalmasına yardımcı olur. Bunun yanında; mutlaka gerekmiyorsa hasta insanlar uçak yolculuğundan kaçınmalı. Uçuşta basınç değişiklikleri, hastalığın iyileşmesini zorlaştırabilir. Bunun için üst solunum yolunu rahatlatıcı ilaçlar kullanılabilir ya da sakız çiğnenebilir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hasta çıkarsam evlenemez miyim?   / 23-01-2007
 Emekli olduk gezmek istiyoruz   / 18-01-2007
 Yeşil sahalarda sporcular ölmesin   / 16-01-2007
 Gebelikteki mide bulantıları geçer mi?   / 11-01-2007
 Tansiyonum hep düşük çıkıyor   / 09-01-2007
 Akciğer hastalığı gebeliğe engel mi?   / 04-01-2007
 Bebeğim sebepsiz yere sürekli ağlıyor   / 02-01-2007
 Bazen haftalarca hiç su içmiyorum   / 28-12-2006
 Kabakulak sonrası kısırlık olur mu?   / 26-12-2006
 Menüsküsün tek çaresi ameliyat mı?   / 21-12-2006
Dr. Eren Eroğlu
İlaçsız grip tedavisi yapılamaz mı?
* Son bir...
Kaliteli bir iş yapalım istedik ne hale geldik!
Kaliteli bir iş yapalım istedik ne hale geldik!
Polemik arenası 'Buzda Dans'ın 'ağır topu' Okan Karacan: Niyetimiz...
Halk ne diyor?
Kadınlar silahla mı dolaşsın?

Çocuk Esirgeme Kurumu...
Ben meyvemi bile evden getiriyorum
Ben meyvemi bile evden getiriyorum
Geçtiğimiz hafta Nişantaşı'nın ünlü gece kulübü STNBL'da sahne almaya...
Betül ünlülerin sahnesine çıkacak
Betül ünlülerin sahnesine çıkacak
Pop müziğin başarılı isimlerinin sahne aldığı STNBL'da 1 Şubat...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.