kapat
   
07 Şubat 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
SMS:
MB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Bizim asıl ata sporumuz "Gölge boksu"dur

Bazılarına göre bizim ata sporumuz cirittir, bazılarına göre de güreştir. Oysa sosyo-politik geleneklerimizi ve bugünkü yaşamımızı derinine inceleyenlere göre bizim ata sporumuz "Gölge boksu"dur.
Gölge boksu bir dövüşçünün kaslarını ve vücut esnekliğini geliştirmek ve ısınmak için yaptığı antrenmandan çok öteye amaçlar içerir. Gölge boksu yapan bir dövüşçü, müstakbel rakibinin muhtemel hamlelerine karşı nasıl karşı çıkışlar yapacağını dener. Bunu Bruce Lee'nin filmlerindeki gibi ayna karşısında yaparak, kendini de kontrol eder.
Birbirleri ile dövüştükleri zaman ne toplumsal ne de siyasal istikrarın ayakta kalabilmesi mümkün olan bizim sosyo-politik yaşamımızın aktörleri, tarihten bugüne hep birbirleri ile bir gün hesaplaşacaklarını düşünerek, sürekli gölge boksu yapmaktadırlar. Bürokrasi siyasetçilerle, güvenlikçiler istihbaratçılarla, bürokrasi bürokrasiyle, yargı siyasetle, medya medyayla, jandarma polisle ve birbirleri ile kavga etmemeleri gereken her kesim, birbiriyle ileride yapacakları kavgaya gölge boksu yaparak hazırlanmaktalar.

TEHDİT VE TEHLİKELER
Bu kavganın doğrudan yapılması hem anayasal düzene, hem hukukun ve demokrasinin genel ilkelerine aykırı olduğundan ve en hafif deyişi ile "Ayıp" kaçtığından, gölge boksu yapanlar bunu medya üzerinden sürdürürler. Gölge boksörlerimiz, rakiplerinin kendilerince "Zayıf noktalar" ını saptadıktan sonra, bunlara sanal ringde ve halkın seyirciliğinde yumruk atıp, tekme sallarlar. Bu zayıf noktalar üzerindeki işleyiş sonunda, toplumda ve devlette "Tehdit ve tehlike" algılamalarının listesi oluşur.
"Şeriat tehlikesi", "Bölünme fobisi", "Avrupa Birliği tehlikesi", "Yabancı sermaye tehdidi" bunlardan güncel olan bazılarıdır. Bir dönemde de kentli orta sınıflar apartman kapıcılarının bir gün kapılarını çalacağına ve "Çıkın buradan. Artık bu katta biz oturacağız" diyeceklerine inandırılarak "Komünizm tehdidi" ne inandırılmışlardı.

SEÇİMLER GELİYOR
Sosyo-politik yaşamımızın gölge boksu yapan aktörleri, adrenalin salgısının güdüsüne fazlaca kendilerini kaptırınca, çalıştırıcıları bunların önüne bazen konu mankenleri ve bazen de tetikçiler atarak, fazla enerjiyi dağıtmaya çalışırlar. Ama bazen bu antrenmanlarda iş öylesine çığırından çıkar ki, gölge boksu yapanlar kendi bölmelerinden fırlayıp birbirlerine saldırırlar ve o sırada ne hukuk, ne demokrasi ayakta kalır.
Bizim gölge boksörleri bugünlerde antrenmanlarını yoğunlaştırmış durumdalar. Çünkü önümüzde bir cumhurbaşkanlığı seçimi, bir de genel seçim var.
Bugünlerde gölge boksu antrenmanları medyaya en fazla haber olarak yansıyanlar ise, "Güvenlik Bürokrasisi"nin mensupları.

GÜVENLİK BÜROKRASİSİ
Bütün dünyadaki tasnife göre, "Asker, jandarma, polis, istihbaratçılar ve gümrük memurları"ndan oluşan "Güvenlik Bürokrasisi"nin mensuplarının birbirleriyle eşgüdüm halinde çalışmamaları halinde, ülke güvenliğinin zedeleneceği kesindir. Şimdi bu kesimlerin kendi içlerindeki ve aralarındaki muhtemel hesaplaşmalara dayalı yapılan gölge boksu bile, ülkede kafaların karışmasına yetmiştir.
Koca bir ülkeyi üzerinde her kesimden kamu sorumluluğu taşıyan insanların gölge boksu ringine dönüştürenler, aslında bu ringin, daha büyük hesaplaşmaların sıcak savaşlar şeklinde devam ettiği "Ortadoğu ringi"nin orta yerinde bulunduğunu, nedense görmezden gelmekteler. Aynı ırktan ve aynı dinden insanların bir anda nasıl birbirlerinin boğazına sarıldığını, bizim gölge boksu tutkunlarımız Irak'a bakıp, anlamaya çalışmıyorlar bile.
Bunlar sade devlete olan güveni değil, ülkenin istikrarını ve 70 milyonu aşkın insanın yarına dönük ümitlerini de, boşluğa atılan tekmelerine, yumruklarına hedef kılıyorlar.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Türkiye'de seçmen kimi ABD kimi tutuyor...   / 06-02-2007
 "Bilgi kirlenmesi" mi yoksa "Aldatma oyunu" mu?   / 05-02-2007
 Kendi gücünü bilmek aklın da kanıtıdır   / 04-02-2007
 Ütopyalarla enerjimizi ziyan etmeyelim...   / 03-02-2007
 Demokrasi gibi derin devlet de Türk icadı değil...   / 02-02-2007
 Siyasette "Dön baba dönelim" felsefesi...   / 01-02-2007
 Bizi birbirimize hangi ortak payda bağlıyor?   / 31-01-2007
 Cumhurbaşkanı seçimi AK Parti'nin bir iç meselesi mi?   / 30-01-2007
 "Vizyon"da hem icraat hem de bugünü anlamak öğeleri vardır   / 29-01-2007
 Yeni dünya düzeni kurulurken biz ne yapmalıyız...   / 28-01-2007
YILMAZ ÖZDİL
Kurtlar Vadisi...
Beyaz Gelincik dizisinde...
ERGUN BABAHAN
"Derin devlet"in meşrulaştırılması
"Derin devlet",...
MEHMET BARLAS
Bizim asıl ata sporumuz "Gölge boksu"dur
Bazılarına göre...
FATİH ALTAYLI
Üç kritik ret
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün ABD...
UMUR TALU
Laf lafı açtı!
Olur a, için için kızdığım sahnelerden...
ERDAL ŞAFAK
İki cadde bir tepe
Şişli 8'inci Asliye...
Hafriyat intifadası
İslamın en kutsal mekânlarından Haremüşerif'in yanında İsrail'in kazı...
ABD kalkanı istifa ettirdi
ABD'nin füze savunma sistemi kurmak istemesi, Polonya hükümetini...
Başın öne eğilmesin
Başın öne eğilmesin
Adnan Polat, Kayseri dönüşü havaalanında formsuz Arda'yı bu sözlerle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu