kapat
   
09 Şubat 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
SMS:
HU yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 
Öğretmenden başka herkesin evleri..
Yüksel (ler) niye anlamıyor?..
Tebessüm
Sevdiğim laflar
Bizim duvar
Açıklama!..
Belediye otobüsü!..

Öğretmenden başka herkesin evleri..

"Bir dokun bin "Ah" dinle demiş eskiler.. Cumhuriyetin ilk kadın öğretmenlerinden 92 yaşında hala çalışan Refet Angın Hocahanıma reva görülen muamele dolayısı ile Sabancı Öğretmenevi'nden söz etmiştik.
Öğretmenlere kapalı, ama Milli Eğitim Bakanına açık Öğretmenevi'nden.. Yüzlerce e-mail yağdı.. Meğer bu ülkenin geleceğini yetiştiren eğitim ordumuzun en derin yarasına dokunmuşuz.. Meğer öğretmenlerin aidatları ile kurulan ve yaşayan bu sosyal tesisler, ülkenin her yerinde öğretmenden başka herkese hizmet ediyormuş..
İsimler tabii bende gizli. Hiçbir hocamı yakmak istemem.. Ama gelen ve hâlâ gelmeye devam eden mektuplardan birkaç satırı nakledeceğim.. Bakarsınız Milli Eğitim Bakanı ilgilenir ve müfettişlerinden bir "öğretmenevi" raporu ister.
Kimler kalmış buralarda, mesela 2006 yılı boyunca.. Kimler geri çevrilmiş?..
İşte "Acı" örnekler..



Öğretmenevi aidatlarını ödeyen bir öğretmenim.. Özellikle yaz aylarında birkaç ili kapsayan bir geziye çıktım. Üç ile uğradım ve öğretmenevlerinde yer bulamadım. "Kalanların hepsi öğretmen mi" diye sorunca cevap.. " Milli eğitim müdürünün misafirleri.." Neymiş efendim milli eğitim müdürünün kızının düğünü varmış misafirler öğretmen evinde, öğretmenler dışarıda. Bir de resepsiyondakiler utanmadan yol gösteriyor. "Şurada bilmem ne oteli var. Orası uygun fiyat yapar."



Yazlık yerlerdeki öğretmen evlerinde yazın hiçbir öğretmen kalamıyor. Bu yerlerde kimlerin kaldığını araştırırsanız, şaşarsınız.



Türkiye'nin neresine gidersek gidelim öğretmenevlerinde bize "Yer yok" deniyor. Yıllık aidat ödediğimiz bizim evlerimizde, sivil insanla aramızdaki fiyat farkı yalnızca 2 YTL. Yani bize 2 YTL indirim yapılıyor. Demek ki Öğretmenevleri artık ucuz otel olarak kullanılıyor.



Size şunu net bir şekilde diyebilirim ki, hiç bir zaman öğretmenevini ben ve ailem ve benim tanıdığım öğretmen aileleri bu tesislerin kurulum amacına göre kullanamamıştır.
En doğal hakkıdır öğretmenin öğretmenevlerinde kalmak, akşamları ailesini alıp yemek yemek, oğlunu kızını bu tesislerde evlendirmek. Sabancı Öğretmenevi'nde cumartesi akşamları canlı müzik eşliğinde Boğaz keyfi yapabilir ve eşdeğer bir mekana göre gayet hesaplı eğlenebilirsiniz. Ama ne zaman gitseniz hep rezervedir en güzel yerler. Şımarık garsonlar utanmadan öğretmenlere en kötü kıyı köşe masayı gösterir, o da şansı varsa yer kalmışsa mahallenin gençlerinden. Sanki ona okuma yazmayı; masadaki öğretmenlikle alakası olmayan, yanındaki kız arkadaşına hava atmaya çalışan beşinci sınıf pavyon müşterisi ya da bir bakanın şöförünün bilmem nesinin bilmem nesi öğretmiştir.
Ben tatil yöresi öğretmenevleri eğitimle alakasız insanlarla doluyken öğretmenlerin tatile giren bir okulda sıraların üstünde yattıklarına şahit oldum ..



Öğretmenler bir iki günlük işleri için gittikleri şehirlerde torpillilerle doldurulmuş, ya da lojman olarak kullanılan öğretmenevlerinde yer bulamıyorlar..



Öğretmenevi bizim değil bürokratların zaten. Daha kalmak nasip olmadı. Hep doludur. 28 yıllık öğretmenim. Yazın tatil yörelerinde yemek için bile yer bulamazsınız ama aidat keserler.



Başkent Öğretmenevine ne zaman gitsek, bize yer olmadığı söylendi, orada kalanların öğretmen olmadıkları gayet açık seçik belliydi. Öğretmenlerin yararlanması gereken bu yerlerde Ankara'ya gelen yabancı misafirler kafile kafile konaklıyor ya da arkası sağlam birileri burasını çok rahat kullanıyor. Sağlık ya da Bakanlıktaki işlerini takip etmek için buraya gelen öğretmenlere ise değişik otel adresleri veriliyor.
Hele yazın turistik bölgelerdeki öğretmenevinde kalanları bir görseniz. Ankara'dan torpilini bulan herkes oralarda konaklıyor ama benim öğretmenime yaz tatiline girmiş bir okul gösterip "Yükünü yatağını buraya at burada kal" diyorlar.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gazete hayal satar mı?..   / 08-02-2007
 Tarikatlar ve Cumhurbaşkanlığı adaylığı!..   / 07-02-2007
 Kanlı Elmas'ı hepimiz görmeliyiz!..   / 06-02-2007
 Sevgililer Günü'nde benzersiz bir gece..   / 04-02-2007
 Yığınla birikmiş plaklar!..   / 03-02-2007
 Atatürk'ün öğretmenine öğretmenevinde yer yok!..   / 02-02-2007
 Spor gazeteciliği nedir?. Ne değildir?..   / 01-02-2007
 Adalet Bakanı gazete okuyor mu?..   / 31-01-2007
 "Bir büyük boşlukta bozuldu büyü.."   / 30-01-2007
 20. yüzyılın iki 'V'si!..   / 28-01-2007
EMRE AKÖZ
Çenesini tutmayan MİT'çi
Olayı biliyorsunuz: Milli...
BALÇİÇEK PAMİR
Telefondaki ses
Birkaç gün önce telefonum çaldı. Boğuk...
HINCAL ULUÇ
Öğretmenden başka herkesin evleri..
"Bir dokun bin "Ah"...
Sevgiliye hediye Alkmaar galibiyeti
Sevgiliye hediye Alkmaar galibiyeti
Fenerbahçe'nin hocası Zico, 14 Şubat'ta oynanacak AZ Alkmaar maçı...
Futbol iyi ama...
Futbol iyi ama...
Yerli teknik direktörler, "Sonuç önemli değil, futbol mantelitemiz de...
Gül tarih dersi verdi
Dışişleri Bakanı Gül, ABD Kongresi'nin ağır toplarıyla bir araya...
Başbakan istedi Etiyopya, Somali'den askerlerini çekiyor
Erdoğan, Etiyopya Başbakanı'na "Somali'de ulusal birlik hükümeti...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu