kapat
   
25 Şubat 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Tigana aciz kaldı" Basından yorumlar

Dün akşam Trabzon'da oynanan maçta ilk yarıyı Beşiktaş karşısında 2-0 yenik kapatan bordo-mavililer ikinci yarıda attıkları üç golle unutulmaz bir zafer elde ettiler. Trabzonspor'un ikinci yarıda sergilediği futbola karşı önlem alamayan Tigana eleştirilerin odağı oldu.

İSKENDER GÜNEN: BÜYÜK TAKIM FELSEFESİ (SABAH)


... 2-0'dan sonra böylesi büyük bir maçta sonucu kendi lehinize çevirebilmek kolay değil. Bu ancak büyük takımlara ait bir özelliktir. Trabzonspor'un bu karşılaşmadan alacağı büyük dersler var. Tabii ki Ziya Doğan'ın da. Her zaman söylediğimiz gibi Trabzonspor sahasındaki maçlarda koşullar ne olursa olsun bu oyun anlayışıyla sahaya çıkmak zorunda. Sadece takım savunmasını düşünerek oyunu lehinize çevirebilme şansınız yok. Elinizdeki kadroda özellikle ofansif anlamda katkı yapan oyuncuları bir takım bütünselliği içerisinde kullandığınız zaman dün geceki gibi bir sonucun ortaya çıkması yadırganmamalı diye düşünüyorum. Sonuçta, saha içi yardımlaşmayı öne çıkararak takım olma bilinci içerisinde sorumluluk alan oyuncuların fazla olduğu Trabzonspor'u ortaya koyduğu mücadeleden dolayı kutlamak gerekiyor.

LEMİ
ÇELİK: İKİ DEVRELİ MAÇ (FOTOMAÇ)


Trabzonspor sahaya, Beşiktaş'ı yenmek için çıkmadı. Öyle olsaydı ikinci yarıdaki kadroyla sahaya çıkardı. Beşiktaş ise maça tamamıyla kaybetmemeyi hedefledi. Halbuki bu, Trabzonspor'un mutlaka kazanması gereken bir maçtı. İlk yarıdaki 11 bence herkesi düşündürmüştür...

... Sonuç olarak bu maç bütün teknik direktörlere ve futbol adına örneklerle dolu bir taktik savaşı oldu. Trabzonspor kazandı ama bu maçtan çok dersler çıkarmalı ki ileriki haftalarda da bu sevinç sürsün.

OZAN PEZEK: KURTULUŞ GÜNÜ (TAKVİM)

Beşiktaş'ın defansı takıma ihanet ediyor. Deplasmanda 2-0'ı yakalayan bir takımın savunması 3 gol yiyorsa ve bu gollerin tümü çok komikse ellerini başlarının arasına alıp düşünmeliler. Geçen hafta olduğu gibi yine çizgi defans taktiğini yeterince uygulayamadılar. Bu taktik hata affetmez! Önce bunu kafalarına yerleştirmeliler.

... Şampiyonluğa oynadığını iddia eden bir takımın gol atmayı bilmesi kadar basit gol yememeyi de öğrenmesi gerekiyor. Ziya Doğan, ikinci yarıya inançlı bir takım çıkarmasının meyvelerini topladı ve Trabzon'u Kurtuluş Günü'nde sevince boğdu.

ERMAN TOROĞLU: KARTAL'IN İŞİ ZOR (HÜRRİYET)

Öncelikle şunu söylemekte fayda var. İki takım da futbolseverlere mükemmel bir mücadele ve keyifli bir maç izletti. Futbolda hata var. Daha az yapan maçı kazanır. Maç başladı, Trabzonspor bütün hatlarıyla hücum ediyor. Bence gereksizdi. Çünkü kaybederse her şeyini kaybedecek takım Beşiktaş. O zaman bu hırs ve telaş niye?

Bunda Trabzon seyircisinin de faktörü var. O da çok sabırsız ve eski Trabzon'u bir an evvel görmek istiyor.

... Tigana aldığı parayı, eğer kovulursa da alacağı tazminatı düşünüyor. Bazı futbolcular tabanı görünce oyundan kaçıyor. Acemi yönetim, eski teknik direktörün tazminatı başına belayken, Tigana'yı yollamayı düşünmüyor. Yani Beşiktaş'ın işi bundan sonra çok zor.

MUSTAFA DENİZLİ: SİYAH - BEYAZ (MİLLİYET)

Bu fatura ağır oldu. Ödemesi çok zor bir fatura olacak bu... Beşiktaş bir şeyi fark edemedi. 2-0 öne geçmesi Beşiktaş'ın iyi oyunundan kaynaklanmadı. Sahada ne yaptığını bilmeyen, oyun kurgusu fevkalade kötü bir Trabzonspor vardı ilk yarıda.

... Büyük takım 7-8 dakika içinde 3 gol birden yiyorsa burada çok ciddi bir hata vardır. Halbuki Ceyhun ve Gökdeniz biraz daha akıllı olabilseler, biraz da takımlarını düşünseler ikinci yarıda Beşiktaş gerçekten çok kötü bir durumla karşılaşırdı. Beşiktaş neticede maçı kaybetti, ama şok bir sonuçla da maç bitebilirdi...

... Dün akşam her iki takım da hem siyahı hem beyazı yaşadı. Siyahı önce yaşayan beyazın mutluluğuyla maçı tamamladı.

ŞANSAL BÜYÜKA: İKRAM YARIŞI (AKŞAM)

Ligde oynadığın 11 deplasman maçının ancak ikisini kazanıyorsan, bu 11 deplasman maçında tam 22 puan kaybediyorsan, 2-0 önde olduğun bir maçta 7 dakikada üç gol yiyip kaybediyorsan sen nasıl şampiyon olacaksın arkadaş, nasıl olacaksın?

... Bu bir ikram yarışıydı. İlk yarıda Ziya Hoca, ikinci yarıda Tigana ve Beşiktaş savunması ikram etti. Ama bu ikram yarışından Trabzonspor'la birlikte maçı izleyenler de kârlı çıktı. Futbolun yanlışları çok, kalitesi az olsa bile büyük bir heyecanı vardı. O heyecan bize yetti. Unutmadan söyleyelim. Ziya Doğan İnönü'deki 3-2'lik Beşiktaş galibiyeti ile göreve başlamıştı. Yeni bir 3-2'ye daha imza attı. Görünen o ki Beşiktaş, Beşiktaş'ın evladından çektiğini kimseden çekmedi.

ZEKİ ÇOL: TİGANA ACİZ KALDI (VATAN)

Azim, inat ve zafer... Trabzon'un ortaya koyduğu mücadeleyi ilk bakışta bu 3 sözcükle özetlemek de mümkün. Ama yetmez. Hırsı, inancı, taktik uygulamadaki başarıyı da buna katmak gerekir. Son zamanların en keyifli ve varolmak adına en etkili direnişini sergiledi Trabzon. 2-0 yenik kapattığı ilk yarının ardından öylesine coşkulu, öylesine tempolu ve öylesine dolu dolu oynadı ki... Şapka çıkartmamak olası değil.

... F.Bahçe'nin maçında skorun 2-0'dan 2-2'ye gelmesi ve Alkmaar'a elenmesi sonrası çoğu futbol otoritesi Zico'yu suçlamıştı. Belli düzeydeki takımların böyle bir skor avantajından sonra tur ya da maç kaybetmesini açıkçası ben de anlamakta zorlanıyorum. Tigana da tıpkı Zico gibi kenardan takımı yönetmekte son derece aciz kalıyor. Uzaktan uzağa şampiyonluk hayalleri kuran Beşiktaş son darbeyi de Tigana sayesinde Trabzon'da yedi.

LEVENT TÜZEMEN: RUH DEĞİŞİNCE (SABAH)

Ziya Doğan, www.ligtv. com.tr'ye verdiği röportajda, Tigana'ya da taş atarak, "1.5 yıldır aynı hocayla çalışıyorlar. Ama takım oyununu oturtamadılar. Trabzon olarak Beşiktaş'tan daha iyi bir takımız" yorumunu yaptı. Doğan'ın "Biz daha iyi takımız" yorumu ilk yarıda iflas etti.

... İkinci yarı Ziya Doğan, Mustafa Keçeli ve Musa'yı çıkarıp Ersen MartinFerhat ikilisini oyuna aldıktan sonra Trabzon ruh değiştirdi. Ve Trabzon, "Bizim takım ruhumuz Beşiktaş'tan daha iyi" iddiasına büründü.
Beşiktaş'ın yaptığı ofsayt taktiği başına büyük iş açtı. Trabzon 7 dakikada 3 gol buldu...

... Şimdi; Tigana'ya soruyorum; Dünyada acaba ofsayt taktiğine bağlı olarak savunma yapan takım kaldı mı? Bunu hoca olarak göremiyorsan, görüp de uyarmıyorsan senin hocalağı tartışılır. Büyük takım hocası büyük düşünür ve önlemini de alır. Mösyö Tigana, Mustafa Doğan operasyonunu ikinci yarıya başlarken yapmalıydın ve Delgado'nun fiziksel olarak tükendiğini görmeliydin. Ziya Doğan küçük maçlarda yapamadığı hamleleri büyük maçta yaptı ve Trabzon'un maçı döndürmesinde pay sahibi oldu.

ÖMER ÜRÜNDÜL: TAM BİR FELAKET! (SABAH)

Dün gece Avni Aker Stadı'nda temposu ve seyir zevki yüksek, atmosferi gergin ve de her yönüyle çok ilginç bir puan mücadelesi izledik. Beşiktaş eline geçirdiği büyük avantajı Tigana'nın harakirisiyle kullanamayarak kaybettiği üç puanla bir bakıma şampiyonluk yarışına veda etti...

... Trabzonspor maça üst düzeyde kazanma hırsıyla çıktı. Ama yenen bir gol ardından hakemle uğraşmak çok kötü bir ilk yarı skoru, aşırı sinirlilik ve bol sarı kart getirdi. Bu yarıda kırmızı kart çıkmaması mucizeydi. Devre arası imdada yetişmişti. Hakemi bırakıp futbol oynamaya başladılar. Ve de zoru başardılar. Hüseyin ve Ayman mükemmeldi. Ferhat da çok başarılıydı. Ziya Doğan'ın ikinci yarıdaki değişiklikleri de yerindeydi.

İLKER ATEŞ: YEDİ DAKİKA (FOTOMAÇ)

Bir maçın iki devresi ancak bu kadar birbirinden farklı olabilir. Eğer ilk yarıdaki futbol sonuna kadar devam etse Beşiktaş bu maçı en az üç farkla kazanırdı. Trabzonspor ise ikinci yarıdaki futbolunu 90 dakika oynasa sahadan yarım düzinelik bir galibiyetle ayrılabilirdi.

TURGAY DEMİR: HÜSEYİN VE ERSEN (FOTOMAÇ)

... Trabzonspor, bitti gözüyle bakılan maçı çevirmeyi bildi. Çok daha farklı da kazanabilirdi. Beşiktaş'ın bu maçta yıkılmayan tek oyuncusu Baki Mercimek'ti. Diğerleri üst üste gelen goller karşısında şaşkına döndüler. Ve zincirleme hatalarla çok önemli bir maçı daha mağlubiyetle kapatarak deplasman fobisi masalına yeni bir bölüm daha eklediler.

MERİÇ ENERCAN: ALIN TERİ VE EMEK (HÜRRİYET)

İkinci yarıda Doğan'ın Ersen Martin hamlesi, Beşiktaş'ın kimyasını bozdu... Ersen ve Umut, birer gol atıp, skor dengesini sağladı. Ve sonra yine Umut, Runje'yi mağlup ederek, skoru 3-2'ye taşıdı. Kimse inanamıyordu 7 dakikada yaşananlara. Hele o ilk yarıyı izledikten sonra... Kimbilir Trabzon için hoş bir tesadüftü belki de... Yok yok... Trabzonspor futbolcusunun emeği, alın teri ve yüreğiydi bu maçı kazandıran... Ve doğru olan...

MEHMET DEMİRKOL: BEKLENEN EFSANE (MİLLİYET)

Bizler futbolu skorundan dolayı sevmeyiz de... Yine de futbolun her şeyden önce bir skor oyunu olduğunu böyle maçlarda anlarsınız. Böyle, dünkü gibi bir maç kazanırsanız kimse size ilk yarıyı evinizde 2-0 yenik kapamanıza neyin yol açtığını sormaz? Kimse sizi suçlamaz. Oysa devre arasında yönetim hoca değişikliği yapmamıştır. 2-0 yenik olan da sizsinizdir, ikinci yarı 15 dakikada öne geçip küçük çaplı bir efsane yaratan da. Futbol insanları, haklı olarak bu durumdan şikayet ederler. Maç sonunda galip olanlar hariç tabii. Onlar mağrur çıkar halkın karşısına. Bir maçı 2-0'dan çevirmiş olmak, kafadan koparıp 4-0 almış olmaya yeğdir herkes için. Oyuncusu, taraftarı ve de özellikle hocası için. Halbuki ilk yarıdaki skorun da sorumlusu onlardır...

Cüneyt Türkmen / Sabah İnternet

1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Antalyaspor:1 Fenerbahçe:0
 22. haftanın görünümü
 İddaa 1-2 hafta oynanmayabilir
 F.B. Ülker:78-E.Pilsen:69
 Turkcell Süper Lig'de toplu sonuçlar
 Gençlerbirliği: 2 Kayserispor:2
 Sivasspor: 1 Konyaspor: 3
 Çaykur Rizespor: 1 Ankaraspor: 1
 Sakaryaspor: 1 Bursaspor: 3
 Havada bulut zirveyi unut
 Kabuslar bitmiyor
 Ulusoy, Trabzonspor'un stadını kapatabilecek mi?
 Ofsayta düştü
 Stat 2009'da tamam
 G.Saray maçı her şey demek
 A.Gücü'nün keyfi yerinde
 Kartal'ın inancı
 3.'lük için rakip Rusya
 Devam et Alex
 İyi ki Fener elendi
 Antalya'ya karşı 8'de 8
 Zico için bir şey söylemedim!
 Saran ihraç edildi
 Avrupa kapışması: G.Birliği-Kayseri
 Günün içinden
 İddaa sonuçları
 Skormetre
 Günün proğramı
İSKENDER GÜNEN
Büyük takım felsefesi
Maçın ilk yarısının 23. dakikasına...
KAZIM KANAT
Tigana'nın iflası
Bu özel maçın kaderini iki teknik adam...
LEVENT TÜZEMEN
Ruh değişince
Ziya Doğan, www.ligtv. com.tr'ye verdiği...
ÖMER ÜRÜNDÜL
Tam bir felaket!
Dün gece Avni Aker Stadı'nda temposu ve...
GÜRCAN BİLGİÇ
Sistem izin verir mi?
Bugün Antalya'da ilginç bir maç...
Türk aydını ikiyüzlü
Türk aydını ikiyüzlü
"Şöhretli iki kişi için neler yazılır, şöhret sahibi olmayanlar için...
Talabani, Barzani ve Halilzad petrolde anlaştı
Talabani, Barzani ve Halilzad petrolde anlaştı
Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Kuzey Irak'ta ilan edilen...
Gömlek altı jartiyer
Gömlek altı jartiyer
Milano kentinde düzenlenen İtalya moda haftasında en çok ilgi çeken...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu