kapat
   
09 Mart 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Milliyetçilik öldürücü boyutta"

Aşırı milliyetçilikte öldürücü bir artış olduğunu vurgulayan The Economist: Murat Belge gibi pek çok önde gelen yazar ölüm tehditleri alıyor..

Türkiye'de aşırı milliyetçilikteki yükselişin, son dört yılda gerçekleştirilen olumlu reformlar için tehdit oluşturduğu öne sürüldü.

The Economist dergisi, Youtube'a erişimin yasaklandığına, "Sayın Öcalan" diyen bir Kürt politikacısının cezalandırıldığına dikkat çeken dergi, buna karşın "Kurtlar Vadisi"nin yayından kaldırıldığını anımsatarak "Bu işin sonu ne olacak?" sorusunu sordu.

The Economist dergisi son sayısında "Atatürk'ün bayrağını dalgalandırmak" başlıklı yazıda Türkiye'deki aşırı milliyetçilikte "öldürücü" bir artış olduğunu öne sürüldü.

Dergideki makale Avukat Kemal Kerinçsiz'le başlayarak, şöyle devam ediyor:

"Osmanlı flamalarıyla süslü, duvarlarında Atatürk resimleri ve Türk bayrakları asılı olan bir ofiste çalışan avukat Kemal Kerinçsiz, bu hayattaki görevinin Türk milletini 'Batı emperyalizminden ve Türkiye'yi yok etmeye çalışan küresel güçlerden korumak' olduğunu söylüyor.
Geçtiğimiz 2 yıl içinde, üyesi olduğu Türk Hukukçular Derneği olarak Türk entelektüellerine Türk ceza kanunun 'Türklüğü aşağılamayı' suç sayan 301. maddesi gereği dava açmışlar.
Kerinçsiz milliyetçiliğini mahkemeler ve hukuk ile sınırlamış. Ama dışarıda, bir kısmı emekli ordu mensupları tarafından yönlendirilen yeni aşırı milliyetçiler, silahlara el basıp yeminler etmeye ve ellerinde Kuran'larla 'Türkleri dünyanın efendisi yapmaya' ve hatta 'ölmeye, öldürmeye' ant içerek dolaşıyorlar.
Geçtiğimiz Ocak ayında Kerinçsiz'in hedeflerinden bir tanesi; Ermeni asıllı Türk gazeteci Hrant Dink, adı Ogün Samast olan 17 yaşında bir milliyetçi tarafından 'Türklüğü aşağıladığı' gerekçesi ile vurularak öldürüldü. Gün ortasında İstanbul'un en işlek caddelerinden birinde işlenen bu cinayet, yabancı düşmanı milliyetçiliğinin dirilişi ve Türkiye'nin azınlık vatandaşlarına ve Kürtlere yönelik tüyler ürperten bir meydan okumasıydı. "

Öte yandan yazıda, bazılarında başında emekli subaylar olan yeni aşırı milliyetçi grupların üyelerinin silahlar ve Kuran üstünde yemin ettiklerine dikkat çekilerek, şöyle devam ediliyor:

"Milliyetçilikte yükseliş, Recep Tayyip Erdoğan'ın başında bulunduğu ılımlı İslamcı hükümetin dört yılda yaptığı olumlu reformları tehdit ediyor. Zaten, milliyetçi tutkular, kısmen, Kürtlere daha çok özgürlük veren, ordunun yetkilerini kısaltan, Kıbrıs'ta taviz içeren bu reformlara tepki olarak yükseldi. AB'nin birçok üyesinin Türkiye'yi istemediği bilinmesi de bu tutkuları daha da alevlendirdi."

"Başbakan Erdoğan ve ana muhalefet partisi CHP lideri Deniz Baykal, istisna olmadıklarını gösterdiler. Dink'in cenaze töreni için 100 binden fazla Türk, 'Hepimiz Ermeniyiz' diyerek toplandıklarında Sayın Erdoğan, 'fazla uzağa gitti' değerlendirmesini yaptı. Erdoğan ve Baykal, 301. maddenin kaldırılması çağrılarına direndiler ancak değiştirileceğine ilişkin işaretler var."

İngiliz dergisi, politikacıların seçim öncesi milliyetçi olayları çekmek istediklerini belirtirken, "Sayın Erdoğan da, milliyetçi kimliğini parlatmanın, Mayıs ayında ateşli bir laik olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yerine geçme umutları için Türkiye'nin şahin generallerinden desteğini sağlamaya yardımcı olacağını umuyor" yorumunu yaptı.

Ancak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın kısa bir süre önce yaptığı çıkışının pek böyle olmayacağını savunan dergi, Büyükanıt'ın ABD ziyareti sırasında yaptığı açıklamalarına dikkat çekti.


Ayrıca, Economist, SABAH yazarı Murat Belge'nin, Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde Jön Türkler tarafından benimsenen ırkçı milliyetçilik dalgasıyla bugünk gelinen nokta arasında büyük benzerlikler bulunduğu yolundaki sözlerini aktarıyor ve "Bugün olduğu gibi o dönemde de genel inanış, Batılı güçlerin kendi yandaşlarını güçlendirmek ve ülkeyi bölmek için uğraştıklarıydı" diye yazıyor:

Murat Belge'nin, "Yaşamak için düşmanını öldüreceksin mantığı, genç Türkler'e 'Türk'ün Türk'ten başka dostu yoktur' söylemini öğreten eğitimle aşılanıyor" sözlerine yer veren Economist te "Murat Belge gibi pek çok önde gelen yazar ve akademisyen ölüm tehditleri alıyor. Bazıları polis korumasında. Peki bu işin sonu ne olacak?" deniliyor.

SABAH İNTERNET

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Gaziosmanpaşa sapığı yakalandı
 Irak'ta düşen uçakta sağ kurtulan Akyüz Adana'ya getirildi
 4 DEP'liye 7.5 yıl hapis
 Mucize Türk ismini hatırlayamadı!
 Siirt'de çatışma: 3 şehit
 OKS yerine yeni model
 Başbakanlık gazetecileri fişliyor mu?
 Youtube yasağı kalktı
 Rumlar Lokmacı'daki duvarı yıktı
 Bir de İslamcı Andıç var- Fatih Altaylı'nın yazısı
 Hava sıcaklığı artacak
 Bir haftada 56 kaza 64 ölü
 Genelkurmay'da köstebek kuşkusu
 İstanbul'da yol durumu!
 'Eşitlik için önlem alınsın'
 Dünya, YouTube yasağını konuştu
 Türkiye-Azerbaycan diaspora kardeşliği
 Doğu Perinçek için hapis istemi
 Anne-kıza kan davası kurşunu
 Rumlar Lokmacı'daki duvarı yıktı
 Zehir iddiası AİHM'den döndü
 Başer ve Ralston balıkçıda
 "Emniyet'i eskiden beri severdim"
 RTÜK kadrosuna ilahiyatçı alınıyor
YILMAZ ÖZDİL
O şimdi asker canı neler ister
Bir rapor çıktı ortaya...
ERGUN BABAHAN
"Rapor"lu gazetecilik
NEW YORK

Türkiye...
MEHMET BARLAS
Zorlu'nun aldığı arsa dört Boğaz Köprüsü...
FATİH ALTAYLI
Bir andıç daha var
Genelkurmay'ın yeni bir "andıçı"...
UMUR TALU
Bak ne diyor hâlâ!
Tasniften asla bıkmıyorlar. Yine...
ERDAL ŞAFAK
Artılar ve eksiler
Fransız Devrimi'nden 40...
Kayıp İranlı general Hizbullah'ı anlatıyor
ABD'nin kaçırdığı söylenen Askari'nin İsrail'in para desteğiyle...
Prens Harry Irak'taki görevine ezan dinleyerek hazırlanıyor
İngiltere Prensi Harry mayıs ayında birliğiyle birlikte Irak'a...
Hedef 1.5 milyar $'lık Fenerbahçe
Hedef 1.5 milyar $'lık Fenerbahçe
Aziz Yıldırım, 1 milyon üye hedeflediklerini, buradan gelecek parayla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu