kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
  • Şu an 12 Mart 2007 - Pazartesi tarihli sabah.com.tr'yi okumaktasınız.
  • Bugüne ait sabah.com.tr içeriği için tıklayın »
kapat

Sabah, içeriğini okur denetimine açıyor. Gazetedeki haberden baskı kalitesine, web sayfası düzenine kadar, eksik, yanlış, hatalı, meslek etiğine aykırı bulduğunuz, merakınızı uyandıran hususları Okur Temsilcisi'ne iletin. Şikayet, eleştiri, soru ve önerilerinizi bekliyoruz.
 
 
Obdusman Nedir? Ombudsmanın Çalışma Kuralları Yavuz Baydar Kimdir? Türkiye Hazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi
 
Tel:
0212 354 35 08
Fax:
0212 354 36 84
 
Bu nasıl irtifadır?
PISA araştırması ve veriler
'Kar yangınları'
Gazetelere ceza yağdı

Bu nasıl irtifadır?

Haberin sayfaya yolculuğunda tatsız sürprizler çıkabilir. Bu kez "hataların anası" bir ölçüm biriminin yanlış çevirisiyle başlamış, araya "çığ" girmiş, okur da şaşırmış.

5 Mart 2007 tarihli gazetede, arka sayfada yer alan bir haberde, "çığ altından telefonun ışığıyla" hayat kurtarıldığı anlatılıyordu. Başlık da böyle bir ifadeyle sayfanın üst sol köşesine yerleştirilmişti.
Haberin spotunda beş bin metrede kar altında kalan bir kayakçının, cep telefonu ışığını göstererek yerini belli ettiği anlatılıyordu.
Ama okurumuz Serdar Başoğlu'nun, kafası karıştı.
"Haber bazı mantık hataları içeriyor" diye yazmış.
Şöyle bir eleştiri notunu da eklemiş:
"Bunlardan biri, olayın 5 bin metre yüksekte meydana geldiği... Bilindiği gibi irtifada oksijen sınırı 2 bin 200 metrede başlar. Yükseğe çıktıkça soluma güçleşir. 5 bin metre ise dışardan oksijen desteği almayı gerektirir. Bu irtifada normal koşullarda kayak yapmak biraz zor gibi. İkinci ve daha da önemlisi, o irtifada normal bir cep telefonunun bir baz istasyonu ile bağlantı kurma şansı. Diyelim ki meteorolojik koşullar elverdi ve bir anlık bağlantıyı sağladı. Haberin devamında ise bu haberleşmenin sürekliliği vurgulanıyor. Kazazede çığ altından arkadaşını arıyor, kurtarma helikopteri kazazede ile aynı kanaldan haberleşiyor vs. Ve yine diyelim ki bu normal bir cep telefonu değil, uydu telefonu olsun. Kurtarma helikopteri telefonu açıp kapatmasını istiyor ve yerini ışığından saptıyor. Bu nasıl bir cep telefonudur ki, ışığı çığın altından dışarıya yansıyıp helikopter tarafından görülebiliyor? Eğer kazazedenin üzerindeki karın kalınlığı ışığı geçirecek kadar ince ise, o zaman kazazede nasıl olup da kendini kurtaramıyor? Sanırım bu haberde ciddi çeviri hataları ya da editör hatası var. Bunu sizinle paylaşmak istedim."
Muhabir Gökçen Kesgin'in açıklaması:
"Okurun bahsettiği '5 bin metre' haberde '5 bin feet' olarak geçiyor. Bu da yaklaşık 1.500 metreye denk geliyor. Birimlerin yazılışında bir hata yapmışım. Kayakçının 'çığ altında kalması' gibi bir ibare ise benim yazdığım haberde bulunmuyor. Kayak sırasında buz kütlesinin kopması üzerine kayakçı yumuşak kar üzerine iniş yapmayı başarmış. Ancak bundan sonra devam edeceği için ölümü beklemeye başlamış. Bu sırada karanlık olduğu için cep telefonunun ışığıyla kurtarıcıları yönlendirebilmiş. Hatamdan ötürü özür dilerim."
Görüyorsunuz bir haber nasıl farklı bir anlatıma, içeriğe yönelebiliyor.
Şimdi de Gökçen Kesgin'in sayfaya gönderdiği özgün çeviri metnine bakalım:
"Kayak düşkünü İngiliz sporcu, Fransa'nın Alp Dağları'nda karlar altında donarak ölmekten cep telefonunun sinyal ışığı sayesine kurtuldu. Alpler'deki kayak pistinde snowboard yapan Thomas Murphy (30) aniden bir buzulun koparak üzerine yuvarlanmaya başladığını gördü. Kayakçı, 'Bir anda bütün ümidimi kestim. Ben yumuşak kar üstünde kayabilirim. Üzerime gelen buzulu aşamayacağıma emindim. Gözlerimi kapatıp ölümü beklemeye başladım' dedi. Ancak sonra '5 bin metre yükseklikte çekmez' dediği cep telefonunu denemeye karar verdi. Zorlukla telefona ulaşarak yakın bir arkadaşına başına gelen felaketi haber verdi. Arkadaşı da hemen bölgedeki arama kurtarma ekiplerini alarma geçirdi. Helikopterle bölgeyi tarayan arama kurtarma ekipleri de Murphy'den cep telefonunun ışığını arada sırada açıp kapatmasını istedi. Bu sayede kayıp kayakçının yeri kolaylıkla tespit edilerek sadece birkaç sıyrıkla kurtuldu. İngiliz Sky televizyonuna konuşan Murphy, 'Bu gerçek bir mucize. Kurtulabileceğime ben bile inanmıyordum' dedi. Tekrar snowboard yapacağını ve bu spordan vazgeçmeyi düşünmediğini de sözlerine ekledi."
Tam bir "aslında olan ne?" durumu var burada. Muhabir çeviride feet ölçüsünü metre olarak yazmış, ardından sayfa editörü kopan buz parçası yerine metinde olmayan çığ olgusunu eklemiş.
Böylece ortaya garip bir haber çıkmış.
İrtifa 1.500 metre olunca tabii cep telefonunun neden çalıştığı da anlaşılabiliyor. (Her ne kadar GSM uzmanları yüksek irtifalarda da çalıştığını söyleyeseler de, düşük irtifa bağlantı şansını artıran bir olgu.)
Hatayı herkes yapabilir, ama bu vak'ada eksik olan nokta, sayfa editörü Şirzat Bilaller'in okurumuzdan önce davranıp, "feet" olayını sorgulamasıydı.
Şüphelenip muhabire soru sormak ve metni tartışmak editörlüğün genindedir.
Neyse, iyi ki külyutmaz okurlar var.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kadınlar nerede?   / 05-03-2007
 İktidarla 'yakın' temas   / 26-02-2007
 Vadiden mektuplar   / 19-02-2007
 Önemli bir eksiklik   / 12-02-2007
 Bulanık suda av   / 05-02-2007
 Hoşgörü için göreve   / 29-01-2007
 Bilgi dağarcığı   / 22-01-2007
 Şiddet ve göbek   / 15-01-2007
 Gerçeğin yüzleri haberde olmalı   / 08-01-2007
 2007 beklentileri   / 01-01-2007
MURAT BARDAKÇI
Sivil toplum örgütü sırtını devlete dayamaz
Sivil...
OKUR TEMSİLCİSİ
Bu nasıl irtifadır?
Haberin sayfaya yolculuğunda tatsız...
ÜLKÜ TAMER
"Dünya pırıl pırılmış... Bana ne!"
Orhan...
Aslan'nın inadı inat
Aslan'nın inadı inat
Galatasaray, Trabzon'u Arda ve İliç ile devirip, "Zirve mücadelem...
'Dan dun'dan tangoya
'Dan dun'dan tangoya
Futboldan çok 'Dan Dun'un oynandığı maçta Beşiktaş, kaleyi bulan tek...
Baykal'dan jet yanıt
CHP lideri, Erdoğan'ın, "Sürpriz olabilir" açıklamasına sert tepki...
Sezer'e 'yeşil form'
Muhtarlıklarda 25 Aralık'ta askıya çıkan seçmen listeleri 1 Mart'ta...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu