kapat
   
14 Mart 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan
İsimsiz ve imzasız açıklama

Irak ile ticari ilişkiler kapsamında 'akaryakıt kaçakçılığı' ve 'SOMO' ile ilişkiler konularındaki yazılarıma Bakan Tüzmen rahatsız olmuş olacak ki bağlı olduğu Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan (DTM) devlet geleneklerine uymayan usulde isimsiz ve imzasız biraz da örtülü olarak tehdit içeren ve bir 'andıç'ı andıran açıklama aldım.
Yüzücü Bakan Tüzmen'e bağlı DTM'nin sahip olduğu üslup ve değerlerden ari olarak, kendi sahip olduğum kamu adabı ve ilkelerim ölçüsünde ben yine de bir bölümünü burada okuyucularımın dikkatine sunacağım.
Yazım üzerine , DTM'nin altına isim ve imza koyma cesareti gösteremediği açıklamada, "Irak'tan petrol ürünleri ticaretiyle 14.6.2003 tarihi öncesinde bir ilgisi bulunmamaktadır" deniliyor. Madem öyle, bir çok ihracatçı firma SOMO'ya yapmış olduğu ihracatların bedelini DTM'nin talimatları çerçevesinde neden TIPIC'den tahsil ettiler?
Benim, SOMO'nun transit petrol ürünleri ve türevleri için anlaşma imzaladığı kendi ifadeleri ile "5 ile başlayıp 31'e kadar arttırdığı" firma sayısı ile ilgili olarak, bu yeni kontratların hangi tarihlere tekabül ettiği soruma "06.03.2007 tarihli yazımızda cevap verilmiştir ve bu yöndeki soru ve iddialar da mesnetsiz ve kamuoyunu yanıltıcı niteliktedir" ifadesine yer verilerek iddia değil açık soruma cevap verilmemektedir.

Kendi yazdıklarından bihaber
Aynı yazıda, DTM'ye yapılan başvurulara "firmanın petrol ürünleri ticaretine ilişkin sözleşmeyi SOMO ile yapması " koşuluyla " başkaca herhangi bir kıstas aranmaksızın izin verilmektedir" denmekte, ancak kendi yazdıkları yazıdan bihaber şekilde "güvenlik mülahazaları ile işleme alınmayan birkaç örnek dışında" ifadesi sanki bana aitmiş gibi, 5 firmadan 31 firmaya ulaşılan süreç bilinçli ihmal edilmektedir.
Devamla, "DTM'nin izin verdiği 9 şirketin, (akaryakıt) ' ...kaçakçılığa karıştıklarına dair savcılığa intikal etmiş dosyaları ortaya çıktığı...' yönündeki iddia tümüyle kamuoyunu yanıltıcı niteliktedir" denilerek; kendi yazılarından alıntı yaptığım "19.10.2006 tarihinde, haklarında akaryakıt kaçakçılığına karıştıklarına dair savcılığa intikal etmiş soruşturma raporu bulunan 9 firmanın izinleri, DTM tarafından askıya alınmıştır" beyanı, sanki bana ait gibi gerçek bir vurdumduymazlıktan gelinmekte, hayret edilecek bir şekilde aynı paragrafın devamında da "İlgili Denetim raporlarında akaryakıt kaçakçılığına karıştıkları iddiaları yer alan 9 firmanın izinleri bu karardan hemen sonra durdurulmuştur" ifadesine yer verilmekte... Ben ancak şaşkınlık ile ne yazdıklarının farkında olmadıklarını düşünüp hiç bir yorum yapmıyorum.

Bakanı rahatsız eden ne?
Kamuda uzun süreler üst düzey görevler üstlenmiş, kamu terbiyesi almış birkimse olarak yazdıklarımın farkındayım. Kimseye itham ya da isnatta bulunmuyorum. Aksine Başbakan Erdoğan'ın bile şaşkınlıkla gündeme getirdiği akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili olarak bana ulaşan devletin resmi belgeleri ile kamuoyunda oluşan ve açıklamaya ihtiyaç duyulan soruları gündeme getiriyorum. Bakanınız Kürşad Tüzmen bundan neden rahatsız oluyor? Gündeme getirdiğim konu ve sorular ülke ve bölge politikası açısından çok önemli. Akaryakıt kaçakçılığı konusunda CIA raporlarında adı geçen ve geçmişte bir ulusal gazeteye de manşet olan şu anda etkili ve yetkilinin kim olduğunu da kamuoyu merak ediyor sanırım.
Beklediğim aynı saygı ölçüleri ile devletin getirdiği sorumluların bu ihtiyaca cevap vermesidir. Ancak, işin çok ilginç olan tarafı aynı yönde, aynı konuda bu defa benim değil, devletin bizzat sorumlu savcılarının aklına gelen ve Bakan Tüzmen'e bağlı Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer beyefendinin makamından cevaplandırmasını istediği sorulardır.
Madem gündeme gelen akaryakıt kaçakçılığı ve SOMO ile ilgili hiçbir sorun yok, herşey güllük gülistanlık. O zaman Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı DTM'den 12.02.2007 tarih ve 2006/583.sor. sayılı elimde mevcut bulunan yazı ile neden sorular yöneltmektedir? Sorulan 7 adet soru sayısını hatırlatayım. Sizde arzu ederseniz soruları ve cevaplarını verebilirseniz sevinirim.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gazete tirajlarının denetiminde rekabet ihlal edilebilir mi?   / 13-03-2007
 DTM Müsteşarı açıklama yerine teyit göndermiş   / 11-03-2007
 İş Bankası'nın yeni Genel Müdürü kim oluyor?   / 10-03-2007
 Otomotiv sanayicilerimizin de DİR ile ilgili söyledikleri var   / 09-03-2007
 CHP oturuma katılmazsa Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılabilir mi?   / 08-03-2007
 İMKB'ye yargı tokadı   / 07-03-2007
 Bir kriz de Yargıtay'a üye seçiminde   / 06-03-2007
 DTM'den cevap var ancak!..   / 03-03-2007
 Suzan Sabancı: Erdoğan'la bir dönem daha istikrar için gerekli   / 02-03-2007
 Dalgalanan piyasalarda esen rüzgâra kendinizi kaptırmayın   / 01-03-2007
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Beş yılda 112 milyar dolar geldi, devamı iki gelişmeye...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan
İsimsiz ve imzasız...
'Çaydan geçme' dramla sonlandı
BELBİM A.Ş.'nin eski müdürünün görevden alınmasına neden olan 'çaydan...
Kandilli: Doğu Anadolu fay hattı hareketli
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, 25 Şubat'tan bu...
Acaristanbul için yıkım kararı çıktı
Acaristanbul için yıkım kararı çıktı
Yıkım kararı Beykoz Encümeni'nin 5'inci toplantısında alındı. Buna...
İrtemçelik bastırdı, sözde soykırım arşivden silindi
İrtemçelik bastırdı, sözde soykırım arşivden silindi
14 Şubat tarihinde Alman haber ajansı DPA'da yer alan "BM uzun...
IMKB
E: 41.666 D:% -0,74
DOLAR
S: 1,414 D:% 0,248
EURO
S: 1,866 D:% 0,404
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu