kapat
   
20 Mart 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Bankacılık sistemi nereden ve nasıl sinyal alıyor?

Mali sektör kurumları, ekonomik faaliyetin tam ortasındadır. Bu pozisyonları nedeniyle pek çok faktörden etkilenirler. Bu kurumlar, mevduat sahiplerinin, sermaye piyasası yatırımcılarının, yurtdışı kreditörlerin, hissedarları, kredi kullananların tercihlerini, beklentilerini ve davranışlarını yakından izlemek durumundadır. Hükümetlerin ekonomi politikaları ve uygulamaları ile merkez bankalarının para politikaları mali kurumlara doğrudan, diğer kişi ve kurumlar yoluyla da dolaylı olarak yansır . Nihayet, ekonomik hayatı ve mali kurumları düzenleyen kurallar ve denetim yaklaşımı da mali kurumların davranışlarını şekillendirir.

İstikrar amaçlayan politikalar
Sözünü ettiğim faktörleri inceleyerek mali sektörde önemli bir ağırlığa sahip bankaların davranışlarının nasıl değiştiğini değerlendirmeye çalışalım. Son beş yılda büyüme hızlandı. Kamunun daha disiplinli bir maliye politikası izlemesi nedeniyle kamu kesimi açığı ve borç toplamının milli gelire oranı düştü .
Yüksek iki haneli enflasyondan tek haneli enflasyona gelindi. Özelleştirme hızlandı, özel sektörde yatırımlar arttı. Mali ve mali olmayan şirketlerin dışardan borçlanmaları büyüdü. Dış ticaret hacmi genişledi. Türkiye'ye gelen sermaye miktarı önemli ölçüde arttı. Yıllık net sermaye girişimi 19902001 döneminde 4 milyar dolar iken 20022006 döneminde 26 milyar dolar oldu. Kamu kesiminin borç stokunun milli gelire oranı 2001'de yüzde 100 iken 2006'da yüzde 64 oldu. Toplam mevduat içinde Türk parası mevduatın payı 43'Ten yüzde 60'a çıktı. Merkez Bankası'nın kısa vadeli faiz oranı ortalaması 2002'de yüzde 50'den 2006'nın ilk yarısında yüzde 14'e geriledi.

Mali sektör güven tazeledi
Bankalar, finansal kiralama ve faktoring şirketleri için kuralları AB kurallarına yaklaştırdı, denetim de siyasi etkinin daha az olduğu düşünülen BDDK'ya bırakıldı . Mali kurumlarda risk yönetimi ve kurumsal yönetim önem kazandı. Ortaklara açılan krediler sınırlandırıldı, sermaye yeterliliği yükseltildi. Sorunlu krediler çok daha yakından izlenmeye ve daha hassas karşılık ayrılmaya başlandı. Mali kurumların öz sermayeleri daha güçlü oldu. Yabancıların sigorta ve bankalara olan yatırımları arttı. Yatırımlarını mali sektörde değerlendirmek isteyenler için mali sektör güven tazeledi.

Sektör büyüme odaklı
Ekonomik faaliyetin iyileşmesi, rekabetin artması, daha etkin denetim ve dünya ekonomisindeki olumlu seyir ile birlikte mali sektör kurumlarının yeni hedefi büyümeye odaklandı. Türk parası mevduatın büyümesi, dış kredinin daha cazip hale gelmesi, beklentilerin iyileşmesine bağlı olarak kredi talebi aktif yapısını önemli ölçüde etkiledi. Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürmesi ve Maliye'nin aracılık maliyetlerinin azaltılmasına yönelik olumlu yaklaşımı da güçlü bir sinyal oldu.
Ağırlıklı olarak devlet iç borçlanma senetlerinden oluşan menkul kıymetlerin aktifler içindeki payı son beş yılda 6 puan azalarak Eylül 2006'da yüzde 34'e geriledi. K redilerin aktif içindeki payı 9 puan artarak yüzde 44'e çıktı. Mevduatın krediye dönüşme oranı ise yüzde 70'lere ulaştı. Hem kurumsal krediler, hem de tüketici kredileri arttı. Bankalar bu büyüme trendini korumak için sermayelerini güçlendirme çabasına girişti. Yabancı yatırımcılar ile ortaklık girişimine bu açıdan da bakmak gerekiyor.

Bankacılıkta büyüme sinyalleri
Son beş yılda yaşanan bu gelişmelere bakarak bankaların sinyalleri doğru algıladıkları söylenebilir mi? Bence evet. Ekonominin büyümesi, kamunun borçlanma ihtiyacının azalması beklentilerin iyileşmesi, enflasyonun gerilemesi ve Merkez Bankası'nın kısa vadeli faiz oranları yoluyla gönderdiği sinyaller kredi genişlemesinin doğru olduğunu gösteriyor. Kredilerin doğru alanlarda kullandırılıp kullandırılmadığı ise başka bir yazının konusu.
2006'nın ilk yarısında yaşanan dalgalanma ve kısa vadeli faizlerin yükselmesi ile birlikte bankalara gelen sinyaller farklılaştı . Bu nedenle kredilerde bir yavaşlama söz konusu. Dünya piyasalarındaki dalgalanmalar ve seçim atmosferi sinyalleri karıştırıyor. Sinyalleri doğru algılamak istiyorsanız bankaları yakından izleyin.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bütçe açığı ve gelişimi   / 18-03-2007
 Maliye'nin başarısı maliye politikasının ön koşuludur   / 17-03-2007
 Bakan Tüzmen'in intikam operasyonu gerçeklerin üstünü örtemez   / 16-03-2007
 Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan
İsimsiz ve imzasız açıklama
   / 14-03-2007
 Gazete tirajlarının denetiminde rekabet ihlal edilebilir mi?   / 13-03-2007
 DTM Müsteşarı açıklama yerine teyit göndermiş   / 11-03-2007
 İş Bankası'nın yeni Genel Müdürü kim oluyor?   / 10-03-2007
 Otomotiv sanayicilerimizin de DİR ile ilgili söyledikleri var   / 09-03-2007
 CHP oturuma katılmazsa Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılabilir mi?   / 08-03-2007
 İMKB'ye yargı tokadı   / 07-03-2007
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yeni program ve yeni çıpa gereği
Haftasonu Ekonomi...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Bankacılık sistemi nereden ve nasıl sinyal alıyor?
Mali...
MELİHA OKUR
İETT garajı bence1 milyar dolar eder!
Müjdeler olsun!...
Bir üniversitede ilk eşcinsel kulübü
Bilgi Gökkuşağı Lezbiyen - Gay - Biseksüel - Transseksüel - Travesti...
Ellerimi birkaç milyon dolara sigortalattım
Yılda 140 konser veren ünlü piyanist Fazıl Say: Ellerimi...
Ka-Der'in bıyıkları 88 yıl önce kullanıldı
Ka-Der'in bıyıkları 88 yıl önce kullanıldı
Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği'nin (Ka-Der), kadınların...
Cumhurbaşkanı bile kandırılmış
Cumhurbaşkanı bile kandırılmış
Çankaya, sahte şehit için yapılan başvuruyu ciddiye aldı. Mezarın...
IMKB
E: 41.779 D:% -0,10
DOLAR
S: 1,401 D:% -0,391
EURO
S: 1,862 D:% -0,401
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu