kapat
   
21 Mart 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Zana'dan tuhaf açıklama

Eski DEP Milletvekili Leyla Zana, uzun süre devam eden sessizliğini bozdu. Zana, Kürtlerin 3 yoldaşı olduğunu bunların ise Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Kuzey Irak Bölgesel Hükümet Başkanı Mesut Barzani ve Abdullah Öcalan olduğunu söyledi.

Diyarbakır Fuar Alanı'nda kutlanan Nevruz töreninde Kürtçe ve Türkçe konuşan Zana, Kürtçe yaptığı konuşmada, "Kürtlerin 3 yoldaşı vardır. Bu üçü de çok değerledir. Kürtlerin yüreğinde önemli bir yere sahiptir" dedi. Zana, "Bircinsi Celal amca (Celal Talabani), Irak Devlet Başkanı, bir Kürt lideri ve kardeşliğe inanıyor, hepimizi de kabul ediyor. İkincisi Mesut amcadır. Kürdistan Bölge Başkanı, yani o da bizi kabul ediyor. Üçüncüsü hepimizin dile getirdiği gibi siz ona reber, başkan diyorsunuz. Hepimizin yüreğinde Kürt halkının iradesi olarak anlatıldığı başkan Öcalan'dır. Üçü de yüzümüzün akıdır, kulağı, yüreği ve beynidir. Yüreğimizde yer edinmişlerdir" diye konuştu.

SİZİ İNANÇSIZ GÜÇSÜZ GÖRDÜM

Nevruz'un özgürlüğün tanımı olduğunu söyleyen Zana, "Hiçbir halk dilsiz, tarihsiz ve kültürsüz millet olmamıştır. Varlığınıza sahip çıkın, özgürlüğünüze sahip çıkın" dedi. "2.5 yıldır sizin içinizde dolaşıyorum" diyen Zana, "Sizi inançsız, güçsüz gördüm. Gün be gün inancınızı güçlü tutun. Özgürlük, barış, eşitlik ve büyük umutlarınızı kaybetmeyin. Büyük umutlarımıza mutlaka kavuşacağız, bu konuda inancınızı yitirmemenizi istiyorum" dedi. Zana, Kürtçe yaptığı konuşmasının sonunda ise Türkçe hitap ederek şunları söyledi:

KÜRTLER KORKULU RÜYA DEĞİLDİR

"Türkçe konuşacağım şimdi de, biliyorum, siz de biliyorsunuz ki benim Türkçem çok kıttır. Ama Türk yetkililerine bir mesajım var, bundan dolayı Türkçe konuşacağım. Nevruz coşkudur kardeşliktir kim bayram olarak görmek istemiyorsa, onun bayramı değildir. Nevruz, kendine bayram olarak gören herkese kutlu olsun. Bu ülkenin geleceğini düşünen her insan bilmelidir ki Kürtler, halkların kardeşliğini istiyor. Yani Kürtler, korkulu bir rüya değildir. Kürt halkı, Çanakkale ve Kıbrıs'ta bunu ispatlamışlardır. Hiçbir zaman sırtını Türklere dönmemiştir ama her zaman sırtından vurulmuşlardır. Önemli ve dürüst bir halktır. Kimseyi incitmeye asla izin vermeyiz.

KÜRTLERİN YÜZDE 90'I BİRLİKTEN YANA

Ve istediği, sizden küçük bir parça olarak diliyorum onun için barışı söylüyorum ve Türkiye'deki akademisyenlere, aydınlara, hükümet yetkililerine sesleniyorum. Bir anket yapsınlar ve Kürtlere şöyle sorsunlar: Sizler tek başınıza yaşamak istiyor musunuz, yoksa eşit koşullarda, birlikte özgür mü olmak istiyorsunuz? Bunu araştırsınlar. Hiç kimse halkın üstünde değildir. Bu iradeye inanmak lazım. Hiç kimse korkuların esiri olmaz. İnanıyorum ki halkın yüzde 90'ı birlikte yaşamaktan yana olduğunu açıklayacaktır. Bölünme sanal bir bölünmedir."

BAYDEMİR KONUŞMASINI TAMAMLAYAMADI

Leyla Zana'dan sonra konuşmasını yapmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir platforma çıktı. Halkı Kürtçe selamlayan Baydemir, Nevruz'un halklar tarihindeki önemine değindiği sırada olayların çıkması üzerine konuşmasını tamamlayamadan platformdan indi.
Abdullah Öcalan posterleri taşıyan kişileri göstericileri göz altına almak isteyen güvenlik güçleriyle yaşanan arbedede, 7 kişi gözaltına alındı. İHD Diyarbakır Şube Başkanı ve Genel Başkan Yardımcsı Avukat Selahattin Demirtaş ve DTP İl Başkan Yardımcısı Musa Farisoğlu, güvenlik şube amiriyle görüşerek, karşılık provokasyona zemin hazırlamamak için çaba sarf etmelirini istedi. Şube Amiri de Öcalan'ın posterlerine DTP'li görevlilerin müdahale etmediğine dikkat çekerek, uyarıda bulundu. Kısa süreli yaşanan gerginlik tarafların görüşmeleri sonrasında sona erdi.

ÖCALAN'IN MESAJI OKUNDU

Sabah saat 11'de Ahmet Türk, Leyla Zana, DTP il Başkan Yardımcısı Farisoğlu, sembolik olarak Fuar alanı ortasında Nevruz ateşini yaktı. Ateşin yakılması sonrasında Asrın Hukuk Bürosu imzalı bir bildiri okundu. Öcalan'ın Nevruz mesajı olduğu ileri sürülen mesajda, şöyle denildi:
"Benim zehirlenmem konusuna ilişkin herhangi bir bilgim yoktur. Ben Özel bir rehineyim, yaşayıp yaşamamam benim için çok önemli değildir, sizler için yaşıyorum. Sevgili halkım siz bunu böyle bilin. Kaldığım oda konusunda veya eşyalarıma ilişkin herhangi bir kimyasal bir etkenin olup olmadığı konusunda da bilgi sahibi değilim. Bağımsız, bir heyet gönderebilirler.

KAPKAÇCILAR DA İŞ BAŞINDAYDI

Sahnenin karşısında bulunan binanın çatısına çıkan ve yaşları 8-15 arası değişen yüzü maskeli 20 ye yakın kişi, 10 metrekarelik Öcalan ve arkadaşlarının içinde bulunduğu büyük bir poster açtılar. Grubu görüntülemeye çalışan ve polis olduğundan şüphelenilen vatandaşa gençler saldırarak, linç etmeye çalıştı. Büyükşehir Belediyesi'ne ait sağlık görevlileri saldırıya uğrayan vatandaşı ambulansa alarak kurtarmaya çalışırken, öfkeli kalabalık ambulansa saldırarak camlarını kırdı. Linçten kurtulan vatandaş ambulansla hastaneye kaldırıldı. Kalabalığı fırsat bilen 10'a yakın kapkaççı DTP'li görevliler tarafından yakalanıp, polise teslim edildi. Sabah saatlerinde katılımın önceki yıllara oranla az olduğu kutlamalara, öğlen saatlerinde ilginin giderek arttığı gözlendi.(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Köşk tartışması alev alev
 Gül: İddialar doğru değil
 Erdoğan: Seneye Köşk'te! - VİDEO
 Fıtık tartışması sürüyor
 Köşk için emanetçi formülü - VİDEO
 Bakanlara rica markajı - VİDEO
 Vekillerin ilginç istekleri!
 Adnan Hoca atlasına yasak
 Halkımız basiretli ve dikkatli olmalı
 "Katile 'sayın' diyenin önünde bayrak eğilmez"
 Öcüler üreterek ilerlenmez
 'Kötü niyetlilerin oyununa gelmeyin'
 Erdoğan'dan fıtık yanıtı
 Arınç'a CHP tepkisi
 Sezer: Atatürk'e layık biri oturur
 Kadınları kızdıran teklif
MUHARREM SARIKAYA
Batman'ın kaderi
BATMAN

Başına gelen dertler...
YAVUZ DONAT
Newroz Piroz Be (Nevruz Kutlu Olsun)
DİYARBAKIR...
Kafasına silah dayanarak engellenen Çankaya adayı
Cuntanın tek adayı Cemal Gürsel'di. Ancak anayasa profesörü Ali Fuat...
Erkek doktor istemedi kaldırımda doğurdu
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yaşayan Hatice Eren (41) isimli bir...
Alman kadın hâkimden şeriat kararı
Alman kadın hâkimden şeriat kararı
Almanya'da "Kocam beni öldürecek. Bizi acilen boşayın" diyen Faslı...
Dink cinayetinin faturası Cerrah'a
Dink cinayetinin faturası Cerrah'a
Hrant Dink'in suikast sonucu hayatını kaybetmesi üzerine İçişleri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu