SABAH - 23/03/2007 - Sevk alan Kasırga'ya HSYK'dan suç duyurusu
kapat
   
23 Mart 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Basının yoğun ilgi gösterdiği toplantıyla ilgili açıklama yazılı yapıldı.
Sevk alan Kasırga'ya HSYK'dan suç duyurusu

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Müsteşar Kasırga 'Rahatsızlandım' diyerek hastaneye sevk alınca yüksek yargıya yine seçim yapamadı. Kurul, Kasırga hakkında Yargıtay'a suç duyurusunda bulundu.

Yüksek yargıdaki üyelik seçimleri krizi bu kez de Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga'nın "rahatsızlığını" gerekçe gösterip sevk alarak toplantıya katılmamasıyla tırmandı. Kurul, Kasırga hakkında suç duyurusunda bulundu. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) "seçilmiş" üyeleri, Yargıtay'daki 26 ve Danıştay'daki 6 boş üyeliğe seçim yapmak için dün yeniden bir araya geldi. Ancak toplantı, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga yine katılmayınca yapılamadı. Başkanvekili Mahmut Acar başkanlığında saat 10.00'da toplanan Kurul'da çaylar içilirken salona, saat 10.22'de, Adalet Bakanlığı Tetkik Hâkimi Nihat Ulusu geldi. Ulusu, Kasırga'nın rahatsızlandığını ve sevk alıp hastaneye gittiğini sözlü olarak bildirdi.

ÇİÇEK'TEN İZİN İSTENECEK
Kurul bunun üzerine Müsteşar yerine vekilinin gönderilmesi için 150 metre mesafedeki Adalet Bakanlığı'na yazı yazdı. Uzun süre beklenmesine karşın gelen olmadı. Başkanvekili Acar bunun üzerine, gelişmeleri tutanak altına alarak toplantıyı bitirdi ve durum yazılı kamuoyuna duyuruldu. Kurul, öğleden sonra da Müsteşar Kasırga hakkında suç duyurusunda bulunup, Kasırga için idari ve ceza yönünden işlem yapılmasını istedi. Suç duyurusuna Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu bakacak. Kurul, yasa gereği kovuşturma ve soruşturma yapılması için Adalet Bakanı Cemil Çiçek'ten izin isteyecek. İzin verilmesi halinde soruşturma süreci başlayacak.

HER ŞEY BALYOZLA BAŞLADI
Yüksek yargıdaki seçimlerin krize dönüşmesinde, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın balyoz operasyonuyla kurtarıldığı rahatsızlığının da etkili olduğu ortaya çıktı. Alınan bilgilere göre, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, geçen yıl 3 Ekim'de Adalet Bakanlığı'na yazı yazarak Yargıtay'daki boşFahri Kasırga üyeliklere seçim yapılmasını istedi. HSYK'nın da başkanı olan Adalet Bakanı Cemil Çiçek bu talebi, 17 Ekim 2006 Salı günü toplantıda gündeme getirdi. Kurul'a yeni seçilen üyelerden biri, aday listesini yeterince inceleyemediğini bu nedenle zaman gerektiğini söyledi. Bu sırada Çiçek'e, Erdoğan'ın rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığı yönünde bir not getirildi. Çiçek, Erdoğan'ın durumunun ciddiyetini öğrenince HSYK üyelerine, "ayrılmak zorunda olduğunu" söyledi ve seçimler için bir gün belirlenmesini istedi. Çiçek'in ayrılmasından sonra tartışma devam etti. 13 Mart'a kadar toplantılarda da seçim tarihi saptanamadı.

İŞİN SIRRI İKİ SEÇİMDE
Yargıtay Başkanlığı, boş üyeliklere atama yapılamaması nedeniyle başlayan kriz karşısında sessizliğini dün de sürdürdü. İddiaya göre, HSYK üyelerinin çoğunluğu, nisanda yapılacak Yargıtay Başsavcılığı seçimlerinde, bir ceza dairesi başkanının adaylığını destekliyor. HSYK'nın bu yapısıyla seçeceği yeni üyelerden önemli bir kısmının da bu ceza dairesi başkanına destek olacağı ve belirli bir oy potansiyeli olan bu ismin başsavcılığa seçileceği konuşuluyor. Yargıtay, aralık ayında da başkanlık seçimleri yapacak. Adalet Bakanlığı ve iddiaya göre başkanlığa, Yargıtay'ın sık sık kamuoyunun gündemine gelen bir başka ceza dairesinin başkanı aday olacak. Bu isim ile başsavcılığa aday olacak isim her iki seçimde de birbirlerini destekleyecekler. Böylelikle nisan ve aralıktaki iki önemli seçimde şimdi seçilecek olan 23 Yargıtay üyesi önemli ölçüde belirleyici olacak. Yargıtay'ın da gruplar arasındaki bu çekişmeye dahil olmamak için açıklama yapmadığı belirtiliyor.

ERSAN ATAR ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Hayırseverdi 550 milyon dolar bağışladı
 SABAH'ın manşeti Almanya'yı karıştırdı
 Sakka'nın sır ziyaretçileri Lübnan'a gitti
 'Komşu' suyu geliyor
 Okutan'ın ilk icraatı anket yapmak oldu
 Tuncel 17 kez rapor vermiş
 Ahmet Türk: Öcalan'a 'sayın' demek suç olamaz
 AB ikinci müzakere başlığını haftaya açıyor
 Barzani: Irak'ta hata BM kararıyla başladı
 Emniyet'te 'şeffaf dönem'
 Belediyeler kamulaştırma yetkisini aldı
 Yeni rektör, Aşkın'ın dava arkadaşı Ceylan
 Önce karakola sonra 'Alo 155'e şikâyet etti
 Pakistan Milli Günü'ne askerlerden tam katılım
 Baydemir'e ziyaret
YILMAZ ÖZDİL
Sayın, kelle...
Dedi mi?
Demedi mi?
Göbeğimiz...
ERGUN BABAHAN
Medya ve denetim
Bugün Türkiye'de en çok eksikliği...
MEHMET BARLAS
Ya dünyalı ya da dünyalı olacağız
Gelişmiş dünyanın...
BALÇİÇEK PAMİR
Adam koskoca Amerika'yı dolandırdı abla!
Son günlerin...
UMUR TALU
Arz ederim!
Durum aşağıdaki...
FATİH ALTAYLI
DTP ve devlet
DTP'li yöneticilerin bazen zırva ve hatta...
ERDAL ŞAFAK
AB'ye alternatif
Ankara'da "Türk jeopolitiği...
Erdoğan ve Putin'in 'telefon kardeşliği'
Rusya lideri Putin'in bir yıl içinde en sık konuştuğu liderleri...
Irak'ta bomba patladı, Ban kürsüye saklandı
Göreve gelişinden beri ilk kez Irak'ı ziyaret eden Birleşmiş...
Lider gidiyoruz lider döneriz
Lider gidiyoruz lider döneriz
Milli Takım'ın tecrübeli golcüsü Hakan Şükür, "Yunanistan ve Norveç...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu