SABAH - 26/03/2007 - 2006 Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri verildi
kapat
   
26 Mart 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
2006 Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri verildi
2006 Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri verildi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nce (TGC) bu yıl 47'inci kez düzenlenen ''2006 Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri'' törenle sahiplerine verildi.

Atatürk Kültür Merkezi'ndeki törende konuşan TGC Başkanı Orhan Erinç, geçen yılki törende yaptığı konuşmada, ''Siyasetçilerin, gerilerde kalmasını dilediğimiz gazetecilere yönelik geleneksel yaklaşımlarının bir süredir yeniden tırmanmaya başladığını söylemek durumundayız. Her olumsuzluğun kökeninde gazeteci arama alışkanlığı, giderek ceza ya da tazminat tehdidiyle gazetecileri terbiye etme niyetinin somut örneklerine dönüşmektedir'' dediğini hatırlattı.

Erinç, ''Aradan geçen bir yıllık süreçte durum değişmediği gibi, yaklaşım başka alanlara da yaygınlaştırılarak, bazı yayın organlarına baskı yapılıyor izlenimini veren bir niteliğe bürünmüştür'' dedi.

TGC Yönetim Kurulu'nun üç konudaki değerlendirmesini dile getiren Erinç, birincisinin Türk Ceza Yasası'nın 301'inci maddesiyle ilgili olduğunu söyledi. Bu maddenin açıklığa kavuşturulması yönündeki taleplerinin yalnızca ifade özgürlüğünden kaynaklanmadığını, TBMM'nin saygınlığının korunması açısından da önem taşıdığını vurgulayan Erinç, şunları kaydetti:

''Yapılan açıklamalara göre yargı, 159'uncu maddeden başlayarak, maddede yer alan Türklük kavramını, 'Türk Milleti' olarak anlamlandırmakta ve uygulamaktadır. Buna karşın yeni yasadaki 301'inci maddeye aynı kavram konulmuş, gerekçesinde de 'Türklük kavramı Türk milleti kavramından geniştir' denilmiştir. Böylece de TBMM kendisine sunulan tasarıyla zor duruma düşürülmüştür. Maddenin, bu açıdan bakıldığında, yasa organının saygınlığı açısından da değiştirilmesi gerekmektedir.''

Erinç, ikinci konunun da Basın Yasası'nın getirdiği yeni kuralların bir bölümünün neredeyse yok sayılması olduğunu söyledi.

Eski yasada, 12 Eylül hukukunun yansıması sonucu, ''yayının satışa sunulmadan önce gazetelere el koyma yetkisinin'' bulunduğunu, ancak yeni yasanın bu kuralı kaldırdığını, suç işlendiği iddiası varsa, kanıt olarak yayınların ancak 3 adedine el konabileceği hükmünün geldiğini kaydetti.

Erinç, bu değişikliğin Antalya Cumhuriyet Savcılığının, Hürriyet Gazetesi'nin Akdeniz Hürriyet ekine baskı aşamasında el koymasıyla yok sayıldığını ve bu uygulamanın yasaya ters düştüğünü söyledi. Orhan Erinç, gazete provalarını toplatmaya sulh ceza mahkemesinin karar verdiğini, oysa gazetelerin hangi durumlarda toplatılacağının Anayasa ve Basın Yasasında yer aldığını kaydetti.

Suç iddiasında bulunanların TCK'nın 258. maddesine göre toplatma işlemini gerçekleştirdiklerini, oysa bunun Basın Yasasında öngörülen toplatma gerekçeleri arasında yer almadığını dile getiren Erinç, ''Umuyorum bu yanlıştan dönülecektir'' dedi.

HRANT DİNK SUİKASTI SORUŞTURMASI

Üçüncü konunun da bir suikasta kurban giden gazeteci Hrant Dink ile ilgili olduğunu belirten Erinç, şunları söyledi:

''Meslektaşımız Hrant Dink'le ilgili soruşturma kafaları karıştıran niteliktedir. Konu yargıya aktarıldığından, kapsamlı bir değerlendirme yapma olanağımız bulunmamaktadır. Ancak, tetikçilerin arkasındaki güçlerin bulunması beklentimizi yinelemek istiyoruz. Çünkü bu sonucun, olası yeni suikastların yaşanmasını engelleyeceğini düşünüyoruz.''

Orhan Erinç, ödüle ve övgüye değer bulunan tüm meslektaşlarını kutladı.

ÖDÜLLER

Törende daha sonra ''Gazetecilik, Radyo-TV ve İnternet'' ana dallarında ödüle değer görülenlere ödülleri İstanbul Valisi Muammer Güler, TGC Başkanı Orhan Erinç, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi, İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, Spor Yazarları Derneği Başkanı Esat Yılmaer, İletişim Derneği Başkanı Hıfzı Topuz, Türk Kalp Vakfı Başkanı Çetin Yıldırımakın, TGC Genel Sekreteri Turgay Olcayto, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Ertan Cillov ve TGC Yönetim Kurulu üyeleri ile bazı konuklar tarafından verildi.

''Gazetecilik'' kategorisinde, ''Siyasal Haber'' dalında ''Bu Nasıl Tahliye'' başlıklı haberiyle Milliyet Gazetesi'nden Lube Ayar'a ödül verilirken, Hürriyet Gazetesi'nden Aslı Sözbilir de ''Cübbesiz Ahmet Hoca'' haberiyle övgüye değer bulundu.

''Ekonomi'' dalında ''Türkiye'de Çöken Tarım'' haberiyle Cumhuriyet Gazetesi Ekibi ödülün sahibi oldu.

''Çevre-Eğitim-Sağlık'' dalında ''Toplum Ödülü''nü, ''Ders Kitabında Abdest Hurafesi'' başlıklı haberiyle Milliyet Gazetesi muhabiri Burcum Devrez alırken, çeşitli gazetelerde yer alan ''Okunmuş Suyla Yuva Kurtarılıyor'' haberiyle NTVMSNBC'den Yasemin Arpa ve ''İşte O Anne'' haberiyle Akşam Gazetesi'nden Işıl Öztürk övgüye layık bulundu.

''Kültür Sanat'' dalında Sabah Gazetesi'nden Yavuz Rençberler, ''500 Yıllık Yazıya Şaşırtan Sansür'' haberiyle ödül alırken, Zaman Gazetesi'nden Ali Aydın da ''Osmanlı Arşivi'ne Unesco Sansürü'' haberiyle övgüye layık görüldü.

''Spor'' dalında Vatan Gazetesi Spor Ekibi ''FB'den GS'ye 500 bin Dolar'' başlıklı haberiyle, ''Köşe Yazısı'' dalında da ''Dinle Başbakan'' yazısıyla Hürriyet Gazetesi'nden Ahmet Hakan Coşkun ödül aldı.

ARAŞTIRMA DALINDA ÖDÜL YOK

''Araştırma'' dalında ödül verilmezken, Milliyet Gazetesi'nden Belma Akçura ''Mehmet Ali Ağca'' başlıklı araştırmasıyla övgüye değer görüldü.

''Röportaj-Söyleşi'' dalında Yeni Aktüel Dergisi'nden Semin Gümüşel, ''Ben de Bomba Attırdım'' başlıklı yazısıyla ödül alırken, Hürriyet Gazetesi'nden Ersin Kalkan da ''O Şapkayı Torunları Giydi'' başlıklı yazısıyla övgüye layık bulundu. ''Spor Köşe Yazısı'' dalında ''Takım Yazarı Olmayı Reddediyorum'' yazısıyla Milliyet Gazetesi'nden Mehmet Demirkol, ''Birinci Sayfa Düzeni'' dalında Vatan Gazetesi'nden Savaş Atalay, ''Spor Sayfa Düzeni'' dalında Hürriyet Gazetesi'nden Nihat Uğurlu ödül aldı.

''Karikatür'' dalında, Sabah Gazetesi'nden Semih Balcıoğlu, ''Düşünen Adam'' lejantlı karikatürüyle ödüle değer görüldü. 27 Ekim 2006 tarihinde vefat eden karikatürist Semih Balcıoğlu'nun ödülünü, eşi Emel Balcıoğlu, İstanbul Valisi Güler'in elinden aldı. Emel Balcıoğlu bu sırada göz yaşlarını tutamadı.

''Fotoğraf'' dalında Milliyet'ten Serdar Özsoy'a ''İşte O An'' konulu fotoğrafıyla ödül verilirken, Anka Ajansı foto muhabiri Ahmet Görmez ''Alçak Uçuş'' ve Takvim Gazetesi'nden Alpar Yurtsever ''Bakan Modası'' konulu fotoğraflarıyla övgüye değer bulundular.

Anka Ajansı'ndan Görmez'in ödülünü, ajansın İstanbul Temsilcisi Necmi Çelik aldı.

RADYO-TELEVİZYON ÖDÜLLERİ

''TV Haber'' dalında NTV'den Yunus Şen'e ''İran'da Yaşam'' haberiyle ödül verilirken, DHA'dan Murat Utku, CNN Türk'te yayınlanan ''Ölülerini Bile Gömemediler'' haberiyle övgüye değer görüldü.

''TV Haber Program'' dalında NTV'den Zekiye Kaçak ''Yeni Hayat'' programıyla, ''TV Belgesel'' dalında da Lütfi Özarslan TRT'de yayınlanan ''Zil: İstanbul'dan Dünyaya Bir Ses'' belgeseliyle ödül aldı.

''TV Kültür-Sanat-Magazin'' dalında Handan Özsoy NTV'de yayınlanan ''Gece Gündüz'' programıyla ödülün sahibi olurken, ''TV Spor'' dalında CNN Türk'ten Alp Özgen ''Futbol Ekstra'' programıyla övgüye layık bulundu.

''TV Kamera Çalışması'' dalında DHA'dan Mustafa Dalgacı'nın ''Mucize Kurtuluş'' görüntüleri, ''Radyo Haber Programı'' dalında TRT İstanbul Radyosu'nda Kenan Bölükbaş, Ali Fuat Gülmez ve Gülay Oktar'dan oluşan ekibin hazırladığı ''Gün Ötesi'' adlı program ödül alırken, ''İnternet'' dalında ''milliyet.com.tr'' övgüye değer görüldü.

NEZİH DEMİRKENT ÖZEL ÖDÜLÜ

''2006 Yılı Nezih Demirkent Özel Ödülü''ne de ''Çevre Kirliliği ve Küresel Isınma'' konusunu ısrarla irdeleyen ve uyarılarda bulunan gazetecilik yaklaşımı nedeniyle Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra layık bulundu. Törene katılmayan Madra'nın ödülünü, Açık Radyo Genel Müdürü Jak Kohen aldı.

Törene, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı.

Ödül dağıtımı öncesinde, NTV'den Oğuz Haksever'in hazırladığı, silahlı saldırıda öldürülen Hrant Dink'le ilgili belgesel filmin gösterimi yapıldı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Elton John 60. doğum gününü kutladı
 Çinli kızların ateşli şovu!
 Britney babaanne gibi!
 Kendisini uyaran öğretmenine tabanca çekti
 Bu akşam TV'lerde ne var?
 Christina New York'u salladı!
 Ölümcül bakteriye dikkat!
 118 servisi 11811 oluyor
 Köşk yolunda Demirel'i kimler sırtladı?
 Üçünü de çıplak görüp beğendim
 Soğuk hava ve karla karışık yağmur kapıda
 Monako Sarayı'nda Çingene eğlencesi
 22 günde iki cinayet halkı sokağa döktü
 Saldırdıkları gazeteciler tazminat davası açtı
 Mankeni mevcutlu sınır dışı ettiler
 Çakmaklara da AB standardı geliyor
 Düzeltme istediği yolda öldü
 Töreden kaçarken kazada öldü
 'Karına hastayım' deyince başını kesti
 Otomobilde sıkışan kadını AKS kurtardı
 Kapkaççının sicili kabarık
 Doktor yüzbaşıya röntgenci suçlaması
 Çocuk katili magandaya müebbet hapis istendi
MURAT BARDAKÇI
Bilimsel kuruluş değil, sanki politbüro mübarek!
Geçen...
OKUR TEMSİLCİSİ
Fotoğraftaki şahıs
Avusturya'dan gelen genç kız...
ÜLKÜ TAMER
Sarışın Kurt'un kitabı
Kurtuluş Savaşı'nda Antep...
Dünya bizi konuşuyor
Dünya bizi konuşuyor
Türkiye'nin Yunanistan zaferi dünyayı ayağa kaldırdı. CNN: Türkler...
Yenilmekten korkma!
Yenilmekten korkma!
Terim'in "Yenilmekten korkmayın. Rahat ve sakin olun, yeteneklerinizi...
Eşimi kıranlar bir gün ondan özür dileyecek
Meclis Başkanı Bülent Arınç: Eşime başörtüsünden ötürü haksızlık...
Hukuku karanlık odalara hapsetmek isteyenler var
Bakırköy Adalet Sarayı'nın açılışında bir konuşma yapan Başbakan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu