kapat
   
26 Mart 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cemil Çiçek: "Ben yorum yapmam"
Erdoğan'a 'Sayın' incelemesi
Erdoğan: Müflis tüccarlarla işim yok
Cemil Çiçek: "Ben yorum yapmam"

Cemil Çiçek: "Ben yorum yapmam"

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında terör örgütü elebaşı için ''sayın'' dediği iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan incelemeyle ilgili olarak, ''Neticede bir başvuru varsa, aynen diğer başvurular gibi hangi savcı arkadaşımız bakıyorsa hukuk yönünden bu başvuruyu inceler gereğini yapar'' dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin yaptığı açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Çiçek, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Avustralya'da yaptığı bir konuşmada terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a ''sayın'' dediği iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın inceleme başlattığı'' hatırlatılarak, değerlendirmesinin sorulması üzerine, ''Ben yorum yapmam. Neticede bir başvuru varsa, aynen diğer başvurular gibi hangi savcı arkadaşımız bakıyorsa hukuk yönünden bu başvuruyu inceler gereğini yapar. Onun için benim ayrıca bir yorum yapmama gerek yok'' karşılığını verdi.

''BÜTÇE İMKANLARI''

Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilatıyla ilgili kanun tasarısında yeni kadro olup olmadığı sorusu üzerine de Çiçek, ''Kadro talebi tabiatıyla var'' dedi. Kadro talebinin ister istemez kendi içinde yapılacağını'' ifade eden Bakan Çiçek, şöyle konuştu:

''Yeni unvanlar ihdas edildiğine göre onunla ilgili kadro çalışması bu çerçevede yapılabilecektir. O artık Plan ve Bütçe Komisyonu'nun vereceği karara bağlı. Orada bu hususlar konuşulacaktır. Dediğim gibi camilerde görev yapanlara ya 'imam' diyoruz ya 'vaiz' diyoruz. Şimdi yeni unvanlar ihdas edildiğine göre buna uygun bir kadro çalışması bunun içinde var.

Ama bu kadro ihtiyacı olduğu da ortadadır. Çünkü birçok yerde camilerimizde yeterli din görevlisi yok. Ama burada ibadetler sürdürülmekte. Ehil olmayan kişiler veya devletin tayin etmediği kişiler tarafından bu hizmetlerin sürdürülmesinin hem din açısından hem de başka sebeplerden getirdiği sakıncalar ortadadır. Bu ihtiyaç, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her defasında açıkça da ifade edilmiştir. Kadro talebinin olumlu karşılanması gerektiğini düşünüyorum. Bütün mesele bütçeyle olan ilişkisidir. Önümüzdeki süreçte bunlar da zaten Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşulacaktır.''

''YETERLİ DİN GÖREVLİSİ YOK''

Bu modelde kaç kadro öngörüldüğünün sorulması üzerine de Çiçek, şu yanıtı verdi:

''Bu model kendi içinde... Yani ilave kadro bundan dolayı değil. Yani imamlık kadrosunu almış bu hizmeti yapan arkadaşımız, kanundaki nitelikleri taşıyorsa, o bir kademe yukarı çıkabilecektir. Bu mesele için yeni bir kadro ihdasına gerek yok. Kendi kadrolarının unvanları değişebilecektir. Ama söylediğimiz öbür konu Türkiye'de çok sayıda camide özellikle kırsal kesimde yeteri kadar din görevlisi yok. Bir başka türlü hizmetler oralarda veriliyor. bunun da sakıncaları ortadadır.''

''DİYANET TEŞKİLATINA İLİŞKİN YASA TASARISI ELE ALINDI''

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında Diyanet teşkilatına ilişkin yasa tasarısının ele alındığını belirterek, tasarıyla ''vaiz'', ''uzman vaiz'' ve ''baş vaiz'', imam hatipler için de ''imam hatip'', ''uzman imam hatip'', ''baş imam hatip'' olarak kariyer basamaklarının belirleneceğini bildirdi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda Diyanet İşleri Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısının ele alındığını söyledi.

Din hizmetleri konusunda ihtiyaçlar da dikkate alınarak yeni bir yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen Çiçek, tasarının bunu içerdiğini bildirdi.

Türkiye genelindeki camilerin hemen hemen tümünün vatandaşlar tarafından yaptırıldığını, cami yapımında devletin bir katkısı olmadığını belirten Çiçek, ancak camilerin altında bulunan ve vakıflar tarafından işletilen müştemilatların yönetimi konusunda yeni düzenlemeler yapılacağını kaydetti.

UZMAN İMAM, BAŞ İMAM...

Din hizmetleri sürdürülürken bu hizmetleri yürütenler için de kariyer ve kadro düzenlemesi yapılması gerektiğine işaret eden Çiçek, bugün vaizlik hizmeti yapana vaiz dendiğini, Kocatepe Camii'ndeki vaiz ile küçük bir köydeki cami vaizinin aynı kariyerde değerlendirilmesinin doğru olmayacağını ifade etti.

Bu konuda bir kademelendirmeye gitmek gerektiğini vurgulayan Çiçek, tasarıyla ''vaiz'', ''uzman vaiz'' ve ''baş vaiz'' olarak kariyer basamakları belirleneceğini anlattı. İmam hatipler için de aynı uygulamanın yapılacağını söyleyen Çiçek, ''imam hatip'', ''uzman imam hatip'', ''baş imam hatip'' gibi düzenlemeler yapılacağını bildirdi.

17 YENİ ÜNİVERSİTE

Bakan Çiçek, Karaman, Ağrı, Sinop, Siirt, Nevşehir, Karabük, Kilis, Çankırı, Artvin, Bilecik, Bitlis, Kırklareli, Osmaniye, Bingöl, Muş, Mardin ve Batman'ı kapsayan 17 ile yeni üniversite kurulmasıyla ilgili çalışmanın geçen hafta Başbakanlığa sunulduğunu anımsatarak, çalışmanın tamamlandığını, kanun tasarısının bugün imzaya açıldığını ve bu hafta içinde TBMM'ye gönderileceğini kaydetti.

''e-KONSOLOSLUK'' DÖNEMİ

Çiçek, toplantıda ayrıca yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarını ilgilendiren ''e-Konsolosluk'' hizmetleriyle ilgili Dışişleri Bakanlığı'nın sunum yaptığını söyledi.

Yurt dışında 5 milyon Türk vatandaşının yaşadığını belirten Çiçek, bu vatandaşların, doğum, evlilik gibi özel hukuktan kaynaklanan birçok işlemi konsolosluğa giderek veya Türkiye'ye gelerek yaptırmak zorunda kaldıklarını anımsattı.

Bilgisayar ve internet çağında bu tür işlemlerin internet üzerinden yapılmasının mümkün olduğunu belirten Çiçek, Dışişleri Bakanlığı'nın ABD ve Avrupa ülkelerinde yeni sistemi denediğini ve olumlu sonuçlar elde ettiğini kaydetti.

Bu hizmetin sürdürülebilmesi için gerekli alt yapının hazırlandığını ifade eden Çiçek, yeni sistemle yurt dışında yaşayan vatandaşlardan 4.8 milyonuna, yani yüzde 96'sına bu kanalla hizmet verilebileceğini bildirdi.

Vatandaşların, internet üzerinden başvuru yapmak suretiyle gerekli işlemleri yapacaklarını kaydeden Çiçek, işlemlerle ilgili ödemelerin de kredi kartıyla yapılabileceğini söyledi. Çiçek, ''Eskiden 6-8 hafta süren işlemler bundan böyle 10-15 dakika içinde yapılabilecektir'' dedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Kendine güvenen Türkiye doğuya bakıyor
 CHP'den Topbaş'a kınama
 Arınç'tan komutanlara mesir macunu
 ABD'ye misilleme planı!
 FT’den Erdoğan’a "Cumhurbaşkanı olma" çağrısı
 AKP'li vekilin akrabası ölü bulundu
 Eşimi kıranlar bir gün ondan özür dileyecek
 Hukuku karanlık odalara hapsetmek isteyenler var
 BBP Trabzon İl Başkanı'na Dink cinayetinden gözaltı
 Tertibine 'Gönül' koydu
 DTP'li Miroğlu'na 'Sayın' gözaltısı
YAVUZ DONAT
"İyi kötü bir istikrar var ya..."
Aydın'ın...
METEHAN DEMİR
Türkiye'nin ABD'ye misilleme planı!
Nefesler tutuldu.
Köşk yolunda Demirel'i kimler sırtladı?
Turgut Özal kendi partisinin oylarıyla cumhurbaşkanı olmuştu. DYP'nin...
Üçünü de çıplak görüp beğendim
Daha önce, çıplak gördüğü Ebru Gündeş'in poposunu çok beğendiğini...
'Şeyh Türkiye'ye 30 milyar dolar yatıracak'
'Şeyh Türkiye'ye 30 milyar dolar yatıracak'
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İETT arazisi için...
Gözyaşları şehitler için aktı
Gözyaşları şehitler için aktı
Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde teröristlerce yola döşenen mayının...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu