SABAH - 29/03/2007 - Erdoğan'ın konuşmasının tam metni
kapat
   
29 Mart 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan'ın konuşmasının tam metni
SABAH'tan 'Temiz İnternet'
Erdoğan'ın konuşmasının tam metni
Binali Yıldırım: Türkiye örnek teşkil edecek
Çiçek: Etkin ceza şart
Çubukçu:Anneler tehlikenin farkında değil
UNICEF Temsilcisi: Kendi kendisi kontrol mekanizması geliştirilmeli
İnternette işlenen suçlara yeni düzenleme
Telekomünikasyon Kurumu: İnternet içeriği 24 saat boyunca izlenecek
Güvenlik ve özgürlüğün sınırı
Mahmut Kurşun: İnternet'te sansür yerine kontrol

Erdoğan'ın konuşmasının tam metni

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''interneti silah olarak kullanmak isteyen, uyuşturucuya, cinsel sapkınlığa dönüştüren sanal çetelere karşı mücadele edilmesi'' çağrısında bulundu.

Erdoğan, ''internetin sanal çetelere mesken olmasına,internet kafelerin suç merkezi haline getirilmesine izin vermemiz söz konusu olamaz'' dedi. Başbakan Erdoğan, Sabah Gazetesi tarafından Hilton Oteli'nde, ''Temiz İnternet Kampanyası''nın başlatılması dolayısıyla düzenlenen toplantıda bir konuşma yaptı.

Konunun, çocuklar, gençler ve Türkiye'nin geleceği için hayati derecede önem taşıdığını vurgulayan Erdoğan, bugünkü toplantıda yararlarıyla, zararlarıyla, toplumsal gelişme üzerinde önemli etkileri olan bilgi teknolojileri ve internetin değerlendirileceğine işaret etti. Erdoğan, şöyle devam etti:

''Sakıncalarından arındırmak, geleceğe dönük bir temiz internet perspektifi oluşturmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki yenilikler gerek ekonomik, gerek sosyal hayatın her alanını ve toplumun tüm kesimlerini çeşitli biçimlerde etkisi altına alıyor. 21. yüzyıla şimdiden damgasını vuran bu teknolojiler yeni bir toplumsal dönüşüme, yani bilgi toplumuna geçişin de zeminini oluşturuyor.

Bugün bilginin dünya ölçeğinde paylaşılabilmesi için güçlü bilişim alt yapısının belirli ülkelerle sınırlı kalmayarak bütün ülkelere yayılması zorunlu hale gelmiştir. Artık bilişim ve telekomünikasyon alanında ülkeler arasındaki teknolojik uçurumların kapatılması, gelişmekte olan ülkelerin de yeterli bilişim altyapısına sahip olmaları gerekiyor.''

''ZARARLARI DA HESABA KATILMALI''

Bunun için uluslararası iş birliğinin şart olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, bilgi toplumunu oluştururken insanların hayatına katılan yeniliklerin iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Erdoğan, internetin yararlarının yanı sıra zararlarının da hesaba katılması gerektiğini söyledi. Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Özellikle de genç nüfusumuzun ruh sağlığını, zihin sağlığını korumak mecburiyetindeyiz. Geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımızı ve gençlerimiz her türlü bilgi kirliliğinden ve her türlü kötü alışkanlıklardan korumak, vicdani sorumluluğumuz olduğu kadar, anayasamızın da bize yüklediği bir görevdir. Günümüzde internet üzerinden birçok bilgiye ulaşmak mümkün hale gelmiştir. Bu bir gerçektir. Ancak bütün teknik araçlar gibi internet ve bilgi teknolojileri de iyi ya da kötü amaçlarla kullanılabilir.

Teknolojinin gelişmesi ve alternatif yeni erişim yöntemlerinin oluşmasıyla birlikte her türlü bilgiye, belgeye ulaşım yolu basit hale gelmiştir. Bilgiye, belgeye ulaşımın kolaylaşması insanlığın medeniyet yolculuğu bakımından önemli bir fırsattır. Ancak bu imkanı, fırsatı, ideal amaçlar doğrultusunda kullanmalı, ilaç üretmemize yarayacak bir bilgiyi zehir üretmek için kullanmamalıyız. Bilgi günümüzün şüphesiz ki en güçlü aracıdır. Bu araç insanlığa yarar sağlamak için de zarar vermek için de kullanılmaya elverişlidir.''

ERDOĞAN'DAN ÇAĞRI

Başbakan Erdoğan, ''interneti silah olarak kullanmak isteyen, uyuşturucuya, cinsel sapkınlığa dönüştüren sanal çetelere karşı hep birlikte mücadele edelim'' çağrısında bulundu.

Sabah Gazetesi'nin açtığı kampanyaya herkesi destek olmaya çağıran Erdoğan, hükümet olarak bu konuda üzerlerine düşen sorumluluğun bilinciyle bunun hukuki altyapısını oluşturmak için çalışmaları yoğunlaştırdıklarını söyledi. Erdoğan, internet kafeler ve benzeri mekanlarda internetin yanlış amaçlarla kullanımına engel olmak konusunda kararlı olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Biz internet kafeleri, bilgi istasyonları olarak görmek istiyoruz. Bu amaçla faaliyetlerini sürdürdükleri müddetçe en büyük destekçileri biz olacağız. Ancak amacının dışında gençlerimize, çocuklarımıza kötü alışkanlıklar, kötü fikirler yansıtan suç merkezleri olarak çalışacaklarsa bilsinler ki karşılarında bizi bulacaklardır. İnternetin sanal çetelere mesken olmasına, internet kafelerin suç merkezi haline getirilmesine izin vermemiz söz konusu olamaz.''

''HER ŞEYDEN ÖNCE ÇOCUKLARINIZLA İYİ BİR İLETİŞİM İÇİNDE OLUN''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ailelere seslenerek, ''Her şeyden önce çocuklarınızla iyi bir iletişim içinde olun. çocuğunuzun yaşına uygun olacak kullanma süresini muhakkak belirleyin. Unutmayınız ki uzun süre bilgisayar veya internet kullanımı çocuğunuzun sosyalleşmesine olumsuz etki yapabilecektir. Çocuğunuzun oyuna, kitap okumaya, spor yapmaya ve sanata vakit ayırmasını muhakkak sağlayın'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Sabah Gazetesi tarafından düzenlenen ''Temiz İnternet Kampanyası Arama Konferansı''nda konuştu.

Erdoğan, internet konusunda yasal eksiklikleri gidermek, sanal çetelerle mücadelenin hukuki altyapısını tamamlamak üzere yaptıkları düzenlemenin TBMM'ye sevk edildiğini anımsatarak, şunları söyledi:

''Buradan bir kez daha uyarıyorum. Herkes sorumluluğunun bilinci içinde olmalı, ayağını denk almalıdır. Bununla birlikte temiz internet mücadelesinin sadece güvenlik tedbirleriyle başarıya ulaşamayacağını da biliyoruz. Bu konuda toplumun tüm kesimlerinden destek bekliyoruz. En başta internet servis sağlayıcıları, içerik sağlayıcıları, internet kafe işletmecileri olmak üzere internet kullanıcıları, anne babalar, öğretmenler, gazeteciler, televizyoncular ve sivil toplum örgütlerinin bu kampanyaya en aktif şekilde katılmalarını arzuluyoruz.''

''İnterneti her türlü kirlilikten, çirkinlikten, zararlı alanlardan gelin birlikte arındıralım'' çağrısında bulunan Başbakan Erdoğan, internetin, çocuklar için güvenli bir alana, temiz bir bilgi ve iletişim kaynağına dönüştürülmesi önerisinde bulundu.

Erdoğan, çocukların ve gençleri internetteki bilgi kirliliğinden korumak için en başta ebeveynlere görev düştüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Bu sorunu önce aile içinde çözüme kavuşturmalıyız. Biz hükümet olarak okullarımıza daha geniş bantlı bir internet imkanını getirdik. Bu projede, güvenli internet için gereken teknik ve idari önlemleri aldık. Ancak bu konuda da ailelere evlerinde önemli görevler düşüyor. Onun için buradan özellikle anne ve babalara seslenmek istiyorum: Her şeyden önce çocuklarınızla iyi bir iletişim içinde olun. Çocuğunuzun yaşına uygun olacak kullanma süresini muhakkak belirleyin. Unutmayınız ki, uzun süre bilgisayar veya internet kullanımı çocuğunuzun sosyalleşmesine olumsuz etki yapabilecektir. Çocuğunuzun oyuna, kitap okumaya, spor yapmaya ve sanata vakit ayırmasını muhakkak sağlayın. Her konuda olduğu gibi bu konuda da ebeveyn olarak çocuklarınıza iyi bir örnek olunuz. Bilinçli ve güvenli internet kullanım kurallarını öğrenin ve uygulayın. İnternette mümkünse çocuğunuzla birlikte gezin. Çocuğunuzun hangi sitelere girdiğini, hangi sohbet ortamlarında bulunduğu konusunda muhakkak fikir sahibi olun. Çocuğunuzun internet ortamında güvenliğini sağlamak ve zararlı içeriklerden korumak amacıyla gerekli güvenlik ve filtreleme programlarını muhakkak yükleyin.''

Başbakan Erdoğan, yanlarında velisi olmayan, 12 yaşın altındaki çocukların internet kafelere alınmaması gerektiğini belirterek, bu konuda da gerekli hassasiyetin gösterileceğinden emin olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, gençlere ve çocuklara da çağrıda bulunarak, ''Sizler de biliyorsunuz ki hayatın her alanında haklarımız olduğu gibi, haklarımızı ve özgürlüklerimizi kullanırken uymamız gereken, dikkat etmemiz gereken kurallar vardır. İletişim özgürlüğü içinde yer alan internet kullanımında da dikkat etmemiz gereken kurallar, çocukların internetten güvenli bir şekilde yararlanmalarını sağlamak açısından önem taşıyor'' diye konuştu.

''İNTERNET ORTAMINDA TANIMADIĞINIZ KİŞİLERLE SOHBET ETMEYİN''

Gençlerin ve çocukların daha bilinçli ve güvenli internet kullanıcısı olmalarını sağlayacak bazı önerileri ve tavsiyeleri olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

''İnternet ve bilgisayarı bilgi birikiminizin arttırılmasına yönelik olarak kullanın. Bunu yaparken sosyal, kültürel ve spor faaliyetlerinize muhakkak zaman ayırın. İnternete mümkünse ailenizle birlikte girin. Sadece ailenizin ve okul öğretmenlerinizin onayladığı siteleri ziyaret edin. İnternet ortamında tanımadığınız kişilerle sohbet etmeyin, iletişim kurmayın. Sonuç olarak internetin amacı bilgi edinmek ve paylaşmaktır. İnternet yapmak istediğiniz işinizi kolaylaştırır, bilgi birikiminizi arttırır. Ancak internetin olumlu etkilerinin yanı sıra olumsuz etkilerinin de olduğunu unutmamak gerekir. Bizim görevimiz toplumumuzu bu olumsuz etkilerden korumaktır. İnanıyorum ki başta internet servis sağlayıcıları ve internet kafe işletmecileri olmak üzere bütün internet kullanıcıları, anne-babalar, öğretmenler, medya mensupları ve sivil toplum örgütleri bu kampanyaya en aktif şekilde katılacaklardır.''

Toplantıya Devlet Bakanları Beşir Atalay ve Nimet Çubukçu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Hilmi Bengi, Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan ile çok sayıda bürokrat ile gazete ve televizyonların temsilcileri katıldı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Dilara'nın sorumlularına 5 yıl
 Acaristanbul'da yıkıma fren
 Akdamar kilisesi açıldı
 Hafta sonu yağış geliyor - HARİTALI
 Belek'te 5 yıldızlı otelde patlama: 1 ölü
 Erdal Belçika'da yargılanacak
 İrticai radyolara RTÜK'ten uyarı
 17 İlin havası kötü
 Beyoğlu'nda yangınlar: 1 ölü
 Perinçek'in aracına sabotaj
 Ölen her Türk askeri ilişkimize darbe indirir
 Kilit adam tutuklandı
 Oğlum, kaza gecesi votka ve cin içmiş
 Talabani: Sorunları diyalogla çözeceğiz
 Erdoğan'ın ricası özgürlük getiriyor
 Tony Blair, Erdoğan'ı telefonla aradı
 Maganda kurşunu bu kez yedi aylık hamileyi vurdu
 Akdamar'daki Ermeni Kilisesi bugün açılıyor
 Prenses sessizce Türkiye'den ayrıldı
 ABD'de Dink tasarısı geçti
 Fransa'ya blok uçuş izni kalktı
 Asker, saraydan çekiliyor
YILMAZ ÖZDİL
a be bu nasıl AB?
Başbakan nerede?
AB zirvesinde...
ERGUN BABAHAN
Yine Filistin sorunu
Riyad Ana gündem maddeleri...
MEHMET BARLAS
Türkiye'nin siyasi fay hattında hareketlenme yoğun
Resmi...
UMUR TALU
Odaya giriş...
Üç genç bir odada oturuyordu.
FATİH ALTAYLI
Güvenlik karmaşası
Üst düzey bir güvenlik yetkilisiyle,...
ERDAL ŞAFAK
Laiklik ve Hitler
Başbakan Erdoğan, Türkiye...
Her çocuk olağan şüpheli sayılacak
İngiltere'de hükümetin inanılmaz yasa paketi: 11 yaşından itibaren...
İran sınırına yığınak
İngiliz askerlerinin tutuklanmasıyla bölgede sular ısınıyor. ABD...
Hamit Altıngol
Hamit Altıngol
Dört gün önce Atina'da tarih yazan Millilerimiz Norveç'e karşı ilk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu