SABAH - 04/04/2007 - Suriye ile yeni dönem
kapat
   
04 Nisan 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Suriye ile yeni dönem

Suriye-Türkiye arasında kuvvetli barış rüzgarları esiyor. F.Bahçe'nin dün Suriye'nin, Al İttihad takımıyla Suriye Olimpiyat Stadı'nda oynadığı karşılamada yaşanan sıcak dostluk tablolarının iki ülke halkı arasında memnuniyet uyandırdı.

Erdoğan'ın ziyareti sırasında yıllardır taraflar arasında sorunolan sınıra üç baraj yapılması kararı alındığı ve iki ülkenin buradan elde edeceği elektrik ve suyu paylaşacağı belirtildi.

Öte yandan bu haberlerle birlikte Hatay sınırında iki ülke güvenlik güçlerinin ortak operasyonunda PKK'nın Suriye sorumlusunun yakalandığı bildirildi.


TÜRKİYE İLE SURİYE SINIRDA ORTAK BARAJ YAPACAK

Enerji Bakanı Hilmi Güler, Türkiye ile Suriye'nin sınırda ortak bir baraj yapılması konusunda anlaştığını ve ayrıntıların Mayıs ayında kararlaştırılacağını söyledi.

Güler, Elektrik Üretim A.Ş ile Park Teknik Elektrik Madencilik Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasındaki Afşin Elbistan Çöllolar Kömür Sahası İşletme sözleşmesi imza töreni öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlarken, söz konusu barajın yapımına ilişkin konunun dünkü Suriye ziyareti sırasında ele alındığını bildirdi.

Barajda Türkiye ve Suriye'nin eşit hisselere sahip olacağını belirten Güler, "Baraj tam sınırda olacak; su iki tarafta da eşit miktarda tutulacak... Yer seçimi konusunda iki tarafın da önerileri var, değerlendireceğiz" dedi.

Güler, söz konusu barajın bir dostluk projesi olduğunu vurgulayarak, "Suyun kullanımıyla ilgili önemli adımlar attık. Şu anda topografik değerlendirmeler yapılıyor. Suriye'den ve Türkiye'den teknik elemanlar gelecek ay bu konuları ele alacak" diye konuştu.

Güler, bir başka soru üzerine, bu hafta Mısır'a gideceğini ve orada Mısır, Suriye, Türkiye'den ilgili bakanlar olarak bir araya geleceklerini, Arap doğalgazının Türkiye'ye getirilmesi için tamamlanması gereken doğalgaz boru hattı konusunun ele alınacağını bildirdi.

KİT ÜRÜNLERİNE ZAM

IMF ile altıncı gözden geçirme çalışmaları çerçevesinde enerji KİT'lerinin ürünlerine zam yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine, Güler, "Bu KİT'lerin açığı yok. Şu anda KİT'ler görev zararı ilan etmeden kendi yatırımlarını yapıyor, işletmelerini sürdürüyor. KİT'lerin yatırımlarında kesinti ya da (ürünlerine) zam olmayacak" dedi.

PKK'NIN SURİYE SORUMLUSU YAKALANDI

Hatay'ın parelinde bulunan Suriye topraklarında iki ülkenin ortaklaşa düzenlediği operasyonda PKK'nın Suriye sorumlusu 'Cudi' kod adlı Sadık Aslan yakalandı.

Aslan'ın, Türk güvenlik güçleri ile Suriye güvenlik güçlerinin yürüttüğü ortak operasyon sonucu çok sayıda mühimmat ve 6 arkadaşı ile birlikte yakalandığı bildirildi. 5 ay önce Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde yakalanan PKK'nın Suriye lojistik sorumlusu 'Mazlum-Hacı' kod adlı Mustafa Taş'ın Hatay cezaevinden özel izinle çıkartılarak Suriye'deki operasyona götürüldüğü ve onun verdiği bilgiler çerçevesinde nokta operasyonların yapıldığı öğrenildi.

Türkiye- Suriye Güvenlik Komisyonu ile yapılan gizli toplantıya Türkiye'den istihbarat ve terör konusunda uzman yetkililer ile Halep Siyasi Güvenlik Bürosu Başkanı Albay Nasır El Ali, Siyasi Güvenlik Bürosu Subayı Yarbay Halil El Molla'nın katıldığı bildirildi

Türkiye'de silahlı ve siyasi faaliyetlerde bulunan Mustafa Taş'ın güvenlik güçlerine örgüt hakkında önemli bilgiler verdiği kaydedildi.

Bu bilgiler içerisinde örgütün askeri kanat sorumlusu Suriyeli 'Bahoz' kod adlı Fehman Hüseyin, 29 yaşındaki Mustafa Taş'a Hatay'ın Amanos Dağları'na aktarımı sağlamak üzere Suriye'de siyasi alanda faaliyet göstermesini önermesi de yer alıyor. Amanos Dağları'na geçişi gece Halep üzerinden Afrin kasabasının Firfirik Köyü'nün üst tarafından yaptıklarını güvenlik güçlerine anlatan Taş, geçtiğimiz günlerde Hatay'ın Hassa ilçesinde ele geçirilen 10 kilo C-4 patlayıcını Amanos dağlarına göndermeye çalıştıklarını açıklamış.Kuzey Irak'tan gelen 6 kişilik grubu dikkat çekmemesi için Suriye askerinin giydiği elbiselerle Hatay'ın Hassa İlçesi üzerinden Amanoslar'a 10 kilo C-4 patlayıcı ile gönderdiklerini güvenlik güçlerine anlatan Taş, ayrıca Türkiye metropollerinde eylem yapmak üzere 6 bombacıyı Hatay üzerinden Türkiye'ye geçirdiklerini aktarmış.

Bu arada PKK'nın İran'dan Türkiye'ye yapılan girişler sıkıntılı olduğu için son dönemlerde Suriye sınırı kullanıldıkları bilgilerini de veren Taş'ın patlayıcıların geçisiyle ilgili irtibatların internet üzerinden sağlandığını bildirdiği öğrenildi.

(CİHAN)


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Akdamar için haç talebi
 Erzurum -7 derece
 Diyanet'te "e-fetva" dönemi
 Barışa son çağrıyı yaptı
 Kasımpaşa'daki Kuran kursu yıkımında arbede
 DTP'li 53 Başkana 800 yıl ceza ıstendı
 Araştırmaya göre liseli gençler gelecekten umutlu
 Milletvekili Abuşoğlu'na son görev
 Bakan Çelik: Tuvalet yazıları internete girdi
 -25 derecede umuda yolculuk Van'da sona erdi
 YÖK: Üniversite popülizmi yapılıyor
 RTÜK'ten TGRT'ye "İ.. Melih" uyarısı
 Tacizle suçlanan müdürün eşi kocasını savundu
 Cumhurbaşkanı Sezer sivil hayata alışıyor
YILMAZ ÖZDİL
Öyle büyüdük ki aklınız durur...
"Uyusun...
ERGUN BABAHAN
Medya ve demokrasi
Bir ülkenin sağlıklı bir demokrasinin...
MEHMET BARLAS
Gazetenin değeri mürekkebinden yansıyan ruha...
UMUR TALU
Temiz medya ortamı!
"Geriye temiz bir...
FATİH ALTAYLI
'Yargı görevini yapmıyor'
Başbakan Erdoğan, Oramiral...
ERDAL ŞAFAK
Sanaldaki gerçek
Bir ay önce hayata...
'Soykırımı inkâra ceza' yasalaşmalı
Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçiminin güçlü adayı Sosyalist Segolene...
Bakan Gül'den Almanya'ya soykırım tepkisi
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Almanya'nın AB gündemine getirdiği ve...
Ölümüne kankayız
Ölümüne kankayız
Halep'te Olimpiyat Stadı'nın açılışında oynanan Al İttihad-F.Bahçe...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu