SABAH - 'Takım'ın değişen yüzü
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Takım'ın değişen yüzü
Takım ruhu değişiyor

Kadınların yüzyıllardır farklı amaçlarla kullandığı ikili takımların tanımı tamamen değişmiş durumda. Artık birbirine uydurulabilen herhangi bir etek, ceket ya da pantolon 'takım' olabiliyor ve yalnız işe değil, sinemaya, yemeğe ya da bir sergiye giderken de giyilebiliyor.


'Takım'ın değişen yüzü

İkili takımlar yüzyıllarca, aristokrat av kıyafeti ya da modern iş kadınının güç simgesi olarak kullanıldı. Tasarımcıların sürekli yeni bir tarza sokmaya çalıştığı takımlar, radikal değişikliklere rağmen popülaritesini koruyor.

İş kadınlarının gardırobunun demirbaşı ikili takımlar (gerek etekceket, gerekse pantolon-ceket), hem güç hem de prestij sembolü. Birkaç yıl öncesine kadar takımları, aynı kumaş ve aynı renkte birlikte giyilen parçalar olarak kabul ederdik. Oysa şimdi tasarımcılar ikili takımları, hem kumaşlarını hem de modellerini farklılaştırarak bambaşka bir havaya soktu. Artık bu yeni takımlar, sadece çalışan kadınların işe giydikleri kıyafet olmaktan çıkarak, restorana, sanat galerisine ya da sinemaya giderken tercih edilen parçalar haline geldi.

GEÇMİŞİ ESKİYE DAYANIYOR
İkili takımların aslında 1660'lı yıllarda, kadınların ava giderken giydikleri kıyafet olduğunu biliyor muydunuz? O yıllarda aristokrat kadınların ceket ya da mantonun altına giydikleri aynı kumaştan uzun etekler, hem at üstünde hem de seyahat ederken tercih ettikleri kıyafetlerin başında geliyordu. 19. yüzyıla girildiğinde, takımlar kadınlar için günün her saatinde tercih edilmeye başlandı. Etek boyu ve ceket modeli ufak tefek değişikliklere uğrayarak, daha rahat kullanılır bir şekle sokuldu. Terziler 20. yüzyılın başlarında bu dönemlerde diktikleri takımlara, kullandıkları yumuşak kumaşlarla daha feminen bir hava kattı. Daha sonradan takımlar, formal davetlerin üniforması haline geldi. 1970 ve 1980'lerde, çalışan kadın için etek-ceket, içine giyilen gömlek ve fularla özdeşleşti. Pantolon-ceket takımlar, 1964 yılında tasarımcı AndrCourrtarafından sunuldu ve kısa sürede de iş kıyafetlerine alternatif oldu.

KURALLAR YIKILIYOR
Günümüzde ikili takımlar, radikal değişikliklere uğradı. Şimdilerde 'cekete uygun olan herhangi bir etek ya da pantolon, takım olarak adlandırılıyor. Hatta aynı marka olması bile önem taşımıyor. Asimetrik şifon bir eteğin üzerine giyilen, koton, vücuda oturan bir ceket kombinasyonu da takım olarak adlandırıldığı gibi, bol paça pantolonla tamamlanan smokin ceketi de günümüzün modern takım anlayışına uyuyor... Farklı modellerde takımları görmek, Katharine Hepburn ya da Annie Hall'la özdeşleşmiş klasik modellerin kayıplara karıştığının sinyalini veriyor. İkili takım kavramı ne kadar ayrılamaz gibi görünse de, yeni sezonda bütün kurallar yıkılıyor. Günümüz takımları, kumaşı, deseni ve orantılarıyla tamamen farklılık gösteren parçalardan oluşabiliyor. Yani herhangi iki parçanın birlikte kullanılabiliyor olması, 'takım' olması için yeterli! Tasarımcılar, bu kalıpların yıkılışının nedenini, günümüz modern kadınının kendi stilini ortaya koymaya çalışması olarak açıklıyor. Haksız da sayılmazlar... 80'li yıllarda takım giymiş bir kadını görmek, işi olduğunun göstergesiyken, şimdi sadece bir 'hayatının' olduğunun simgesi... Ama moda sürekli kendini tekrar ettiği için, bir süre sonra bu kuralsızlıktan da sıkılıp 'gerçek ikililere' tekrar kavuşabiliriz.

Esra ÇORUH

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bienal'in 'özel' biletleri satışta
 Padişahların el yazmaları korumada
 En seksi adımlar
 Bir gün herkes fotoğrafçı olacak (mı?)
 'İsmim cismimden daha büyük'
 Yıldızlar savaşı başlıyor!
 'Benim her şeyim var starların yok'
 Japonya'da köpek olmak varmış
 Evren 'Zincirbozan'a gitmek istiyor!
 Muhteşem horozlar sergileniyor
 Yolculuk yazarlarının yolu İstanbul'da kesişti
 'Darbukasız şarkı bizi anlatmaz ki!'
 Nasrettin Hoca'nın torunları teknolojiden güç alıyor
 Türkiye 'Veliaht'ını seçiyor!
 Modası asla geçmeyecek şarkılar
 Onların işi çirkinleştirmek
 Kitaplar arasında 24 saat hayal mi?
 Evde parti zamanı
 Topağacı'nın köpekleri aranıyor
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
REFİK DURBAŞ
Aşk gözde değil, yürekte...
Mutfakta yine Ece var
Ece Aksoy, kendi adını taşıyan Kuruçeşme'deki Ece Bar'ı sattı. Ama kısa bir...
Nohut yerine fıstık pirinç yerine karnabahar
Tünel'deki Saf Restoran, yeni bir vejetaryen restoranı. Yiyecek ve şarapların...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.