Korkuteli Meslek Yüksekokulu Mantarcılık Programı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Halil Demir, mantarların zehirli olmadığını, bilakis oldukça besleyici özelliklere sahip olduğunu belirtti.
KÜLTÜR MANTARI EN İYİSİ
Demir, "Türkiye kültür mantar üretiminin yarısı Korkuteli ve köylerinde üretilmektedir. Son zamanlar mantar üretiminde çeşitlilik de yaşanmaktadır. Üretim beyaz şapkalı mantardan kayın, istiridye mantarı da denilen Pleurotus türlerine kayarak çeşitlenmektedir. Mantarı bu kadar önemli kılan en büyük etmen ise besleyici özellikleridir. İçerdiği proteinin hemen hemen tamamı vücut tarafından hazmedilebilmektedir. Bu durum artan et fiyatları karşısında önem arz etmektedir" dedi. Gazeteci Tayfun Talipoğlu'nun mantardan zehirlenmesi dikkatleri mantar üzerine çektiğini ifade eden Demir, "Buradan açıkça kültürü yapılan beyaz şapkalı, kayın, shiitake (meşe mantarı) gibi mantarların zehirleyici etkisi bulunmamaktadır. Herhangi bir araçla seyahat etmek yaşamsal açıdan mantarlardan çok daha tehlikelidir. Mantarların zehirlilik özelliği doğadan toplanan mantarlarda ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.
MANTARLAR İKİYE AYRILIYOR
Mantarların literatürlerde zehirli ve zehirsiz mantarlar diye ikiye ayrıldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Demir, "Zehirli olanlar doğada iklim koşulları uygun olduğunda ortaya çıkan mantarlardır. Zehirsiz olanlar ise kontrollü üretilen kültür mantarıdır" ifadelerini kullandı.