Ayaş Ziraat Odası Genel Sekreteri Faruk Ereneler, Antalya ve diğer güney illerinde seralarda domates üretiminin düşmesiyle ürünün pazarlarda 5 liraya satıldığını söyledi. Ereneler, diğer ürünler gibi domatesin de birkaç kez el değiştirmesinin bu fiyat yüksekliğinde etkili olduğunu belirterek, "Domateste fiyat yükselmesinin nedeni piyasada ürün bulunmamasına bağlı. Ayaş'ta 10 bin dekarda domates üretimi yapılıyor. Ankaralı tüketicilerin gönlü ferah olsun. İnşallah Ramazan'da normal fiyatından domates sofralarımıza gelecek" şeklinde konuştu.
"ÖRGÜTLENME ŞART"
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk ise sorunların çözümü için üreticilerin birlik beraberliğinin, örgütlenmelerinin önemine dikkat çekti.
'Maharet sanılıyor'
Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Türkiye'de herkesin bir ürünü üretmenin maharet sandığını, esas maharetin, üretmek kadar onun işlenmesi, paketlenmesi ve yüksek katma değerden satılması olduğunu vurguladı. Prof. Gülçubuk, domateste bazı seneler üretim fazlası olduğu için fiyatların çok düşük, bazı yıllarda ise yetersiz üretim nedeniyle fiyatların yüksek gittiğini hatırlattı.