Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ANKARA HABERLERİ
Tüm Şehirler
  • Ankara
  • Ankara
  • Ankara
  • Ankara
  • Ankara

Ankara, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti, Ankara ilinin merkezi, Türkiye'nin en kalabalık ikinci ve dünyanın en kalabalık otuz sekizinci kenti. Topraklarının büyük bölümü İç Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Sakarya bölümünde yer alır. Türkiye'nin coğrafi merkezine yakın olduğu için, hem konum hem de işlev itibariyle Türkiye'nin kalbi benzetmesi yapılır.

Ankara, doğuda Kırşehir ve Kırıkkale; batıda Eskişehir; kuzeyde Çankırı; kuzeybatıda Bolu ve güneyde Konya ve Aksaray illeri ile çevrilidir.

Ankara, Orta Anadolu' nun kuzeybatısında bulunan Kızılırmak ve Sakarya nehirlerinin kollarının oluşturduğu ovalarla kaplı bir bölgedir. Bu bölgede orman alanları ile step ve bozkır alanlarını bir arada görmek mümkündür.

Akarsu boylarında sıralar halinde görülen iğde, söğüt ve kavak ağaçları step içerisinde yer alır. Ankara çevresinde plato üzerinde yükselen münferit dağlar ile kuzeydeki dağlık sahada ise yağışlardaki artış yüzünden orman örtüsü kendini belli etmeye başlar.

Eski Ankara mutfağı evin en büyük kısmını meydana getirir. Bir tarafta ocak ve tandır, bir tarafta kışlık erzakın muhafaza edildiği kiler bulunurdu. Ankara yemekleri oldukça çeşitlidir. Çorbalar; aş, dutmaç, keşkek, miyane, sütlü, tarhana ve toyga çorbaları, et yemekleri; Ankara tavası, alabörtme, calla, çoban kavuması, ilişkik, kapama, orman kebabı, patlıcanlı et, sızgıç, siyel, siper, pilavlar; bici, bulgur pilavı, oğmaç aşı, pıt pıt pilavı, dolmalar; efelek dolması, mantı, şirden dolması (humbar), yalancı dolma, börekler- çörekler; alt-üst böreği, ay böreği, bohça, entekke böreği, hamman, kaha, kol böreği, papaç, Pazar böreği, tandır böreği ve yalkı yemeklerden bazılarıdır.

https://isbh.tmgrup.com.tr/sbh/2017/10/01/ankara-1506863429956.jpg

Başkent Ankara'ya geldiğinizde ilk ziyaret etmeniz gereken yerdir Anıtkabir. Şehre tepeden bakan ve bozkırı kucaklayan bir manzarası olan Anıtkabir, Türk milletinin kalbinin attığı yerdir. 9 yılda tamamlanmıştır ve süslemelerinden heykellerine, kabartmalarından kulelerine kadar pek çok anlam yüklüdür her detayında.
Geçmişten bugüne gelebilen birçok tarihi esere en güzel şekilde ev sahipliği yapar başkent Ankara ve çevresi. Bu eserlerden en bilinenleri ve en sık ziyaret eidlenleri; Ankara Kalesi, Hitit Güneş Kursu Anıtı, Camlı Köşk, Zafer Anıtı, Başköy Kalesi, Augustus Tapınağı, Kayabaşı Mozaiği, Zağfiran Hanı ve Güvenpark Anıtıdır.
Ankara'da o kadar çok müze vardır ki, gezerken başınız dönebilir ve gezmeye hangisinden başlayacağınıza şaşırabilirsiniz. Türk Hava Kurumu Müzesi, Ankara Oyuncak Müzesi, ODTÜ Müzesi, Meteoroloji Müzesi, Mehmet Akif Ersoy Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ankara Etnografya Müzesi ve Ankara Tabiat Tarihi Müzesi'ni gezi listenize ekleyip, en yakın olduğunuzdan başlayabilirsiniz gezmeye.
Devamı
Ankara Hava Durumu
Ankara Yol Durumu
Ankara Ezan Vakti
YEREL HABERLER
SON DAKİKA