Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OSMAN ALTINIŞIK (ANKARA)

Gurur ve hüzün…

Kimi anlar vardır gururu yaşatır.
Kimi anlar vardır hüznü… Her ikisini yaşadığınız anlar ise geçmişle buluşmanızın izlerini taşır. İşte o izlerin taşıdığı coğrafyaya Saray Bosna'ya ikinci kez konuk oldum. Konuk oldum diyorum, çünkü söz konusu siz iseniz Boşnaklar geçmişin hatıralarını yad ediyor.
Osmanlı torunu olmanız kafi.
Geç kalınmışlığın izlerini her noktada görmeniz mümkün.
Mutluluklarına sitemlerini de ekliyorlar. 'Yıllardır neredeydiniz?' sorusu mutluluklarının içine gizlenmiş sadece burukluğu ve sitem içeriyor . Saray Bosna'nın gazi kenti Gorajde de gurur ve hüznü yaşadık. Ankara Keçiören ve Gaziantep Şahinbey belediyelerinin ortaklaşa yaptırdıkları İslam Kültür Merkezi'nin açılışında duygulu anlar yaşandı. AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Salih Kapusuz ve Abdulhamit Gül'ün konuşmalarına Boşnaklar büyük bir coşku ile karşılık verdi. Gorajde Müftüsü Hamed Efendiç ise 'Bugüne kadar neredeydiniz?' sorusu ile başladığı konuşmasında Osmanlı'dan sonra ihmal edildiklerini son 12 yıldır bu ihmalin giderildiğini söyledi.
Bir başka sevgi seli ise Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ismine… Sevginin, gururun, vefanın adı olmuş bu coğrafyada. Fatih Sultan Mehmet İslam Kültür Merkezi'nin açılışını sıradan olmaktan çıkaran ise bu duygular oldu… Bu coğrafya insanının dilinden düşmeyen tek teşekkür 'dua…dua… dua'…
Bosna'da
, Gorajde'de, Mostar'da Bosna Hersek'in tüm bölgelerinde ata yadigarı ne kadar eserimiz varsa bir el değmiş. İşte o elin adı da TİKA olmuş. TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Mahmut Çevik, yapılanları anlattığında bu gururunuz bir kat daha artıyor.
Bu bölgeye tam 40 milyon Avro'luk yatırımı TİKA aracılığı ile yapmışız. Buna yardımsever işadamlarımızın yaptıkları dahil değil. Bölgede Boşnaklar ve Sırplar son sel afetinden sonra yardıma koşan Türkiye'den söz ediyor.
Avrupalı ülkelerin kaşık misali verdikleri yardım karşısında Türkiye tüm imkanlarını seferber etmiş. Yerinde yaşayarak tanık olmak başka bir duygu…
Avrupa medyasında bulunmayan Türkiye'nin bu katkısını Sırp ve Boşnaklar'dan dinlerken Türk insanının vefa ve yardımseverliğinin bölgede ne kadar önemsendiğine tanıklık ettim.
İşte o Türkiye yardıma koşarken, 'Sen Boşnaksın, sen Sırpsın' ayrımı yapmadan el uzatmışlığın meyvelerini topluyor.
Bölge insanına zor anların kardeşliğini taşımış. Bosna'da parklarda, camilerde, hastanelerde, birçok yapılan eserde izimiz var. Günümüz şartlarında yapılanları görünce gurur, geçmişin ihmal edilmişliğine rağmen vefayı görünce hüzün çöküyor insana… Ben öyle oldum.
Sağlık ve mutluluk dolu bir hafta olsun…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA