Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Yol ayrımı

İzmir fuarcılıkta, tam bir yol ayrımına geldi. Önümüzdeki ayın başında, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir'deki Yeni Fuar Alanı'nın temelini atacak. Sanıyorum Yeni Fuar Alanı'nın bitirilmesi için 2014 yılı hedeflenecek.
Edindiğimiz bilgiler; Gaziemir'de yapılacak dev tesisin, 100 bin metrekare civarında kapalı sergi alanına, birbirinden farklı işlevler üstlenecek sosyal tesislere, 30 bin metrekarelik açık sergi alanına, geniş bir meydana, gösteri amaçlı bir arenaya, çok ciddi büyüklükte açık ve kapalı otopark alanlarına sahip olacağı yönünde.
Dileriz, 2007 yılından bu yana kamulaştırma ve projelendirme süreci gündemde olan bu merkeze, İzmir en geç 2014 yılında kavuşur. Şunu kabul etmeliyiz ki İzmir; fuarcılıkta tam 82 yıllık çok ciddi bir geleneğe sahip.

GENLERİMİZE İŞLEMİŞ
İzmir yine bir dünya fuarı ve fikir olimpiyatı sayılabilecek EXPO 2020'yi düzenlemeye aday kent. Buralardan bakıldığında, genleri Cumhuriyet tarihi boyunca fuarcılık ile şekillenmiş İzmir için, bu gelenek aslında EXPO'da öne çıkarılması gereken en önemli avantajlarından. Geçtiğimiz günlerde Ben TV'de yayınlanan 'Üç Gazeteci Bir Konuk' programında, İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs'ü ağırlamıştık.
Başarılı bir Gelinlik Fuarı organizasyonu sonrasında, dünyanın en önemli fuarları arasında yerini alan Mermer Fuarı'nı düzenlemeye hazırlanan Örs de, EXPO'daki en büyük silahımızın 82 yıllık fuarcılık geleneğimiz olduğunu düşünüyor.
Mehmet Şakir Örs, 29 Ağustos-8 Eylül 2013 tarihleri arasında yapılacak İzmir Enternasyonal Fuarı'nı da, EXPO ile buluşturacak bir tema üzerinden kurguluyor. Doğru yaklaşım.
Çünkü bu tarihten iki ay sonra Paris'te, EXPO seçimi gerçekleşecek. İEF'de yaratılacak EXPO temalı, İzmir halkının farkındalığını yansıtacak coşkulu bir tablo; direk belirleyici olamasa da; Paris oylamasını olumlu etkileyebilecek adımlardan biri sayılabilir.

KÜLTÜRPARK'IN GELECEĞİ
İZFAŞ'ın pozitif yaklaşımlara sahip Genel Müdürü Örs ile fuar yapılanması Gaziemir'e taşındıktan sonra, Kültürpark'ın geleceği ve orada bulunan binaların nasıl kullanılacağı üzerine de konuştuk. Mehmet Şakir Örs, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve yönetiminin bu konu üzerinde çalıştığını vurguluyor.
Kesin olan üç nokta var; birincisi şu an kullanılan alanların çok yönlü bir kongre merkezine dönüştürülmesi; ikincisi kitap fuarı gibi direk tüketiciyi ilgilendiren fuarların eski alanda devamı; üçüncüsü de İEF'nin yine Kültürpark alanında düzenlenmesi. Doğru düşünce.
Erol Yaraş'ın da katıldığı sohbette, Hamdi Türkmen bir konudaki düşüncesini dile getirdi. İzmir Kültürpark alanı çevresindeki duvarların yıkılması gerektiğini vurguladı. Aynı şeyi düşünüyorum. Bu düşüncemi daha önce de, köşemde dile getirmiştim.
Kültürpark'ın, fuarın Gaziemir'e taşınmasıyla birlikte, İzmirliler ile daha aktif buluşturulması, kültürel işlevinin artırılması; spora ve dinlenceye yönelik, kentliler için bir çekim merkezi haline getirilmesi şart. Başta Hyde Park olmak üzere, Londra'daki Kraliyet Parkları'nın tümü, örnek olarak incelenebilir.

HAYALİ BİLE GÜZEL
Amerika'yı yeniden keşfe gerek yok. Kültürpark'ı, İzmirliler'den Berlin Duvarı gibi ayıran o duvarlar yıkılmalıdır. Kültürpark özgürleşmeli, daha iyi bir aydınlatmaya kavuşmalı, halkın çok aktif kullandığı bir alan haline gelmelidir.
Hatta hepimiz biliriz; İzmirliler, tüm Egeliler ve Akdenizliler gibi özgürce konuşmayı da severler. İstenirse halkla bütünleşen, duvarları yıkılmış Kültürpark'ta; Hyde Park'ta olduğu gibi; sokak hatiplerinin serbest konuşma köşesi olarak bilinen bir Speakers Corner bile yaratılabilir. Böylece her konuda içini dökemeyenler de, orada bol bol konuşur...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA