Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Ayvalık

Ayvalık 9. Zeytin Hasat Günleri bugün başlıyor. Tam 7 yıldır, büyüleyici güzellikteki Ayvalık'a, Zeytin Hasat Günleri'ni izlemeye gidiyorum. Bu yıl mümkün olamadı, kalbim Ayvalık'ta kaldı. "Hiç olmazsa bir Ayvalık yazayım" dedim.
(Elbette benim yazımın, o coğrafyanın sevdalısı, usta yazar, Ayvalık tarihçisi değerli Ahmet Yorulmaz'ın yazdıkları yanında, anlamı çok küçük kalır. Zaten Ayvalık bir yazıda anlatılmaz.)
Hasat Günleri, bu yıl "Zeytinyağı: Türkiye'nin Milli Yağı" başlığı altında yapılıyor. Yarın aynı adı taşıyan bir panel de, zeytinyağının kalbi olan Ayvalık'ta Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan'ın moderatörlüğünde gerçekleşecek.
Panelistler eminim, Türkiye'nin milli yağı zeytinyağıyla ilgili yeni bir ufuk açacaklar. Katılımcılar arasında, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, bir zeytinyağı şövalyesi olarak adlandırdığım Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Ana Gıda Genel Müdürü Ümit Ersoy, Monte Ida Zeytinyağı Genel Müdürü Emre Uygun var.

GERÇEK BİR AYVALIK EVLADI

Hasat Günleri'nin bugünkü en ilginç etkinliklerden biri, artık aramızda olmayan, adına Ayvalık'ta sanat merkezi açılan Muhip Özyiğit'le ilgili olanı. Bir zeytin, zeytinyağı, yeşil savaşçısı olan Özyiğit, Ayvalık'ın yetiştirdiği kıymetli evlatlarından. Rahmetli Özyiğit (1894-1987), Ayvalık'ta 1928 ile 1932 yılları arasında belediye başkanlığı yapmış. Hayatı başarılarla dolu.
O yıllarda çok iyi bir eğitim görmüş. Belediye başkanlığı sırasında hala Ayvalık'ın tüm tepelerini yeşilliği ile süsleyen çam ağaçlarının fidanlarını diktirmiş. Bu nedenle çevreci kimliği adının mirasında yaşıyor. Bir özelliği de Tariş'in kurucularından ve ilk genel müdürlerinden olması. Bir ara Tariş temsilcisi olarak iki yıl Londra'da yaşamış ve Türk zeytinyağını tanıtmış, üzüm ve incir ihracatı gerçekleştirmiş.
Hayatına çok şey sığdıran bu değerli kişi, 1948-1954 yılları arasında bir bankanın genel müdürü olarak görev yaptığı sırada, zeytinciliğin Türk ekonomisi için önemini anlatmaya çalışmış. Zeytinciler Birliği'nin yayın kuruluşu olan Zeytin dergisini çıkarmaya başlamış. Arkadaşlarıyla Ayvalık Eğitim Vakfı'nı kurmuş. Sonuçta tüm özellikleriyle Ayvalık'a heykeli dikilecek bir adam. Yapılacak etkinlik ise farklı. Hayatının anlamını, zeytinyağı üreticisine destek vermek, zeytinciliğin ülke ekonomisine getireceği katkıya dikkat çekmek üzere kurgulayan Muhip Özyiğit'i bu kez kızı anlatacak. Kızı Bilon Özyiğit Güreyman, babasının hayatını anlatan kitabını tanıtacak.
Yolunuz Ayvalık'a düşerse, "Hepsi halka açık ve ücretsiz olan bu etkinlikleri izlemeyi kaçırmayın" derim. Hele yarın, Mutluköy yolu üzerinde saat l2.30'da gerçekleşecek hasat gösterisi ve halka açık yemek ise ayrı bir güzelliğin simgesi.

ESKİ DOSTLAR ADAY ADAYI

Hasat Günleri'nin bu yılki ilginç bir özelliği de bu şenliği düzenleyen iki ayrı kurumun başındaki iki ismin de CHP'den Ayvalık Belediye Başkan aday adayı olması. Etkinliği Ayvalık Ticaret Odası ile Ayvalık Belediyesi, çok sayıda kurumdan katkı sağlayarak, düzenliyor. Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen 2 döneminin ardından 3. kez Ayvalık Belediye Başkanlığı'na aday adayı. İlçenin güçlü, nitelikli isimlerinden Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer de CHP'den Belediye Başkan aday adayı. Her iki isim de, eski dostlar. Hala da bu dostluklarını sürdürüyorlar. Rahmi Gençer'in, mutfağından tarihine kadar gerçek bir Türkiye ve Akdeniz markası olabilecek Ayvalıkla ilgili çok büyük hayalleri var. Şunu kabul edelim: Hasan Bülent Türközen de iyi, değerli bir insan. Elbette Ayvalık'la ilgili birçok iş yaptı, hizmet etti. Ama bir Ayvalık aşığı olarak rahatlıkla yazabilirim; Ayvalık'ta yapacak o kadar iş var ki...
Ayvalık bir dünya markası olabilir. Ayvalık Türkiye'de, Akdeniz'de parmakla gösterilebilecek özelliklere sahip. Çok özel bir şehir. Bir başka yazıda bu özelliklerini de yazarız. Yani Ayvalık insanlığın ölmeden önce görmesi, yaşaması gereken yerlerin ilk sıralarında gelir.
İşte bu Ayvalık'ta bu bakışla yapılacak, yapılması gereken o kadar çok iş var ki. Çalışkan, yaratıcı, ufku geniş olan Rahmi Gençer'in, Türközen'in yaptığı iyilerin üzerine, çok daha iyileri koyabileceğine inanıyorum.
Umarım CHP, doğru yöntemleri kullanarak, doğru bir tercih yapar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA