Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Uzun 24 saat

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, böyle dönemlerde nedense hep haklı çıkıyor. Çünkü, galiba yine Demirel'in dediği gibi oluyor; "24 saat siyasette çok uzun bir zamandır." Türkiye siyasetini şimdilik bir kenara bıraktım. Demirel'in bu sözlerini onaylayan gelişmeler, ağırlıklı İzmir'de gerçekleşiyor. Dün İzmir'den internet üzerinden yayın yapan Ben TV'de, "Üç Gazeteci Bir Konuk" programının, bu haftaki konuğu Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan olmuştu. Program sırasında Tartan, meslektaşlarımız Erol Yaraş ve Hamdi Türkmen ile birlikte sorularımızı yanıtladı. Tartan programın sonlarına doğru da, DSP'den Konak Belediye Başkanlığı'na aday olduğunu açıkladı. Kendisine göre haklı noktalardan, CHP'nin aday belirleme sürecine ciddi eleştiriler getirirken, Konak'ta tepkiler karşısında demokratik bir zemin yaratmak için, 'bütünleştiren' alternatif aday kimliğiyle, DSP'den Konak adaylığına soyunacağını vurguladı.
Yerel siyasetten biraz anlıyorsam, bu gelişmenin çok ilginç yankı bulacağını vurgulayabilirim.

ÖRNEKLERİNİ DAHA ÖNCE GÖRDÜK
Tartan'ın "DSP Genel Merkezi'ne, büyükşehir için aday gösterilmemesini önereceğim" yaklaşımı da; tutarlı bir siyasi akla dayanıyor. Tartan, bu açıklamasından önce, CHP İzmir'de adayların ilan edilmesinin hemen ardından bir araştırma yaptırdığını ve çıkan sonuçlardan 'Konak'ta seçimi kazanıyor gözüktüğünü' belirtti.
Tartan'ın Konak'ta DSP'den seçim kazanması mümkün müdür? Siyasette 24 saatin uzun süre olarak değerlendirilebildiği bir ülkede; yerelde 42 günlük bir sürenin sonunda, zaten görevdeki bir belediye başkanının, yeniden seçim kazanabilmesi, elbette güçlü olasılıklardan biri. Bunun örnekleri çok görülmüştür.
Hakan Tartan'ın da hatırlattığı, 2009 yerel seçimlerine bakılırsa, Türkiye'de farklı bir tablo yaşanırken, Eskişehir'de Yılmaz Büyükerşen, Şişli'de Mustafa Sarıgül, Ordu'da Seyit Torun, DSP'den başkan seçilmişlerdi. Yani sahada olmayan DSP çatısı altında, farklı noktalarda iddialı seçimlere tanık olunmuştu.
Bu nedenle Tartan'ın, DSP'den Konak adayı olması, İzmir'de çok dikkat çekici süreç yaşanacağının ifadesi. Tartan "Neden büyükşehir adayı olmuyorsunuz?" sorusunu, "AK Parti-CHP kutuplaşması içinde, bir tarafa kaybettiren aday olmak istemiyorum" diye yanıtlarken de, incelikli bir yol izlediğini hissettirdi.

DSP'DEN CİDDİ ATAK
Bugün 17.00'ye kadar, Yüksek Seçim Kurulu'na tüm aday isimleri bildirilmiş olacak. Sonuçta DSP, İzmir'de ciddi bir atak gerçekleştirdi. İlk transfer, Güzelbahçe'deydi. Yerelde güçlü, köklü bir isim olan, eski Belediye Başkanı Ertan Avkıran, DSP Güzelbahçe adayı oldu. Ardından bu kervana Balçova CHP aday adayı, eski Parti Meclisi Üyesi Semra Aksakal katıldı. Dikili Belediye Başkan Vekili Yusuf Altıparmak, eski Aliağa Belediye Başkanı, CHP eski Milletvekili Hakkı Ülkü, Menderes'in CHP'li Belediye Başkanı Ergun Özgün, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, CHP'den kopan isimler arasında yer aldı. Hepsi DSP adayı oldu.
CHP'den büyükşehir aday adayı olan, Ege Koop Başkanı Hüseyin Aslan'ın, Bayraklı DSP adayı olması, hafta sonu sürprizlerinden biriydi.
CHP'de uzun süre Foça ilçe başkanlığı yapan aday adayı Osman Mert, Foça DSP adayı oldu. Son dikkat çekici sürpriz, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'ın DSP adaylığı.

MEHMET ALİ SUSAM ADI
Biz bu yazıyı kaleme alırken, DSP'nin Büyükşehir eski Başkanları'ndan Yüksel Çakmur'u aday olarak açıklayacağı iddialar arasındaydı. Daha doğrusu İzmir'in tecrübeli ve güçlü siyasetçisi Çakmur'dan yanıt bekleniyordu. Yine DSP'nin Büyükşehir adaylığı için teklif götürülen isimlerden birinin de, CHP İzmir Milletvekili M. Ali Susam olduğu, kulislere yansımıştı.
Bugün gelişmeleri ve doğruluk derecesini, hep birlikte daha net göreceğiz.
Sadece şunun altını net çizebilirim: Eğer DSP hareketlenmesi, İzmir'de sadece Güzelbahçe gibi küçük bir ilçede, sınırları yerel aktörler tarafından belirlenecek nitelikte kalsaydı, siyasetteki etkisi üzerine bu kadar uzun konuşmazdık. Şimdi ise Türkiye'de en ilginç, en dikkat çekici siyasi yarışın yaşanacağı kentin İzmir olacağını rahatlıkla yazabiliriz.
Ne demiş Süleyman Demirel:
"24 saat siyasette uzun bir zamandır."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA