Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Kuzeydeki Marmaris

Bir şeyin "gerekliliği" ile "yeterliliği" bizde çoğu kez karıştırılır.
Misal Mudanya'nın yalnızca yazları değil, bütün yıl boyu hareketli bir turizm merkezi haline getirilmesi, "gerek şart" olabilir. Zira Bursa'nın sahil kasabası olmanın ötesinde, taşıdığı potansiyel Mudanya'yı "Kuzeydeki Marmaris" haline getirmeyi gerektirebilir.
Ancak yeterlilik, başka bir şeydir ve sadece "gereğinin yapılması halinde" hayata geçen bir özelliktir. Yeterlilik, "Mudanya Marmaris'i sollayacak" iddiasının, altını doldurmaktır. Yeterlilik, Marmaris'i var eden dinamikleri, Mudanya'da yinelemektir.
Bunun için de Marmaris'in yeterliliklerini biliyor olmamız şarttır.
Mark Twain; "herkesin zengin olmak için yürümeyen bir planı vardır" der. Anlatmak istediği, planların, bir strateji ve sürdürülebilir gayretle desteklenmemesi halinde, ham hayal olduğudur. Misal Marmaris bugün, Özal'ın vizyonuyla hayat bulan, hava ulaşımından turistik tesislere, çevre duyarlılığından küresel turizm pazarlamasına dek her boyutuyla düşünüldüğünden Marmaris olmuştur.
Bugün Marmaris'in çektiği turist sayısı, pek çok beldenin iştahını kabartabilir.
Denizi ve yeşili var diye bir belde, durduk yerde Marmaris olmaz. Bu, ödülü yılların gerisinden gelecek akılcı bir uğraşın sonucudur.
Mudanya, coğrafi konumu ve doğasıyla, tarihte olduğu gibi bugün de üzerinde cazibe kurulacak, ekonomik aktivite sağlanacak potansiyeller barındırıyor olabilir.
Burayı "Bursa'nın yakın sayfiyesi" gibi düşünen bir nesil, şimdiki Mudanya'nın kaderini de belirlemiştir. Bu kader, sahili yüksek binalarla perdelenmiş, denizi kirletilmiş, yeşile, doğaya yeterince özen göstermemiş kuşağın bina ve arsa iştahına uygun yapılanmıştır.
Dünyada 18 bin turizm varış noktası (destinasyon) var. İlginçtir; bunların arasında Bursa vardır fakat Mudanya yoktur. Zira böyle bir niyet, yakın geçmişte oluşmamıştır. Şimdi, turizm varış noktası şartlarından yalnızca biri olan "ulaşım"ın deniz ayağı çözülüyor diye, Mudanya, Marmaris olmayacaktır.
Kaldı ki Mudanya, onu yaz-kış ziyaret edeceklere, ne vaat etmektedir? Bunun envanteri çıkarılmış mıdır?
Durduk yerde Bursalı dahi yarım saatlik yoldan Mudanya'ya inmiyorsa, dışarıdan insanlar neden gelsin?
Mudanya yeniden doğacaksa, bunu planlayanların, farklı bir geleceğe dair ev ödevlerini yapmaları gerekiyor.
Tabii ki daha önce neyi, neden, nasıl yapacaklarını bilmeleri... Değilse Mudanya neden kuzeydeki Marmaris olsun ki!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA