Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Kayıt dışı Bursalı hemşeri?

Kayıt dışı olduğu müddetçe dürüst olanı ezen ahlaksızı ödüllendiren oluşumlara bütün uluslar karşıdır. İster istihdam olsun ister ticaret eğer kaydı tutulmuyorsa, oluşan imkânların paylaşımında sorun çıkabiliyor. Neden mi?
Kentli insanlar, taşrada yaşayanlardan farklı olarak, kentte yaşama imtiyazının bedelini ödeyecekler...
Buraya kadar olanı anlayabiliriz.
Bize, dünya örnekleri sıralanabilir, anlatılırsa ikna edilebiliriz. Fakat temel endişe hiç değişmeyecek.
Bursa'daki kayıt içi Hemşeri vergisini öderken, yine aynı kentteki kayıt dışı Hemşeri tek kuruş vergi vermeyecek. Neden?
Çünkü o kayıt dışı. Çünkü vergi, kayıtla bağlantılı bir kavram.
Çünkü kaydın yoksa vergiden de muaf olabiliyorsun. Peki, kent için düşünülen yeni vergiler için de bu geçerli mi?
Tabii ki geçerli...
Aynı kentte hatta komşu oturduğumuz biri, elektrik idaresine dahi kayıt yaptırmıyor ve hatta elektrik saati takmayıp, parasını bize ödetiyor. Özellikle rant vergisi, kentin yarattığı zenginliğin karşılığını "adil" paylaştırma esasına dayanıyor.
Kentte bir rant yaratıldığı kesin. Belediyelerin de vatandaşa yaratılan bu ranttan karşılık istemesi, akla yakın görünebilir. Neticede belediye, kamu kaynaklarıyla yol yapıyor metro yapıyor ve bir yerin değerini kat be kat arttırıyor. 50 bin liralık gecekonduyu birkaç yıl içinde 500 bin liralık mesken haline getirebiliyor. Belediye de doğal olarak yarattığı bu farktan, kamusal fayda gerekçeleriyle payını almak istiyor.
Bunu gerçekten anlamak mümkündür.
Hatta desteklemek de...
Fakat vergiyi ancak kayıt içinde olandan alabildiğimizden ötürü, dürüst, kayıt içinde olan ve şeffaf, hesap verebilir hemşeri, bu kent-rant vergisini ödeye dursun, kent paraziti kayıt dışı hemşeriye hiçbir şey yapamayacağız.
Mesela altyapı yatırımlarının yoğun olduğu bölgelerde değer kazanan binaların rant vergisini nasıl tahsil edeceğiz? Adamın ruhsatı dahi yok. Bırakın vergi dairesini, belediye ile dahi işi olmamış. Siz buradaki artan rayiçten belediye olarak pay almaya kalktığınızda, zaten kayıt altındaki hemşerinize yükleneceksiniz.
Yanı başındaki "uyanık kayıt dışı hemşeri" için hiçbir şey yapamayacaksınız. Hal böyle olunca, "seyyanen" kolaylığına kaçıp o yöredeki tüm emlak vergilerini 1.5- 2 kat artıracaksınız.
Kent rantı oluşsun ya da oluşmasın, herkese vergi külfeti bindireceksiniz.
Bilgi altyapısını hazırlamadan, kayıt dışı hemşerisini kayda almadan böylesi bir "kent rantı vergi" sisteminin gelmesini ben son derece adaletsiz ve gayri adil buluyorum. Değerlenen eve vergi... Yoğun trafiğe taşıt sokmaya vergi... Suya vergi, havaya vergi, kentin taşına toprağına vergi... Bunu anlayabiliyoruz.
Fakat anlamadığımız, kayıt dışı hemşeri lehine haksız rekabet yaratacak olan bu kentsel kayıt dışılıktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA