Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Bursa ve kalkınma

Dünya, büyük değişimlerin sahnesi gibi... Türkiye, değişim hızı itibarıyla her iklimde ilk 10'da... Buraya kadarı artık yeni ezberimiz... Fakat Bursa'ya ne oluyor?
Olan şu; bu değişim ikliminde yerel aktörler, yerel kalkınmanın efendisi haline geliyor. Rekabetin ülkeler arasından çıkıp kentler arasına yoğunlaştığı dönemde, belediye başkanı, kentinin kaderinde doğrudan söz sahibi oluyor, başarı veya başarısızlığı, yarın nereye varılacağını belirliyor.
Eski ezberimiz, yöresel kalkınma odaklıydı. Ama bunu yöresinden töresinden değil, merkezden belirlerdik. Ankara'da birileri oturur, varlığını dahi bilmediği yerel zenginliklerin kaderini tayin ederdi. Kaynaklar, o kentin siyasi mülahazasına göre dağıtılır, genelde çar çur edilirdi.
Şimdi bir kentin yarını, başkentlerden değil, bizzat kentin aklı tarafından inşa ediliyor. Misal belediye başkanları... Hele ki "büyükşehir" kavramını "kırsal kalkınma" ile bütünleştiren yeni zihin yapımız... Burada artık bizler belediye başkanının asfalt, park, bahçe, çöp ile yaptıklarını değil, o kentin kalkınması için vizyonunu tartışıyoruz.
Haber koordinatörüm Şaban Arslan bana "Bursa'ya kuş uçuşu gidip gelelim mi?" önerisini yapınca kabul ettim. Ancak bunun kırsal kalkınmaya dair Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin girişimi olduğunu söyleyince "derhal" dedim. Zira Altepe, beni ziyaret etme nezaketi göstermiş ve kentin yarınına dair ilginç öyküler anlatmıştı.
Bu öyküler içinde tramvaydan kent düzenlemelerine dek olanları gidip görmüştüm. Ancak kapsama alanını, yasanın da ilerisinde genişletip Keles'i de kapsayan boyuta taşıması; beni şaşırttı. BESAŞ Genel Müdürü Mustafa Bektaş ile Keles'te tanıştım. Bir süt ürünleri fabrikası... Şimdiye dek o kadar çok gezdim ki...
Fakat Keles'teki girişimin bir farkı var... Kırsal kalkınmada model yatırım olmak... Bin yüz irtifadaki Bursa'nın bu yayla ilçesinde fauna ve floranın ihtişamı, içimi aydınlatıyor. BESAŞ, belediyenin girişim platformu... Ekmek ile başlanmış, süt ile devam ediyor, et ürünleri yolda... Bu sayede yöre insanı, kendi yöresinde, töresinde, büyük şehire göç etme ihtiyacı duymadan kalkınmanın nimetlerinden faydalanmış olacak. Eğitimden sağlığa, yaşam tarzını zenginleştirerek...
Recep Altepe; hizmet belediyeciliğinin bir sonraki sürümünü şimdiden hayata geçirmeyi başarmış... Bursa'daki makam odasının duvarları artık en ücra ilçeye, en küçük köyün mezrasına kadar genişlemiş. Hal böyle olunca akla şu geliyor; belediye başkanlığı, hiç bu kadar zor, bir o kadar da toplumsal fayda üretmemişti..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA